Åter huvudsidan 
SOF-nytt
SOF-nytt har återuppstått och utkommer med jämna mellanrum. Här finns en del inressanta artiklar att läsa för den fågelintresserade. De kommer att läggas ut på den här sidan allt eftersom de kommer. 
Klicka på önskat nr:      Nr 1 sept-03         Nr 2 okt -03                Nr 3 nov -03

SOF-NYTT SEP 2003    nr 1

SOF-NYTT ÅTERUPPSTÅR IGEN!
Hej alla ornitologiska föreningsmänniskor i vårt avlånga land! Nu tar vi på SOF-kansliet åter tag i SOF-Nytt som av olika skäl legat vilande under en tid. Detta är en liten utgåva som start; ett mer fullödigt nummer med fler nyheter planeras till omkring 25 oktober. Sänd gärna in dina föreningstips och info om arrangemang mm till kansliet på info@sofnet.org.

BIVRÅKENS DAG GENOMFÖRD!
I söndags dvs den 31 augusti gick traditionsenligt Bivråkens Dag av stapeln igen. Målet för insamlingen detta år var i första hand internationellt fågelskyddsläger på Sicilien, där den illegala fågeljakten åter hotar att öka till följd av minskade polisiära resurser. Som vanligt var det en välbesökt dag på Skanörs Ljung och i år förärades vi även med ett ganska gott sträck av bivråkar. Mer info och bilder kommer inom kort på SOF-Net och i Vår Fågelvärld.

SOF:S UNGDOMAR SYNS ALLT MER!
De som besökte Bivråkens Dag kunde se att SOF:s ungdomskommitté (SOFUK) nu profilerat sig på allvar. Det finns nu en folder och en affisch upptryckt för att locka unga fågelskådare. Beställ gärna dessa från kansliet, info@sofnet.org och använd vid lämpliga tillfällen! Vidare kommer flera svenska skådarungdomar att delta i ett internationellt läger på Malta i mitten av september där syftet är bland annat att delta i aktionerna mot den förödande fågeljakten i öriket. Artiklar om detta har synts i SvD och DN, och som grädde på moset kommer Aftonbladet att följa med ungdomarna ner till Malta! 
Håll utkik på http://www.sofnet.org/index.asp?lev=523&typ=1 (Ungdomskommitténs sida på SOF-Net); där finns också info om vilka som är med och vad SOFUK gör i övrigt, t.ex. sommarläger).

EUROPEAN BIRDWATCH 4-5 oktober!!
Dags för europeisk skådardag igen! Som de flesta vet organiseras denna dag av BirdLife International för att uppmärksamma fåglarnas mångfald och påtala behovet av skydd för denna. I Europa fokuseras naturligt nog mycket på de magnifika fågelsträcken. Hittills är 25 länder anmälda till evenemanget. Årets arrangör är The Lëtzebuerger Natur- a Vulleschutzliga och den som först hör av sig till SOF:s kansli (via mobiltel 0705-234478) och gissar på rätt arrangörsland vinner en trevlig present! 
Liksom ifjol kommer rapporteringen av fåglar att ske via Svalan, varför alla obsar som görs under helgen kommer med i resultatet. Rapporteringen av evenemang sker dock  även via ett upprop från SOF:s kansli. Ni som har arrangemang 4-5 oktober får gärna höra av er i förväg! Dessutom finns möjlighet att beställa informationsmaterial från SOF i form av affischer, överex av Fågelvännen, ungdomsfoldrar mm. Beställ så plockar vi ihop ett litet ”kit”!
Frågor angående Euro-Birdwatch besvaras av Anders Arnell, info@sofnet.org alt 0705-234478.

