Från 4 år
Recept
| Leias Mjölkfria Välling | Mammas Mumsiga Sötpotatismos | Morotsmos | Mormors Gryta | Annas Blomkålsmousse | Köttbullar/Frikadeller | Majspuré | Västkustgryta | Mild Havregröt | Risifrutti | Ekologisk Potatis- och Palsternackspuré | Havregrynsgröt | Smoothie | Pannkakor och plättar | Katrinplommon | Ekologisk Örtagårdsgryta | Flygande Jakob | Korv Stroganoff | Lattepappas lätta fisk | Hallonmos | Pappaledig köttfärs- & risröra | Äppelmums | Potatismos | Ärtpuré | Pyttipanna med äta-själv-bitar | Hallonbullar | Päronpuré | Kalkonstroganoff à la Middagsfrid | Ekologisk pasta med köttfärssås - storkok | Blåbärspuré | Fisk i dillsås | Blodpudding | Svamprisotto | Broccolimos | Pasta med broccoli | Våfflor | Glasspinne | Havrekex | Ebbes kycklinggryta med bulgur | Saras rotfruktspuré | Play do lera | Tomatrisotto | Skärgårdsgryta | Kantarell- och renskavspanna | Jordärtskockspuré | Sötpotatispuré med kryddsmör | Bouillabaisse [bojabäs] | Ann-Louise Vinbärs- och aprikospuré - en stor sats | Klassisk brunsås | Ört- och vitlöksås | Enkel potatissallad | Tacokrydda à la Middagsfrid |
Leias Mjölkfria Välling
3 dl havremust
1 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
1/2 dl sojamjöl
1 dl mixade vetegroddar (torkade)
1 dl fullkornsdinkel
Mixa eller mortla de torkade vetegroddarna till pulver. Blanda alla ingredienser väl.
Blanda 2-3 msk vällingpulver med 2 dl vatten. Koka upp och blanda i 2 dl havremjölk. I och med att du använder havremjölk blir det mjölkfri välling, dvs både laktosfri och fri från komjölksprotein. Är ditt barn intolerant mot soja så går det bra att byta sojamjölet mot ris- eller majsmjöl.
Obs! Receptet ovan blir ca 4 dl välling. Spara hälften av vatten/pulver blandningen i kylskåpet till kvällen. Bara att blanda i havremjölk och värma till lagom dricktemperatur.
Mammas Mumsiga Sötpotatismos
1 sötpotatis
vatten
ev bröstmjölk eller mjölkersättning
Skala sötpotatisen och dela i mindre delar. Ju mindre bitar desto snabbare koktid. Fyll på med vatten så att det precis täcker.
Koka under lock 5-10 minuter tills potatisen är helt mjuk.
Häll av och spara kokvattnet. Mosa potatisen och späd med kokvatten, bröstmjölk eller mjölkersättning till rätt konsistens. Servera gärna uppblandat med en klick smör eller en tsk rapsolja.
Ingen panik! Kommer det mesta ut som du stoppar in? Det behöver inte betyda att ditt barn inte tycker om det du serverar. Det kan ta ett tag innan de kommer på hur man gör för att svälja mat som inte är flytande.
Morotsmos
2 morötter
vatten
ev bröstmjölk eller mjölkersättning
Skala och dela morötterna i mindre bitar. Ju mindre bitar desto snabbare koktid.
Koka under lock 5-10 minuter tills morötterna är helt mjuka.
Häll av och spara kokvattnet.
Mosa och späd med kokvattnet, bröstmjölk eller mjölkersättning till rätt konsistens. Servera gärna uppblandat med en klick smör eller en tsk rapsolja.
Tips! Blanda diverse olika rotfrukter för nya smaksensationer. Koka och mosa enligt ovan.
Mormors Gryta
200g nötkött (t ex grytbitar)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
minst 2 dl vatten
2 tsk saltfri buljong
1 lagerblad
1 krm timjan
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
2 morötter
2 potatisar
1 purjolök
Skala potatis och morot och dela i mindre bitar. Hacka löken och dela köttet i grytbitarna i mindre ca 1 cm stora bitar. Finhacka eller pressa vitlöken.
Smält smöret i en gryta. Blanda i mjölet. Lägg i kött, potatis, morötter, lök och purjolök. Blanda om och häll på vattnet. Fyll på med vatten så att det precis täcker ingredienserna. Om du häller på mycket mer än 2 dl vatten så öka buljongmängden lite. Lägg i ett lagerblad och timjan.
Koka upp och låt koka på svag värme ca 40 minuter tills köttet blivit mört. Plocka ur lagerbladet. Mosa eller mixa till varfri konsistens.
