Billig el – Hitta billigaste elavtalet just nu

Du kan få riktigt billig el genom att jämföra elbolagens priser och villkor på olika elavtal. De flesta hushåll kan spara tusentals kronor per år på att byta till ett billigare elavtal. För att göra det enkelt har vi valt ut och jämfört priserna hos populära elbolag som erbjuder elavtal med billig el.

Rekommenderade elbolag med billigaste elavtalen

Jämförelsepris baserat på förra månadens genomsnittliga rörliga elpris.

elbolaget fortum

1. Fortum

★★★★★

Fast avgift: 49kr / månad
Påslag: 5.9 öre / kWh
Jämförelsepris: 61.47 öre / kWh

Lägst fast avgift gör Fortum till bästa valet för dig som bor i lägenhet och har låg förbrukning.

✔ Prisgaranti
✔ Enkelt att byta
✔ Bra miljöval


Erbjudande: 1 års gratis månadsavgift (värde 470kr)

elbolaget skellefteå kraft

2. Skellefteå Kraft

★★★★

Fast avgift: 49kr / månad
Påslag: 6 öre / kWh
Jämförelsepris: 62.96 öre / kWh

Bäst nykunds-erbjudande och miljömärkt el!

✔ Smarta elavtal
✔ Miljömärkt el


Erbjudande: Ingen fast avgift och inget påslag första 9 månaderna.

elbolaget telge energi

3. Telge Energi

★★★★

Fast avgift: 59kr / månad
Påslag: 6 öre / kWh
Jämförelsepris: 58.88 öre / kWh

Smart app gör Telge Energi till bästa valet för dig med hög elförbrukning som vill följa timpriset för att styra din. förbrukning.

✔ Enkelt att byta
✔ Smart app för att följa elpriset

Erbjudande: Ingen fast avgift första 3 månaderna

Så gör du för att hitta elavtalet med billigast el

Det behöver inte vara svårt att hitta avtalet med billigast el, men det finns några viktiga saker att tänka på. Här är en steg-för-steg guide du kan följa för att hitta billig el:

  1. Ta reda på din elförbrukning: Kontrollera din årliga elförbrukning på din elräkning eller hos ditt nuvarande elhandelsbolag. Du behöver veta förbrukningen för att ta reda på ditt pris och vilket typ av avtal som passar dig. Om du inte orkar kolla upp förbrukningen och bor i lägenhet så är en rimlig uppskattning att förbrukningen är ungefär 2000 kWh / år.

  2. Jämför elpris och påslag: Undersök elpriset på NordPool och påslaget hos olika elhandelsbolag. Lägre påslag ger lägre elpris och är viktigt för att få billig el om du har hög elförbrukning. (Om du inte har tid: i vår jämförelse av populära elbolag har Telge Energi lägst påslag, endast 1 öre per kWh.)

  3. Jämför fasta avgifter: Kolla upp de fasta avgifterna hos olika elhandelsbolag. Lägre fasta avgifter är mer förmånliga vid låg elförbrukning. (Om du inte har tid: i vår jämförelse har Fortum lägst fast avgift, 39kr per månad.)

  4. Bedöm dina behov: Baserat på din elförbrukning, avgör om ett lågt påslag eller en låg fast avgift är viktigare för dig. Högre förbrukning gynnas mer av lågt påslag, medan låg förbrukning gynnas mer av låg fast avgift. Tänk också igenom om du vill ha ett elavtal med fast eller rörligt elpris. Avtal med fast pris har ofta högre påslag för att elbolagen behöver skydda sig mot pristoppar, men de har fördelen att du vet vad priset kommer vara under hela avtalets löptid.

  5. Sammanställ och jämför: Skapa en lista över de elhandelsbolag som erbjuder låga påslag och/eller låga fasta avgifter. Jämför dessa och välj det avtal som bäst matchar dina behov och elförbrukning.