NYA SOF-PRYLAR!
Nu finns det bättre möjligheter än på länge att göra reklam för SOF och fågelskådandet genom snygga och praktiska produkter. Naturbokhandeln saluför svarta SOF-kepsar med guldtext, pennor, t-shirts med årets inventeringsart backsvalan samt praktiska fältväskor och tubryggsäckar m.m. Kolla på www.naturbokhandeln.com (med reservation för om prylarna ännu inte hunnit läggas ut på nätet, så nya är de!). Dessutom har SOF med stöd av Zeiss tagit fram sex stora (4 meter) banderoller som kan användas vid olika arrangemang. Hör av er om ni har något evenemang där dessa kan passa in. 

SPONSRING GENOM FÅGELFRÖ!
SOF har sedan 1982 haft ett samarbete med Frökompaniet, en frögrossist i Landskrona som hittills bl.a. levererat fröpåsar till Coop:s varuhus. SOF rekommenderar deras fågelfrö genom en speciell kvalitetsstämpel och får samtidigt 1 % av försäljningsintäkterna. Under den gångna vintern hade vi en liten kampanj tillsammans där 11 fågelklubbar (från Kiruna till Helsingborg) ställde upp och gjorde PR för Fågelvännen och för sin egen verksamhet i samband med fröförsäljning på de lokala Coop-stormarknaderna. På de flesta håll synes detta ha varit en god satsning (utvärdering kommer). Det kanske också är detta som gör att SOF:s intäkter av avtalet för det senaste året ökat med ca 20 % till knappt 70 000 kr. 
 

DET VAR ALLT FÖR DENNA GÅNG!
Det här var bara ett litet axplock av de nyheter som finns. Vi återkommer som sagt med mer information omkring 20 oktober. Till dess: håll ständig utkik på www.sofnet.org !
 

SOF kansli 2003-09-04
 

Anders Arnell
Föreningschef
 

 

SOF-NYTT NOV 2003     nr 2

SOF-NYTT – FÅGELSVERIGES NYHETSBREV!
Som sagts i föregående utgåva av SOF-Nytt kommer nyhetsbrevet nu att komma ut regelbundet igen efter en tids osäkerhet. Den enkla formen medger tätare utgåvor: räkna således med SOF-Nytt omkring varje månadsskifte!
Utan nyheter dock inget nyhetsbrev! SOF-kansliet har visserligen ögon och öron lite här och var, men Era tips behövs i högsta grad!  Sänd därför in dina föreningstips och info om arrangemang mm till kansliet på info@sofnet.org.

EUROPEAN BIRDWATCH ELLER WORLD BIRDWATCH?!
Första helgen i oktober begicks traditionsenligt den europeiska skådardagen. Information hade gått ut tidigare om att det skulle vara World Birdwatch i år, men eftersom denna blivit framskjuten till 2004 blev det ”bara” europeiskt i år. World Birdwatch ingår numera i en bredare BirdLife-satsning kallad ”World Bird Festival”, och det är möjligt att det just därför kommer fortsätta vara endast vart tredje år. SOF-Nytt återkommer i frågan. 

1100 SKÅDARE OCH EN HALV MILJON FÅGLAR!
European Birdwatch 2003 samlade minst 1100 fågelskådare över hela landet. Hittills har 550 personer rapporterat observationer på Svalan och därutöver har minst lika många deltagit i olika arrangemang. Bland de mer välbesökta platserna kan nämnas Torhamns udde i Blekinge, Grötvik i Halland och Hammarö fågelstation i Värmland.  Den bästa simultanbevakningen stod som vanligt Frövi fågelklubb för med bemanning på 13 lokaler samtidigt. 
Tack vare att vi rapporterar så mycket via Svalan ligger Sverige återigen i topp vad gäller observerade fåglar på Birdwatch-helgen. Preliminärt har närmare en halv miljon fåglar rapporterats. Bo- och bergfink, grå- och sädgås, ringduva och grönsiska toppar listan. Bland rariteter återfanns en välbeskådad spetsstjärtad snäppa, 6 tuvsnäppor och minst 16 taigasångare. Kolla in resultaten på http://svalan.environ.se/rappsyst/ebw.asp ! Där kan även artvis jämförelser göras med 2001 och 2002. 
Om ni haft ett arrangemang helgen 4-5 oktober och inte rapporterat resultatet av detta (plats, antal pers, antal arter, vanligaste arterna, kryddor, övrigt) till info@sofnet.org så gör det omgående! En sammanställning kommer i Vår Fågelvärld nr 8/2003.

