Världens godaste vaniljrutor

● ca 16 st

Mördeg
· 200 g smör eller margarin
· 5 dl vetemjöl
· 1 dl socker
· 1 äggula
Vaniljfyllning
· 2 ägg
· 2 msk socker
· 1 ½ msk potatismjöl
· 4 dl kaffegrädde
· 2 msk vaniljsocker
Garnering
· Florsocker

1. Hacka snabbt samman ingredienserna till mördegen. Låt vila kallt i minst 30 minuter, gärna längre.
2. Vaniljfyllning: Mät upp alla ingredienserna utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud upp under omrörning och dra från värmen när krämen tjocknat. Smaksätt med vaniljsockret och låt kallna.
3. Sätt ugnen på 200°.
4. Dela den kalla mördegen i två jämnstora bitar. Kavla ut den ena till en platta, lagom stor för att täcka botten i en liten smord eller bakpappersklädd långpanna, ca 23x23 cm. Lägg plattan i formen och bre över vaniljkrämen jämnt. Kavla ut den sparade degbiten och täck krämen med denna.
5. Pricka den översta bottnen lätt med en gaffel. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter eller tills den fått svagt gyllenbrun färg. Låt kallna i formen.
6. Vid servering: Pudra kakan med florsocker och skär upp i rutor.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket enkel ock kanon god kaka,,:=)