  6. Teckna elavtal: När du har hittat det bästa avtalet för dig, kontakta elhandelsbolaget och teckna det nya avtalet. Glöm inte att först kontrollera hur lång bindningstid ditt nuvarande elavtal har, och att säga upp ditt nuvarande avtal enligt de uppsägningstider som gäller.

Ska man välja fast eller rörligt elavtal för att få billig el?

Vilken slags elavtal som ger billig el beror på flera faktorer. Dels på hur din elförbrukning ser ut under året, samt hur elpriserna förändras i landet. Den senaste tiden har det varit stora svängingar i elpris, vilket gjort att vissa elhandelsbolag tagit bort de fasta elavtalen, medan andra bolag erbjuder relativt dyra priser på de fasta avtalen eftersom osäkerheten är stor runt kommande prisförändringar. Just nu kan det därför vara en bra idé att välja ett rörligt avtal. Men det rätta svaret beror såklart på din egen situation, här går vi därför igenom fördelar och nackdelar med de olika alternativet.

Rörliga elavtal

Rörliga elavtal innebär att elpriset varierar baserat på elpriset på elbörsen Nordpool. Dessa avtal är bra för dig som är flexibel och kan hantera vissa perioder av högre priser, samt vill dra nytta av låga elpriser när de uppstår.

Fördelar med rörliga avtal

  • Ofta utan bindningstid, så du kan byta bolag ofta för att utnyttja erbjudanden för nya kunder. (Exempelvis erbjuder Fortum gratis fast avgift första 6 månaderna.)
  • Möjlighet att dra nytta av låga elpriser när marknadspriset sjunker.
  • I genomsnitt över långa långa perioder ger det billigast elpris.

Nackdelar med rörliga avtal

  • Elpriset kan variera mycket, vilket kan leda till oväntade höga kostnader under perioder med högt elpris.
  • Kan vara svårare att förutsäga dina framtida elutgifter.

Fasta elavtal

Tecknar du ett fast elavtal betalar du samma elpris till ditt elbolag under hela avtalsperioden. Detta kan vara fördelaktigt om du värdesätter förutsägbarhet och vill undvika överraskningar i dina elutgifter.

Fördelar med fasta avtal

  • Prisstabilitet under avtalsperioden, vilket gör det lättare att budgetera för dina elutgifter.
  • Skydd mot plötsliga elprishöjningar.

Nackdelar med fasta avtal

  • Just nu kan priserna vara lite högre än normalt.
  • Du missar möjligheten att dra nytta av låga elpriser när marknadspriset sjunker.
  • Bindningstid, vilket gör det svårare att ofta byta till ett annat elhandelsbolag för att nyttja erbjudanden.

Här kan du läsa mer om att binda elavtal.

Jämför och välj

Överväg fördelarna och nackdelarna med rörliga och fasta elavtal baserat på din elförbrukning och hur mycket prisstabilitet du vill ha. Om du värdesätter flexibilitet och möjligheten att dra nytta av låga elpriser kan ett rörligt avtal vara bäst för dig. Om du däremot prioriterar att skydda dig mot prisökningar och ha en stabil elbudget kan ett fast avtal vara mer lämpligt.

Innan du skaffar dig en ny elleverantör så ska du alltid kontrollera hur ditt elavtal ser ut i dagsläget. Om du har en viss bindningstid på ditt avtal, och väljer att säga upp avtalet innan tiden löpt ut, så får du betala en lösenavgift. Avgiften kan eventuellt vara så hög att det blir dyrare, även om ditt nya avtal ger dig billig el.

Rörligt elavtal är vanligast

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån är det vanligast med rörligt elavtal. I grafen nedan kan du se hur det under de senaste 15 åren blivit mycket vanligare med rörligt pris, och idag är nästan dubbelt så vanligt som fast elavtal.

statistik elavtal

Billigaste elavtal beroende på din situation

Om du ser över din elförbrukning under det gångna året så kan du dra vissa slutsatser om vilket är det bästa elavtalet för dig.