INSAMLINGAR FÖR FÅGELSKYDD!
Med Vår Fågelvärld nr 5 och 6 följde med ett upprop för insamling av medel till ett projekt för övervakning av illegala fångstnät på Malta. Denna insamling hade redan efter första omgången inbringat 130 000 kronor från SOF:s medlemmar. Vidare har det i Fågelvännen varit en insamling för SOF:s arbete med skogsfrågor, vilken resulterat i bidrag på totalt ca 30 000 kronor. En kommande insamling via VF fokuserar också på skogen genom att ta upp situationen med minskande populationer av vanliga skogsfåglar som t.ex. talltita. Förslag till ytterligare insamlingsmål är välkomna! 

SOF:S FORSKNINGSFONDER – DAGS IGEN!
Senast den 30 november ska ansökningarna vara inne för Elis Wides och Gustaf Danielssons fonder. Se nyhet på SOF-Net inlagd 27 oktober eller info i VF 6/2003 s 46. Mellan 100 000 och 150 000 kr brukar delas ut varje år till 15-20 projekt hos amatörforskare och yngre doktorander.
SOF tar till den 30 november också emot ansökningar till Margareta och Sten-Ove Lindbergs stiftelse för fågelforskning. Denna stiftelse förvaltas av SEB Enskilda banken som tillsammans med SOF och WWF bildar styrelse för stiftelsen. Ansökningar samordnas via SOF respektive WWF. Jens Wahlstedt är SOF:s representant i styrelsen. Ändamålet med stiftelsen är att främja vetenskaplig forskning i första hand rörande svenska flyttfåglars metoder för orientering och i andra hand bevarande av hotade fågelarter i Sverige. Det här är en ung stiftelse som delat ut medel endast i ett par år. De SOF-anknutna projekt som fick bidrag 2003 var följande:
- Nordiska tropikflyttares vårflyttningsekologi (Ottenby fågelstation)
- Projekt Jaktfalk
Projekten erhöll 60 000 kr vardera. Utdelningen 2002 var avsevärt bättre (totalt 280 000 kr till tre SOF-relaterade projekt), men då var avkastningen från fonden högre och WWF hade inga projekt på gång. Bedömningen är att utdelningen för 2004 kan bli högst i samma storleksordning som 2003.
För såväl Wide/Danielsson som Lindbergs fond gäller att SOF:s forskningskommitté ansvarar för den vetenskapliga bedömningen av vilka projekt som bör erhålla bidrag. Ansökningarna skickas till SOF:s kansli som vidarebefordrar till kommittén. Kontaktperson för forskningskommittén är Henri Engström, henri.engstrom@ebc.uu.se.