Enkelt och gott! Variera kryddningen så får du en helt ny maträtt. Lagerblad, 5 st enbär, 1 krm timjan och en skvätt grädde ger en gryta med viltsmak. Glöm inte att plocka ur lagerblad och enbär innan du mixar!
Annas Blomkålsmousse
litet blomkålshuvud
1 dl grädde
1 dl cremé fraiche
Dela blomkålen i små buketter. Lägg i en kastrull och fyll på med lika delar grädde och creme fraich så att det nästan täcker blomkålsbuketterna. Öka på mängden om 1 dl av varje känns för lite.
Koka på svag värme ca 10 minuter tills blomkålen blivit mjuk. Mixa med mixerstav och krydda ev med lite svartpeppar. Serveras som den är eller tillsammans med t ex lite skinka, fisk eller kyckling.
Tips! Använd alltid fullfettsversioner av grädde, mjölk och liknande när du lagar mat till ditt barn. De behöver energin för att kunna växa ordentligt.
Köttbullar/Frikadeller
200 g köttfärs
3 msk mjölk
1 msk potatismjöl
Blanda alla ingredienserna till en jämn smet och rulla små köttbullar i ungefär samma storlek som en fjärdedels vanlig köttbulle.
Koka upp 1 l vatten och krydda ev vattnet med lite saltfri buljong.
Koka på svag värme och lägg i några köttbullar åt gången. När de flyter upp till ytan är de klara. Fiska upp dem med hålslev eller sked.
Vad nu då?! Har du smakat på maten själv? Om du inte tycker att det smakar gott gör garanterat inte ditt barn det heller. Glöm inte kryddorna!
Majspuré
2 dl fryst majs (inte konserverad)
vatten
ev bröstmjölk eller mjölkersättning
Lägg majs i en kastrull och fyll på med vatten med vatten så att det precis täcker.
Koka under lock i ca 5 minuter. Häll av vattnet men spara lite att späda med. Mixa eller mosa majsen och späd med kokvatten, bröstmjölk eller mjölkersättning till rätt konsistens. Servera gärna uppblandat med en klick smör eller en tsk rapsolja.
Mixa eller mosa?! Potatis ska du mosa resten kan du mixa, det är grundregeln. Potatis blandat med något annat brukar gå bra att mixa. Mixar du ren potatis blir det som klister och smakar inte alls gott.
Västkustgryta
4 potatisar
100 g vit fisk (t ex torsk, sej, kolja)
1 msk dill
1 tsk citron
1/2 krm vitpeppar
Skala och dela potatisen i mindre bitar. Lägg i en kastrull och fyll på med vatten så att det precis täcker. Koka under lock tills potatisen blivit mjuk.
Dela fisken i mindre bitar och lägg i kastrullen precis när potatisen är färdig. Låt koka tills fisken är helt vit i köttet och genomkokt. Mosa potatis och fisk till lämplig konsistens och krydda med dill, lite vitpeppar och några droppar pressad citron.
Tips! Om ditt barn har någon favorit bland de barnmatsburkar som går att köpa så läs innehållsdelarationen och använd den som recept. Ingredienserna står i mängdordning, dvs det som det är mest av står först. 10% fisk i en burk på 200 g betyder 20 g fisk. Det är lika mycket som ett vanligt brev får väga.
Mild Havregröt
1 dl havregryn
1 tsk stött paltbröd
1 dl gyllenmust
Mixa alla ingredienserna till ett pulver.
Blanda 2 msk pulver och 1 dl vatten plus en skvätt mjölk. Mikra ett par minuter. Mums och garanterat palmoljefritt! Ersätt mjölken med havremjölk så har du en laktosfri och komjölksproteinfri gröt. Paltbrödet gör att gröten blir järnberikad.
Råd! Livsmedelsverket rekommenderar att man introducerar gluten till barnet under tiden som man ammar för att minska risken för framtida glutenintolerans.
Tips! Blanda i lite rivet äpple som får koka med så får du en smarrig äppelgröt. Blåbär och hallon kan också vara gott att blanda ner. Hemma hos oss är gröt med kanel och kardemumma mest poppis.
Risifrutti
vaniljyogurt
kokt ris
ev hallon, blåbär eller något annat gott
Låt vaniljyogurten rinna av i ett kaffefilter så att den får lite tjockare konsistens.
Blanda i lite kokt ris och eventuella bär eller fruktmos.
Tips! Frys in t ex överblivet ris i lagom portionsstorlekar. Då är det bara att kombinera tillsammans med kött, fisk eller något annat gott för en komplett måltid. Titta under rubriken Beställ för att hitta praktiska förpackningar att frysa in din barnmat i.