Om du exempelvis har mycket hög elförbrukning på vintern jämfört med sommaren, något som är vanligt för villor, så kan ett fast elavtal vara en god idé för att få bästa elpris över hela året. Med ett fast elavtal så minskar du risker för oväntat höga elkostnader.

Ifall du däremot har en jämn elförbrukning under året, vanligt när man bor i lägenhet och inte har egen eluppvärmning, så bör du titta på rörligt elavtal. Eftersom du då alltid betalar rådande elpris så får har goda chanser att betala det billigaste elpriset under året.

Tänk också på att välja miljövänlig el behöver inte vara dyrare. Vi tycker därför du ska ta chansen att värna om miljön och välja ett elbolag som kan erbjuda ren och billig el. Ha gärna det i åtanke när du jämför elpriser på olika elavtal.

Är fast elavtal billigast på våren?

Det korta svaret är nej. Elbolagen räknar ut det fasta elavtalets pris baserat på vad de tror att elpriset kommer ligga på i snitt under elavtalets löptid. Därför räknar de också in vilka säsonger som avtalet kommer löpa under och hur det bör påverka vilket pris de erbjuder. Alltså får du inte billigare elpris genom att vänta med att teckna fast elavtal till våren.

Vilket är det billigaste elbolaget?

Det är svårt att svara på, eftersom priserna hela tiden förändras och justeras beroende på marknadspriserna på elbörsen, det så kallade spotpriset på el. Genom att gå in på de olika elbolagen och fylla i din förbrukning kan du enkelt se vilket pris du får, och komma fram till vilket elbolag som är det billigaste. Kom ihåg att rörliga elavtal är föränderliga och oftast är blir dyrare på vintern när elförbrukningen går upp i landet.

Jämför elpriser och hitta billig el här

Se ditt elpris hos Fortum här >>

Se ditt elpris hos Göta Energi här >>

Se ditt elpris hos Skellefteå Kraft här >>

billig el

Elpriskollen kan hjälpa dig

Elbolagen uppdaterar sina villkor och priser kontinuerligt. Så du ska se till att få tag på aktuella uppgifter angående priser, avgifter och avtalslängder. För att kontrolera uppgifter för bolag som inte ingår i vår jämförelse så rekommenderar vi Energimarknadsinspektionens Elpriskoll. Här kan du göra en personlig kalkyl över din förbrukning och dina utgifter.

Om du vill komma i direkt kontakt med Energimarknadsinspektionen så ringer du 016-16 27 00. Du kan också surfa runt på de olika elbolagens hemsidor, för att välja ut en handfull bolag som verkar vara lämpliga. Här listar vi våra rekommenderade elbolag.

Vanliga frågor om att få billig el

Hur vet jag vad jag betalar för el idag?

Enklast är att kolla på din faktura eller e-faktura från ditt nuvarande elbolag. Den är uppdelad både i nätavgift och elförbrukning. Det är elförbrukningen du kan påverka själv genom att byta elavtal.

Är fast eller rörligt elavtal billigast?

Det varierar över tid, vilket gör det svårt att svara på. Energimarknadsbyrån har dock visat att för perioden 2016-2018 så var det billigast med ett-årigt fast elavtal.

Vad kostar billig el?

Elpriser mäts i öre per kilowattimme. Oftast erbjuder elbolag ett rabatterat pris det första året. Just nu ligger detta rabatterade pris kring 30 öre/kwh för många populära elbolag.

Hur ofta ska man byta elavtal för att få billig el?

Det händer mycket på elmarknaden så det lönar sig att jämföra elavtal ofta. De flesta elbolag erbjuder dessutom rabatterat pris för nya kunder, vilket innebär att det kan löna sig att byta regelbunden för att kontinuerligt få ett ny-kunds erbjudande.