MÅNGA FÖRSLAG PÅ PRISTAGARE ÖNSKAS!
SOF har ett antal utmärkelser som delas ut för att uppmärksamma goda gärningar för fåglar, fågelkunskap, fågelskydd och fågelintresse. Det är nu läge att börja inventera i sin förening/region/bekantskapskrets efter lämpliga mottagare av följande utmärkelser:
SOF:s forskningspris. Delas årligen ut till en icke universitetsansluten SOF-medlem som belöning för en framstående ornitologisk forskningsinsats. Se information i Vår Fågelvärld nr 6/2003 s 46. Priset är på 10 000 kronor och delas ut i samband med SOF:s årsmöte. Pristagare de senaste åren har till exempel varit Lars Svensson, Kåre Ström och Thomas Holmberg. Pristagaren utses av SOF:s forskningskommitté. Förslag ska vara SOF kansli tillhanda senast 30 november.
Guldspoven. Ett pris instiftat av SOF och LRF gemensamt med syfte att premiera markägare som gör särskilda insatser för fågellivet. Priset har till exempel gått till markägare som restaurerat stora arealer strandängar och naturbetesmarker runt Brosjön i Värmland. Efter ett par års uppehåll avser vi nu ta upp detta pris igen. Priset delas ut vid LRF:s årsstämma – oftast i mars – i den region där pristagaren bor och verkar. Förslag ska vara inne på SOF kansli senast 15 januari.
Silvertärnan. Ett pris instiftat av SOF och Swarovski gemensamt för att uppmärksamma goda inspiratörer bland kvinnliga fågelskådare. Priset brukar vara en tubkikare från Swarovski och delas vanligen ut i samband med SOF:s årsmöte. De tre senaste årens pristagare var Annika Lorin (Närke), Annika Rastén (Uppland) och Sophie Ehnbom (Skåne).  Förslag ska vara SOF kansli tillhanda senast 31 januari.
Årets Fågelskådare. Även denna utmärkelse delas ut av Swarovski och SOF tillsammans och riktar sig till framstående yngre fågelskådare. Priset är det samma som för Silvertärnan och delas också normalt ut vid årsmötet. Mottagare de senaste åren har varit Mattias Backlund (Hälsingland), Johan Södercrantz (Gästrikland) och David Erterius (Skåne). Förslag ska vara SOF tillhanda senast 31 januari.

AKTUELLT FRÅN SOF-STYRELSEN!
SOF:s styrelse har haft två möten under sommaren: i Abisko 27-29 juni och i Falsterbo 30-31 augusti. SOF-Nytt avser att spegla allt av allmänt intresse som kommer upp på styrelsens möten, antingen genom självständiga nyheter eller under denna rubrik. Några punkter som togs upp på sommarens möten var följande. Styrelsen har alldeles nyligen haft ytterligare ett möte, varför SOF-Nytt återkommer i nästa brev med mer information.
Namngivningsprojekt: Efter initiativ från bl.a. AviFauna har det bildats en projektgrupp för svensk namngivning på alla världens fågelarter. I gruppen ingår för närvarande Nils Kjellén, Lars Larsson och Tommy Tyrberg.
SOF-Net: Styrelsen har tillsatt två arbetsgrupper för utveckling av SOF:s webbplats: en grupp för tekniska frågor och en grupp för måldiskussioner. Synpunkter på SOF-Net kan sändas till webmaster Sören Lindén, soren.linden@cck.ki.se.
Mål för Bivråkens Dag: Styrelsen har givit Lars Lindell i uppdrag att skicka över ett diskussionsunderlag till arbetsgruppen för Bivråkens Dag angående mål för BVD, fr.a. vad gäller vad insamlade medel ska gå till. Så har också skett. 

BOKPROJEKT PÅ GÅNG!
Vid styrelsemötet i augusti presenterade vår förlagschef Anders Wirdheim aktuella bokprojekt för SOF. De böcker som ligger närmast för utgivning (till våren) är:
Fåglarnas Ottenby av Lars Lindell & Peter Nilsson: en bok som i text och akvareller berättar om Ottenby och dess fåglar. Målgruppen är ”vanligt folk”, men boken har självfallet ett värde även för den redan inbitne fågelskådaren. Främst tänkt att säljas över disk i Ottenby Naturum och Naturbokhandeln. 
Svensk ringmärkningsatlas del 2, från hönsfåglar till hackspettar. En efterlängtad fortsättning på denna boktrilogi, som utges i samverkan mellan SOF och Naturhistoriska riksmuseet. Denna volym innehåller bland annat  spännande artgrupper som vadare och måsfåglar. 
Inför SOF:s 60-årsjubileum år 2005 planeras utgivning av flera böcker, såväl för inbitna specialister som för att ge svar på allmänhetens många frågor om fåglar. Bland annat arbetar Tommy Tyrberg på en bok om den svenska fågelfaunans historia, med arbetstiteln Från tandfåglar till turkduva. 

