Ikväll avresa mot toppen av världen

Ikväll sticker jag och jag hoppas på en behaglig resa utan problem och hinder. Egentligen tycker jag inte om att resa, jag är lite för orolig att nåt ska gå fel.. men det beror nog mycket på orutinen.

I morgon så här dags är jag på väg ut i vildmarken mot finnmarkens öringar och rödingar. Kunde inte låta bli att binda några flugor idag heller. Det blir tyvärr ingen bild me det var två små svarta sländor med foamvinge. Denna gången gjorde jag en "rulle" av foamen som en cylinder och band fast. Det blev ett kompakt, fint stående vitt "vingtorn" som lär hålla flugan flytande.  

Jag kommer inte kunna ge några rapporter under resan tyvärr men när jag kommer hem har jag säkert mycket att berätta och visa.  


bilder




Buzzer!

Jag satt och surfade runt lite och helt plötsligt satt jag på en engelsk sida med bilder på så kallade "buzzers" vilket är amerikanskt eller engelskt uttryck för fjädermygg.  Flugorna som är mycket sparsamma liknar puppstadiet hos insekten.
Flugan används mest i stilla vatten och kan fiskas på många olika sätt, ofta djupt vilket den heltäckande epoxylacken ser till att den hamnar. Ibland fiskas även flera buzzers på samma gång och den går att ha som upphängare eller eftersläntare till en torrfluga.

Flugan fiskas enligt diverse artiklar på nätet, "dead drifting" eller fritt svävande på svenska, med lång tafs. I praktiken betyder detta att den sjunker till en eventuell indikator eller torrfluga stannar den på önskat djup. 

Jag föll även för flugornas stil, de känns väldigt läckra och glasiga när de är epoxylackade. Glitter, och färger lyser upp med vacker lyster. 

Den variant som blev bäst var denna buzzer!

Caran672s Buzzer

  
Krok: Klinkhammer typ size 12-14

Kropp: Svart bindtråd, blått strå flash

Torax: Orange antron som sköld, pearl flash på sidorna om skölden. Pearal flashen är från mylarslang.

Spröt: Pearl flashen.

Lack, Snabbepoxy. Hellackas

Gör såhär, fäst det blå flashstråt långt ner på böjen och täck kroken med bindtråd, ribba sedan. Bind in antronet och sidflashen. Vik fram båda och färst. spara lite av flashen.
Lacka hela flugen tunt med epoxy. Lättast är att använda snabbepoxy och lacka direkt medans limmet är löst.  

Här finns en informativ artikel på engelska om buzzerfisket.
http://globalflyfisher.com/patterns/buzzer/ 

Veckans fisk

Den föregående veckan (33) tog jag "Veckans fisk" när jag var ute med Sasse och fiskade id. 

Här är vinnarfirren
 
1040 gram
I fortsättningen blir det fiske med vinnar-keps!

fjädermygga och ullsock

Även om det är till finnmark jag närmast ska åka så kan jag inte låta bli att planera vidare för fisket!

Nyköpingsån ligger fortfarande väldigt nära i tankarna och idag band jag upp två "Ullsock" som är en klassik mörrumsfluga.. Jag band på streamer st 2 och 4. Den mindre åkte faktskt ner i finnmarksasken.  


Egentligen ska det väl vara ullgarn det röda men jag tog marabou, kort och tjockt.
I övrigt förtyngd med koppartråd, rävdubbing och tuppnacke. Den ska ha ett lite tuffsigt intryck.



När det blir lite mer bistert här men bråvikens öringar fortfarande inte blivit på hugget än så ska jag fjädermyggfiska i Nävsjön med ringen. Mitt senaste besök där var också ett som gjorde avtryck. Det vore trevligt att bli ett gäng mot slutet av september med ringarna i sjön. 
 
