torsdag 29 maj 2008

Grillad Lax Naturell med vårnässlor


Finns det något härligare än lite enkel nyttig och god mat med riktigt härliga smaker.

Recept 4 personer


Råvaror du behöver:

Lax 600 gram
Brännässlor 1 kg
Vatten ca 3 dl
Citronsaft en skvätt
Laxrom ca 50 gram

Koka upp vatten som är ordentligt saltat, lägg i nässlorna och låt dem koka ca 5 minuter. Ta dem direkt från vattnet till en Blender och mixa, späd med vatten tills du får en tjock med slät massa. Smaksätt nässlorna med citronsaft och salt. Lägg nässlorna i et sil och låt dem rinna av. Sätt nässlorna kallt och kyl dem omedelbart !

Skiva laxen i centimetertjocka skivor och grilla dem på den ena sida i en grillpanna som är ordentligt het. Kör den så att den ryker innan du lägger på laxen. Salta och peppra efter att du grillat.



Servera med nässlor, lax och toppa med laxrom.


















Smaklig måltid

Fish N Chips - enligt mig


Resept för 4 personer

Den här rätten är verkligen härlig. Passar lika bra för mingelkvällen som för finpicknicken.
Den är enkel att göra, kräver nästan ingen disk och brukar ofta generera en del glada miner hos gästerna när de väl fått knyttet i handen.


Råvaror du behöver:

Lax 400 gram
Vårsparris 8 st
Dill en liten knippe
Gräslök en liten knippe
Olivolja några skvätt
Wraps 4 st

Skiva tunna skivor av laxen (ca 5mm), har du problem med detta så knalla ner till din lokala sushibar och spana in hur man gör, eller fråga om han kan visa dig, men var inte rädd för att pröva dig fram.

Rör ihop en marinad med olivolja, lite salt, lite socker, ett drag med pepparkvarnen och en liten skvätt citron. Marinera laxen ca tio minuter.

Koka sparrisen och kyl den sen snabbt i isat vatten.


Varva Laxen och sparrisen med dill och gräslök i Wrap arken och knyt ihop med en dagstidning.



Smaklig måltid

Dagens recept


Vi kommer ju tävla med Lamm och Lax i stavanger och jag har nu tränat på dem här råvarorna så länge att det är inte mycket annat som rör sig i mitt huvud.

Därför tänkte jag bjuda på några av mina lamm & lax favoriter för sommaren.

tisdag 27 maj 2008

Kemiföreläsning på Stockholm Universitet

Hur fungerar det egentligen med Kolsyreis ?


Jag var över en sväng med min syster till Stockholm Universitet för att få lite tips gällande kolsyreis och olika gaser som fungerar i kök och till matlagning. På universitetet fick jag träffa forskaren Patrick Young som visade en del tips och trix.

Vi har på Bagatelle länge använt oss av olika tekniker kring gas och is men det är ändå väldigt spännande att se ett kemiproffs använda det i sin rätta miljö.


Patrick Young och jag går igenom några olika gastekniker som vi får se om eller hur man kanske kan använda på något sätt. Den som kommer till Stavanger eller Lyon får kanske eller kanske inte se vad det blev av det hela.

Patrick och jag har lite skilda meningar om vad vi kan göra och vad vi vill göra. Det är inte alltid lätta att som kock få fram sina tankar till en kemist.

Det verkar som även med detta får vi avvakta och se vad naturlagarna har att säga om önskemålen.

Men kanske det går att använda det till något kring presentationen i alla fall....

Mitt kommande tävlingskök i Sverige ?? Eller ??

Förra veckan tog jag mig en tur till Årsta för att se över köksbygget där Menigo bygger ett träningskök i sin nya råvaruhall.

Det är tänkt att jag ska stå där och öva inför Bocuse d'Or i Lyon, men just nu känns det som om det finns en del att jobba på innan jag sätter igång med matträningen.

Owe på Menigo lovar dock dyrt och heligt att det kommer stå klart för träning direkt efter Stavanger. Vi får väl se ??

Nä skämt och sido så går det ganska fort att få ihop ett kök när väl väggar och golv är gjorda så det känns tryggt, och framförallt skönt med ett helt nybyggt kök för övning och upplagningsmiddagar.

tisdag 20 maj 2008

Provsmakning


Idag kommer Sven Gunnar, Mathias Dahlgren och Henrik Norström hit till Oslo för att provsmaka mina tävlingsrätter.

Det är alltid lite nervöst att laga upp och bli kommenterad, men det känns som om rätterna sitter rätt bra just nu, så det ska nog gå bra.

Att Henrik och Mathias kommer hit är en del av min träning inför Bocuse. Jag har tillgång till medlemmarna i Svenska Bocuse d'Or akademien just för sådana saker, och Henrik sa en gång så här om hur man vinner i Bocuse.

"Ta till dig tips som ges, du måste själv ha drivet , men för att vinna måste du även ta hjälp från kunnandet omkring dig" Henrik Norström

Ja då får vi se nu kommer de snart......

söndag 18 maj 2008

Bocuse d'Or Europa, Nyhet för i år

Bilden är tagen av David Khabbazi när han besökte mig i stavanger för en inspirationsresa. Vi besökte då fiskodlingen där min tävlingslax odlas, men mer om det senare.



I år är det premiär för ytterliggare en Bocuse d'Or tävling. Bocuse d'Or Europa - ett Europamästerskap som avgörs i stavanger den 1-2 juli. Samtidigt har tävlingen ökat även utanför Europa med liknande uttagningstävlingar som sker i Mexico City och i Shanghai.

I Stavanger tävlar vi med lika råvaror som vi hade på de svenska uttagningarna, Lax och Lamm. Just nu är det mest ett minutiöst övande så att förberedelserna förhoppningsvis ska leda till guld. Det gäller att hitta råvarornas kärna och lyfta fram deras smaker till perfektion annars missar man hela grejjen. Jag ser det som att man som kock aldrig får nöja sig eller slå sig till ro. Man måste hela tiden söka dialog med råvarorna och försöka förstå dem på nytt utifrån deras egna förutsättningar och möjligheter. Råvarorna är våra viktigaste verktyg och vi får aldrig ta dem för givna eller förlora respekten inför dem.

Äntligen dags att sätta igång!!!

Vem är då jag ?

Jag är nyss fyllda 30 år och har jobbat hela mitt yrkesverksamma liv som kock.

Jag är numera köksmästare på Bagatelle i Oslo, där jag har varit ett antal år och trivts riktigt bra. Det har varit utmanande och väldigt givande att där ha arbetat med Eywind Hellström som är min chef.

Jag valde tidigt att söka mig utomlands för att inspireras och utmanas, min kockkarriär har snarare präglats av internationella restauranger än svenska. Men nu ska det bli skönt att komma hem till Sverige igen och träna inför Bocuse d’Or.

Några av de restauranger jag har varit på innan Bagatelle

Pierre Ganier 3***, Paris
The French Laundry 3***, Napa Valley
The square 2**, London
Le Canard 1*, Oslo
Aqua, Oslo
Stortorvet, Oslo