SOF – EN FRILUFTSORGANISATION!
Friluftsliv och tätortsnära natur betonas starkt i regeringens nya naturvårdspolitik. Bland annat har det inrättats ett Friluftsråd med säte vid Naturvårdsverket, där organisationer kan söka medel för olika verksamheter. SOF har skickat in två ansökningar, dels om organisationsbidrag för att täcka kostnader för kommande satsningar på temat ”Fåglar i vår närhet”, dels tillsammans med SNF och Studiefrämjandet för ett projekt kring utbildning av fler närnaturguider i Sverige. SOF vill göra en inbrytning på den här arenan när den nu formerar sig, eftersom ornitologiska föreningar runt om i landet är synnerligen aktiva främjare av friluftsliv. Ingen har räknat samman alla fågelexkursioner som årligen anordnas i Sverige, men det torde vara en god bit över tusen. Vi vill också uppmärksamma fåglarnas lättillgänglighet – fåglar finns runt varje knut och det är ett enkelt intresse att utöva! 
Vi återkommer i ämnet i SOF-Nytt när vi vet utfallet av ansökningarna till Friluftsrådet. I nästa utgåva blir det också information om de pengar för lokala naturvårdsprojekt som kommunerna kommer att kunna söka under 2004-2006 och där det är läge att etablera samverkan.
 
 
 

DET VAR ALLT FÖR DENNA GÅNG!
Det här var bara ett axplock av de nyheter som finns. Vi återkommer med mer information om cirka en månad. Till dess: håll ständig utkik på www.sofnet.org !
 

SOF kansli 2003-10-29

Anders Arnell
Föreningschef
 

   
 

SOF-NYTT 21 nov -03
 

SOF-NYTT – FÅGELSVERIGES NYHETSBREV!

SOF-Nytt är nyhetsbrevet från SOF med information om aktuella frågor i det ornitologiska förenings-Sverige. SOF-Nytt utkommer cirka en gång i månaden, som regel kring varje månadsskifte. Detta SOF-Nytt kommer något tidigare, eftersom det också ska komma ut ett SOF-Nytt kring mitten av december.
Utan nyheter inget nyhetsbrev! SOF-kansliet har visserligen ögon och öron lite här och var, men Era tips behövs i högsta grad!  Inte minst för att undvika envägskommunikation! 
Sänd därför in dina föreningstips och information om arrangemang mm till kansliet, mailadress anders.arnell@sofnet.org.
 

SOF:S ÅRSMÖTESHELG I SUNDSVALL 26-28 MARS 2004: TEMA FÅGLAR I VÅR NÄRHET !

Boka in ovanstående datum för en helg fylld av möten med andra ”ornitologiska aktivister” inom huvudtemat ”Fåglar i vår närhet”. Det hela äger rum med bas på Alnön utanför Sundsvall och vi har glädjen att för första gången samverka med Medelpads Ornitologiska Förening om en årsmöteshelg. Årstiden bjuder förhoppningsvis även på aktivitet ute i uggle- och hackspettmarker, som vi torde besöka utöver huvudtemat. De första vårvinterprimörerna har troligen anlänt och det råder en stämning av ljus, brytningstid och förväntan som bara kan upplevas i Norrlands kustland. 

För regionalföreningar gäller som vanligt att SOF betalar resan för en person per förening. Fler än en person är naturligtvis också välkomna, liksom aktiva från lokala fågelklubbar m.fl. Om kostnaderna inte blir för stora* rekommenderar vi verkligen att fler än en person deltar från Din förening. På grund av temat vill vi gärna uppmuntra föreningarna att – om ni inte planerat det på annat sätt – skicka en representant som ansvarar för exkursioner, studiecirklar eller liknande. Glöm inte att kolla med Studiefrämjandet på Din ort om de kan medverka på något sätt. 

Medelpads OF uppmuntras naturligtvis särskilt att locka så många som möjligt att delta i aktiviteterna under årsmöteshelgen!