"Fjädermyggkläckare"
Fjädermyggen kläcker tydligen året runt i sjöar. För mig är ändå fjädermyggfiske ett höstfiske efter P&T-fisk.
P&T med flytring en småkylig höstmorgon med dimmor över sjön, fuktig kall luft som går i lungorna och bara små små krusningar på ytan är fina grejor. Allt inramat i skogens allt mer starka färger i gult och rött.
Då ska fjädermyggen fram.
Denna mygg band jag igår, mönstret tror jag inte är patenterat och jag band det efter ett fotografi på en kläckare från en bok.



Krok: valfrilämplig sort, size ca 12-16

Tråd: valfri färg

Kropp: syntetgarn, silke eller annan tråd i valfri färg orange, mörkröd, brun, olive, svart, grå, med flera

Trinsel, silver eller guld

Torax: Dubbing av samma material som kroppen.

Hackel: Grizzly hackel

Vingar: Foam, 1 mm vit

Gör så här.
1 Bind in trinsel och kroppsgarn långt ner i krokböjen. Linda till halva raka delen av skaftet är täckt. låt en bit av garnet lindas längsmed kroken framåt och sticka ut 3-4 mm från krokögat. Ribba kroppen.
2 Dubba på lite garn och gör en torax.
3 fäst hackelfjädern framför torax och klipp ut en bit foam, ca 2 cm lång och 0.5 cm bred. Vik den dubbel och linda in framför torax och låt ändarna sticka ut ca 0.5 mm från ögat.
4 Hackla mjukt bakom vingen och fäst tråden.

Fjädermyggan kan ha lite olika färgnyanser beroende på vatten. Jag vill gärna att flugan ska va lite extremare än de riktigta för att fisken ska få syn på den. Den ska sticka ut lite.

Sista samtalet med guiden innan resan

På söndag bär det iväg till Alta och Finnmarksvidda. Guiden sa att myggen börjat försvinna, det kanske till och med blir myggfritt. Till ett pris då givetvis, kyla. Hösten hade redan börja komma där uppe.
Vi ska till ett ställe där det är i princip harrfritt tydligen, och istället finns det öring och fin röding i området.
Största öringen som tagits där vägde 8 kilo. Det lär säkert ha börjat stiga en del leköringar upp i strömmarna på vidda. Ska bli jättespännande eftersom då kan det bli lättare att komma i kontakt med de riktiga grisarna.

Band upp lite extra streamers också i lite mindre modeller. Öringar älskar ju zonkers..


Dräpare?


Iden, skärgårdens harr?

Idag prövade jag för första gången, (nåja, försökt på egen hand har man ju innan) idfisket.  Det blev en succé. Sällan har jag fått så många kilo fisk på fluga så enkelt. Idarna går grund, är ganska huggvilliga och fightas helt ok. De är dessutom lite småtunga vilket gör fighterna roligare. Vid klarare väder är det absolut läge för "sightfishing" efter vakande id. För iden är vakvillig som få det ser nästan precis ut som riktiga öringvak.
 
Sasse med en flugfångad id

Iden tar gärna småstreamers med lätta pulserande material och guldskalle. Flugan fiskas hem ganska fort men iden kan passa på att hugga när den sjunker fritt också. Huggen är lite speciella. Fisken tycks suga in flugan i munnen och inte bita på samma sätt som rovfisk gör. Därför måste man vara med på mothugg vid minsta lilla motstånd i hemtagningen.

Drill

Idarna vi fick låg på mellan ca 400gram och dryga kilot. Större id fanns säkerligen också. En id på över kilot ger en bra kamp på ett lättare flugspö.


Närbild av iden.



Fin id på väg in i håven.
Det bler nog mer idfiske framöver. Sen finns det en del spännade bifångster som kan göras. Vi fick till exempel en del fina abborrar men även större brax och kanske till och med öring med mycket tur kan bita på. Fiskar man i skärgåren med färgglada småstreamers kan vad som helst bita på. 
Det vore intressant att undersöka idens villighet att ta en torrfluga. Något verkar dom vaka på i alla fall.  
  


Flugbindning



Förstora!


sista flugorna



Kläckare med foamvinge. Foamet är ca 1 mm och är perfekt för flugbindning. Det kan läggas under kroppen som en "omvänd" förtyngning eller användas som vingar. Väldigt lättarbetat och flyter som bara den. Dessa kläckare är i princip osänkbara, de kommer alltid att flyta upp till ytfilmen.   