Ekologisk Potatis- och Palsternackspuré
1 ekologisk potatis
1 ekologisk palsternacka
vatten
ev bröstmjölk eller mjölkersättning
Skala potatis och palsternacka och dela i mindre delar. Ju mindre bitar desto snabbare koktid. Fyll på med vatten så att det precis täcker.
Koka under lock 5-10 minuter tills allt är helt mjuk.
Häll av och spara kokvattnet. Mosa potatisen och späd med kokvatten, bröstmjölk eller mjölkersättning till rätt konsistens. Servera gärna uppblandat med en klick smör eller en tsk rapsolja.
Enkelt och ekologiskt! Det är inte svårt att laga ekologisk barnmat. Det är bara att se till att använda ekologiska råvaror.
Havregrynsgröt
halv dl havregryn
1 dl vatten
klick smör eller rapsolja
Blanda havregryn och vatten. Mikra 1 min på full effekt. Vispa runt och mikra ytterligare en minut på full effekt. Vispa i smöret eller oljan och vispa tills gröten känns len. Det går lika bra att koka i kastrull på spisen. Servera gärna med rivet äpple och kanel, något fruktmos eller en skvätt mjölk.
Tips! Om gröten är lagom klibbig och fastnar på skeden så är den bra att träna på att äta själv. Det är lättare att få i sig något på egen hand om det inte ramlar av när man vänder skeden upp och ner.
Smoothie
2 dl vaniljyogurt
1 dl frysta bär
ev halv banan
Mixa yogurt, frysta bär och eventuell banan. Servera gärna med grovt sugrör.
Tips! Har du bananer som börjar bli gamla? Skala, dela och frys in så har du alltid en bra smoothiebas redo.
Pannkakor och plättar
Grundreceptet för pannkakor är lätt som en plätt att komma ihåg.
112, lätt att slå, lägg inte på!
1 dl vetemjöl eller vetemjöl blandat med grahamsmjöl
1 ägg
2 dl mjölk
2 msk rapsolja eller smält smör
Vispa mjölet tillsammans med hälften av mjölken till en jämn smet. Vispa i resten av mjölken och ägget. Rör ner oljan eller smöret och stek i plättjärn eller som små pannkakor i vanlig stekpanna.
Tips! En vanlig tandborste kan vara skönt att sitta och bita på när nya tänder är på väg fram.
Katrinplommon
ca 10 stycken torkade katrinplommon
1-2 dl vatten
Lägg katrinplommonen i blöt. Låt de ligga i minst tre timmar, gärna över natten. Mixa plommonen och späd med vatten till lämplig konsistens. Ju mer vatten desto frysvänligare. Det går lika bra att använda torkade aprikoser. Katrinplommon är bra för hårda magar.
Tips! För barn under ett år är vatten den bästa måltidsdrycken.
Ekologisk Örtagårdsgryta
2 ekologiska potatisar
1 ekologisk palsternacka
1 ekologisk morot
100 g ekologiskt fläskkött (t ex fläskytterfilé)
1 dl vatten
1 dl ekologisk grädde
1 tsk saltfri buljong
dill
gräslök
persilja
vitpeppar
timjan
Skala rotfrukterna och dela i mindre bitar. Ju mindre bitar desto kortare koktid. Skär fläskköttet i små tärningar.
Koka rotfrukterna tillsammans med köttet och buljongen i vatten och grädde tills de är mjuka.
Smaka av med kryddorna. Använd gärna färska eller frysta kryddor.
Tips! Använd en helt vanlig tesked att mata ditt barn med. Då behöver du inte vara låst vid att ditt barn bara kan äta med en viss sorts sked.
Flygande Jakob
500 g kycklingfilé
halvt paket bacon
2 bananer
2 dl grädde
1 dl chilisås
ev 4 dl kokt ris
Dela kycklingfilén i lagom stora bitar för ditt barn. Strimla baconet. Fräs kyckling och bacon i stekpanna på svag värme. Vispa samman grädda och chilisås. Skiva bananerna.
Sprid ut kyckling, bacon och banan i en ugnsfastform. Häll över gräddblandningen och gratinera 15-20 min på 225 grader. Servera med kokt ris och någon rolig grönsak.
Om du vill göra en allt-i-ett-rätt så bred ut kokt ris i botten på en ugnsfastform. Sprid ut kyckling, bacon och bananer över risbotten. Häll gräddblandningen över och gratinera 15-20 min på 225 grader.
Vad nu då?! Mitt barn äter så lite! Tänk efter hur du själv är. är du lika hungrig varje dag? är du alltid sugen på frukost? Kan du sitta still och koncentrera dig på maten när du är kissnödig? Vill du helst tugga ur innan du stoppar in mer?