Syftet med temat ”Fåglar i vår närhet” – för övrigt ett SOF-tema för 2004, se vidare nedan – är att visa på de möjligheter som finns att väcka och underhålla människors fågelintresse genom aktiviteter nära tätorter och på lättillgängliga lokaler. Fågelintresset är ju som vi vet mycket större än vad SOF:s eller de flesta regionalföreningars medlemsantal skvallrar om. Det gäller för oss att använda smarta och roliga metoder för att utnyttja detta intresse för fåglarnas, naturens och våra föreningars bästa. Fågelskådning och fågelkunskap kan också göras till en påtagligare del av den positiva effekt på människors hälsa som vistelse i naturen har. Det vet vi ju redan att det är så! 

Det blir grupparbeten, delvis i fält, på temat, diskussioner, metodutveckling och dokumentation. Det blir också föredrag, mässa & mingel, årsmötesmiddag, exkursioner, fågelsnack till höger och vänster, väntade och oväntade möten. Till de väntade hör årsmötet – några nya spännande ansikten i nästa års styrelse månntro? Eller något nytt grepp i budgeten? 

Välkomna till SOF:s årsmöteshelg i samarbete med MOF! 
Närmare detaljer sänds ut i januari. 

*Kostnaden för kost, logi, lokala transporter osv på plats under helgen torde landa på cirka 1200 kr per person.
 

FÅGELSKÅDNINGENS DAG 2004 – TVÅ TEMAN!

SOF gör en satsning 2004 för att ”lyfta” den mer än 15 år gamla ”klassikern” FÅGELSKÅDNINGENS DAG. Den äger år 2004 rum den 9 maj. Mer material och stöd från SOF kommer att finnas för FD och dagen kommer att uppmärksammas mer utåt. FD ska också ges en tydligare profil med särskilda temaområden. Så här i programläggningsskedet vill vi nu uppmuntra alla föreningar att om möjligt lägga in något eller båda av dessa två teman för Fågelskådningens Dag. Även om programmet redan skulle vara lagt hoppas vi det går att passa in något av temana i era aktiviteter. Vi hoppas också förstås att fler föreningar än vanligt kommer att arrangera FD 2004.
Teman:
- FÅGLAR I VÅR NÄRHET. Se även årsmötet ovan. Fåglar kan berika människors vardagsliv och hälsa eftersom de – tvärtemot vad många kanske tror – är så lättillgängliga. Passa på att – om ni inte redan gör det – använda FD för att visa på det ”enkla” fågelintresset runt knuten. ”Fåglar finns överallt och närmare dig än du tror” kan vara en slogan. Det finns många fina fågellokaler nära stan/tätorten, men man kan också visa på mycket i en helt vanlig skogsbacke intill något bostadsområde. Kanske en promenad med utgångspunkt från ortens centrum kan ge för många överraskande observationer? Fokusera gärna mycket på fåglarnas läten, kunskap om dessa är ju väldigt berikande. Det finns kul nytt material hos oss om hur man kan se och höra fåglar utan att ens behöva kikare. Man kan också haka på den trend av ”lokal skådning” som synts de senaste åren även bland de mest förhärdade kryssare. En ganska fascinerande händelse i år var när en stockholmsskådare ”drog” hem från Öland eftersom det låg en skedand vid Kungsholmen!
- NATURA 2000 – FÅGELDIREKTIVET 25 ÅR. EU:s äldsta naturskyddslag är Fågeldirektivet från 1979. Eftersom 25 år är en aktningsvärd ålder i dessa sammanhang kommer det att firas på olika sätt, i Sverige blir det i någon form av samverkan mellan SOF och Naturvårdsverket. Här vill vi gärna uppmuntra föreningarna att använda Fågelskådningens Dag som ett tillfälle att marknadsföra de fina fågellokaler som nu ingår som SPA:s i Natura 2000-nätverket, liksom att lyfta fram de brister som finns i nätverket. Samtidigt informerar vi om vad fågeldirektivet är och vad Natura 2000 betyder för fågelskyddet. Material kommer att finnas centralt som kan beställas. Många exkursioner går ju redan till sådana här pärlor, så det krävs kanske förhållandevis lite extra energi för att haka på ett Fågeldirektivstema. Det är också viktigt att det sker en samverkan med länsstyrelsen som har det regionala ansvaret för Natura 2000. Kanske kan denna samverkan utnyttjas för att föra fram andra regionala fågelskyddsfrågor, t.ex. med stöd av SOF:s nya fågelskyddsprogram.