Superpuppan, enkel att binda och imiterar en flytande nattsländepuppa. Jag har lagt in foamet lindat under kroppen för att öka flytförmågan.

havsöringsäsongen är igång



Men än så länge det nog i sötvatten man får ta öringarna. 
Efter Finnmarksresan väntar HÖ-fiske i Nyköpingsån. 
Flytringsfiske i Nävsjön med torrt.
Kustfisket i Bråviken
Och den årliga öringleksfotograferingen.
  


Goddard Caddis


Giftig nattslända!

Nyköpingsfiske

Det blev en kvällstur till Nyköping igår. Senaste rapporterna verkade lovande och de visade sig stämma. Trots detta blev det ingen riktig fisk. 
Ån kokar av smolt som hugger på lite då och då. Även större fisk gick upp och visade sig. De stora verkade mest stå på sina platser och tjura. 
Vattenföringen var utmärk från turbinen ner till första "kröken". 
Nyköpingsån är verkligen ett underskattat ställe. Det är sällan några andra flugfiskare där, varannandagsfisket gör att man som flugfiskare slipper trängas med spinnfiskare, så ofta har man ån för sig själv. Strömmen är även fin för flugfiske och på hösten kan man fiska ytligt och man slipper alltså att bedriva ett maskerat spinnfiske med flugspö och grainlina.
Flera stora stenar finns i strömmen och ståndplatserna är många. 
Jag började fiska i Nyköpingsån för sent tyvärr. Jag känner till och har hört om det fina fisket som bedrevs på 90talet efter både fin lax opch öring. På den tiden var sommarfisket och höstfisket betydligt bättre men i år verkar det stiga mer öring än de senaste åren i alla fall. Det är första sommaren för mig i Nyköping som jag sett stor havsöring stiga så här tidigt. Hoppas det kommer fler och att det blir tidsdispens så att fisket kan fortskrida i alla fall september ut.


 

Det blir nog i alla fall ett besök till i Nyköping iår lite senare beroende på vad rapporterna säger.

allt börjar bli klart

Senaste dagarna har jag varit runt och kollat lite om et stigit nån öring i våra åar. Det har regnat mycket och vattentillgången är relativt bra för tidpunkten på året. Ändå har inga öringar siktats än.

Idag kom tafsar, flugor och flytmedel.
Själv band jag upp några giftiga streamers och ett gäng haröra.
Om imitationsfisket går helt åt skogen vet jag hur en öringstreamer fiskas iaf. 


Nyköping känns intressant just..


torrflugor


En ny torrflugeask!


En slända i spinner spent tror jag det heter när vingarna ligger rakt ut. Vingarna är gjorda av hjorthår och var inte så svårt som jag trodde att det skulle vara. Ska bli intressant att se hur den fiskar också.




omvandling i asken. Totalt 40 nya flugor.

Mer flugor

Idag har jag bundit mer torrisar. Det blev tre olika mönster och två av dem innehåller foam. Tyvärr har jag inte kameran på plats men jag ska lägga upp några fina bilder när jag får tid.

Askarna börjar annars fyllas rätt bra. Jag har lite nymfer kvar att binda och sen kanske jag ska avsluta med att binda upp lite zonkers fast jag skippar nog de värsta Kalle Anka-färgerna. 

Jag ska köpa in tafsar också. Det blir nog lite olika storlekar med 0.16 som minst till 0.23 som störst. När jag fiskar streamer vill jag ha lite tjockare tafs eftersom stor fisk kan hugga hårt. Har vid några tillfällen i Bråviken haft fisk som bara dragit av tafsen i hugget. En gång var jag snabb att knyta på en exakt lika fluga och bara nån minut senare lägga ut den på samma ställe och direkt kroka den största öringen jag tagit på 4.6. En annan gång var i våras när en stor bjässe slet av på precis samma sätt. Den fisken var kanske ännu större.   

RSS 2.0