Sök samverkan! Även det kommer SOF att uppmuntra till vad gäller FD. Studiefrämjandet, lokala SNF, kommunen – inte minst i ljuset av nedanstående information – och länsstyrelsen är självklart tänkbara partners. Andra organisationer som vi kanske kunde jobba mer ihop med är STF, Friluftsfrämjandet, naturskolor, eventuellt lokalt Naturum m.fl. Fantasin sätter gränserna – och kanske till och med kan inkludera Jägareförbundet?
SOF-Nytt tar gärna emot tips och erfarenheter av mer ”ovanliga” samarbetsformer kring ornitologiska aktiviteter.
Glöm inte tipsa lokala media förstås!
 

EN MEDLEMSVÄRVNINGS-AKTIVITET!

Följande notis får gärna användas i de regionala tidskrifter som kommer ut i början av 2004. Även regionalföreningarnas hemsidor är lämpliga under samma tidsperiod.

Tipsa en Fågelvän!
Du som har en eller flera vänner, grannar och/eller arbetskamrater som gillar fåglar har nu möjlighet att tipsa dessa om SOF:s tidning ”Fågelvännen”. Om du skickar oss namn och adress på de(n) fågelintresserade så skickar vi provexemplar av tidningen samt information om SOF och medlemskap. Sänd namn och adress till SOF, Ekhagsvägen 3, 104 05 Stockholm eller via följande e-postadress: info@sofnet.org  
 

LYCKADE INSAMLINGAR TILL FÅGELSKYDDSFONDEN!

De insamlingar som har bedrivits till SOF:s fågelskyddsfond har lycktas väl under hösten 2004. Framför allt är det insamlingen som skall stoppa illegal jakt på Malta som har framgång. Hittills har ungefär 180 000 kronor kommit in, vilket är mer än den budget som planerades för höstens projekt (att kartlägga och få stopp på illegala fångstnät). Därför har SOF nu kontakt med BirdLife Malta om ytterligare projekt, och vi kommer förmodligen också att kunna delta i större flyttfågelprojekt vid Medelhavet.
Under senhösten är det talltitan och andra skogsfåglar som är målet för insamlingsaktiviteterna. Flera av skogsmesarna visar kraftigt minskade antal, och här finns plats för insatser ända till dess skogens fåglar uppvisar stabila antal. Det lär ta sina år.
De som regionalt vill ”puffa” för insamlingarna är mycket välkomna att göra så. Använd postgiro 19 94 99-5 (SOF:s fågelskyddsfond).
Lars Lindell
 
 

LOKAL NATURVÅRD I PARTNERSKAP – SÖK SAMVERKAN MED KOMMUNERNA!
Som aviserats i föregående SOF-Nytt så kommer kommunerna i Sverige att kunna söka särskilda medel för lokala naturvårdsprojekt. Regeringen har anvisat sammanlagt 300 miljoner kr under tre år för ändamålet. Syftet med satsningen är att skapa ett mer varaktigt engagemang för naturvård och friluftsliv i fler kommuner. Länsstyrelserna prövar ansökningarna från kommunerna. Naturvårdsverket arbetar f.n. med formerna för programmet, men riktlinjerna är tydligt angivna i den nya förordningen från regeringen om statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt. Bidrag kan sökas för ett brett spektrum av projektområden: kunskapsuppbyggnad, naturvårdsprogram, områdesskydd, vård av områden eller artbestånd, friluftsliv, restaurering, information, folkbildning osv. Projekt som beviljas medel får max fyra år på sig att genomföra och slutrapportera. Viktiga utgångspunkter för bedömningen kommer att vara lokala perspektiv, tätortsnära natur, tillgänglighet, projekt i partnerskap samt jämställdhets- och integrationsaspekter. 
Mer information om denna satsning (inkl förordningen) finns på Miljödepartementets webbplats: http://miljo.regeringen.se/Projekt/naturvardssatsning/index.htm 

Med tanke på dels de områden som kan beviljas medel, dels på att projekt i lokalt partnerskap premieras, vill SOF starkt uppmuntra alla ornitologiska föreningar och fågelklubbar att försöka få igenom goda idéer hos kommunerna, gärna i samverkan med andra organisationer. Bland andra Studiefrämjandet är mycket intresserade av dessa frågor. SOF:s kansli kan vid behov fungera som bollplank för projektidéer. 
 

AKTUELLT FRÅN SOF-STYRELSEN!

SOF:s styrelse har haft möte på Öland 18-19 oktober. Från protokollet saxas följande. En del frågor från mötet behandlas som särskilda ämnen i nästa SOF-Nytt.
- En s.k. koncernchef för SOF håller på att tillsättas. Syftet med en sådan tjänst är bland annat att fungera som övergripande ”paraplychef” för SOF och SOF:s dotterbolag på Öland. Personalfrågor och marknadsföring är viktiga delar som koncernchefen skall utveckla. SOF-Nytt återkommer när tjänsten är tillsatt.
- Styrelsens nästa möte blir 24-25 januari i Stockholm. Då blir det också en kick-off för anställd personal i SOF-organisationen. I samband med detta blir det en utåtriktad aktivitet vid Stockholms ström, där vi ska göra ett test med direktvärvning av nya Fågelvänner vid matningsflotten. Du som vill medverka vid detta tillfälle (eller andra tillfällen under vintern) – hör av dig!
- SOF:s två bolag – SOF Försäljnings AB, dvs Naturbokhandeln och AviFauna, och Ottenby Försäljnings AB, dvs verksamheten vid Naturum, Fågel Blå m.m. på södra udden (ej fågelstationen) – beräknas gå med plusresultat även under 2003, men vinsten blir sannolikt något lägre än 2002. 
- Det blir flera aktiviteter för medlemsvärvning under 2004. Till dessa hör en av ordföranden initierad värvningstävling, där fyra utvalda personer skall göra allt de kan för att värva så många som möjligt. Deras resultat och metoder kommer regelbundet att redovisas i VF och på andra sätt.
- Styrelsen har haft diskussioner om diverse utvecklingsområden för SOF, bland annat en eventuell svensk fågelskådarmässa, hur vi utnyttjar Fågelskådningens Dag och World Birdwatch, användning och utnyttjande av SOF:s bibliotek i Stockholm, arbetsplan för 2005-2008 m.m. Synpunkter välkomnas via SOF:s kansli som också kan ge mer information. 
- Styrelsen uppdrar åt Fågelskyddskommittén tillsammans med fågelskyddschefen Björn Welander att ordna en workshop kring SOF:s nya handlingsprogram för Fågelskydd. Workshopen skall rikta sig till beslutsfattare och myndighetspersoner. Det är viktigt att SOF profileras och workshopen skall genomföras under våren. Gruppen avgör själva temat.
 
 

KANSLIASSISTENT PÅ PLATS!
De närmaste tre månaderna (samt eventuellt ytterligare tre månader) har vi via Arbetsförmedlingen en assistent anställd på SOF:s kansli i Stockholm. Hon heter Ingegerd Marchall och tjänstgör 80 %, normalt måndag till torsdag. Ingegerds närvaro gör bland annat att det betydligt oftare än vanligt finns någon på plats som kan svara i telefon och ta emot besökare. Värt att veta vid kontakter med kansliet och SOF. 
 
 
 

DET VAR ALLT FÖR DENNA GÅNG!
Det här var bara ett axplock av de nyheter som finns. Vi återkommer med mer information om cirka en månad. Till dess: håll ständig utkik på www.sofnet.org !
 

SOF kansli, Ekhagen i Stockholm
2003-11-21

Anders Arnell
Föreningschef