Korv Stroganoff
500 g falukorv
1 gul lök
2 msk smör
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
2 dl grädde
1 msk saltfri buljong
ev 1 krm svartpeppar
Skär korven i lagom stora bitar för ditt barn. Falukorv är lätt att hacka i mindre bitar i efterhand om du skulle råka göra dem för stora från början. Finhacka löken.
Smält smöret i stekpanna eller gryta och fräs korven och löken på svag värme. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, grädde och buljong.
Låt koka på svag värme 10-15 min. Smaka av med svartpeppar. Servera med kokt ris.
Tips! Tycker ditt barn att din gaffel är mer spännande än sin egen sked. Låna ut gaffeln och låt barnet undersöka. Var beredd att sätta handen emellan om gaffeln närmar sig någon väsentlig kroppsdel. De flesta av oss vet att det gör ont att bli stucken av en gaffel, och hur vet vi det? Jo, för vi har prövat.
Lattepappas lätta fisk
1 styckfryst fiskbit (t ex lax eller hellefisk)
3 potatisar
Thousand Island dressing
Skala potatisen, skär upp i mindre bitar. Koka tills potatisen är mjuk, ca 8 minuter.
Lägg den djupfrysta fisken i en djup tallrik eller skål. Lägg en assiett över som lock. Mikra i ca 3 minuter på full effekt.
Enkelt och gott! är man ambitiös kan man ju göra egen sås. Det går utmärkt med ris till också men det tar längre tid så det är om man har redan färdigkokt i frysen. Potatisen går väldigt fort att koka på detta vis, lätt att mosa ihop om ditt barn inte gillar bitar i maten.
Hallonmos
3-4 äpplen
1 dl hallon
1/2 dl vatten
Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Skär i mindre bitar.
Koka äppelbitarna i lite vatten tills de blivit mjuka. Blanda i hallonen och mosa eller mixa till lämplig konsistens.
Tips! Hallonmos är också gott att blanda i yogurt eller gröt.
Pappaledig köttfärs- & risröra
300 g köttfärs
liten burk majskorn
1 gul lök
1 krm svartpeppar
1 krm spiskummin
1 dl grädde
2 dl ris
Koka riset, det kommer att räcka till barnet och till dig själv alternativt frys in det som blir över.
Ta fram ett paket köttfärs ur frysen (frys in köttfärsen tillplattad i plastpåsar) och lägg i stekpannan. Vänd och skav av det som tinats/stekts, återupprepa tills hela biten är tillagad. Hacka lök under tiden och blanda i pannan. På med grädde och kryddor och hetta upp igen.
Blanda ihop.
Tips! Maträtten är ganska kompakt och innehåller mycket vätska så det håller sig varmt i en mat-termos om man vill ut i skogen på utflykt, funkar för barnet och resten till sig själv. Om det blir kaos under tillagningen så dra av värmen och häll i lite vatten, det kokar ihop/bort igen när du har tid att fortsätta.
Äppelmums
3-4 äpplen
1/2 dl vatten
Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Skär i mindre bitar.
Koka äppelbitarna i lite vatten tills de blivit mjuka. Mosa eller mixa till lämplig konsistens.
Vad nu då?! Mitt barn tycker inte om banan! Testa om avokado fungerar bättre. En lagom mogen avokado är ett suveränt mellanmål. Mycket nyttiga fetter.
Potatismos
2-3 potatisar (gärna mjölig sort)
vatten
ev bröstmjölk eller mjölkersättning
Skala potatisen och dela i mindre delar. Ju mindre bitar desto snabbare koktid. Fyll på med vatten så att det precis täcker.
Koka under lock 5-10 minuter tills potatisen är helt mjuk.
Häll av och spara kokvattnet. Mosa potatisen och späd med kokvatten, bröstmjölk eller mjölkersättning till rätt konsistens. Servera gärna uppblandat med en klick smör eller en tsk rapsolja.
OBS! Spara inte mat från något som ditt barn ätit av. Bättre att börja med en liten protion och värma mer allt eftersom.
Ärtpuré
2 dl frysta ärtor
vatten
ev bröstmjölk eller mjölkersättning
Lägg ärtorna i en kastrull och fyll på med vatten med vatten så att det precis täcker.
Koka under lock i ca 5 minuter. Häll av vattnet men spara lite att späda med. Mixa eller mosa ärtorna och späd med kokvatten, bröstmjölk eller mjölkersättning till rätt konsistens. Servera gärna uppblandat med en klick smör eller en tsk rapsolja.
Tips! Ärtor är rika på järn och C-vitamin.
Pyttipanna med äta-själv-bitar
2 potatisar
2 morötter
1 gul lök
2 palsternackor
1 bit kålrot
1 bit rotselleri
200 g prinskorv
2 msk smör eller olja
2 tsk saltfri buljong
1 krm timjan eller någon annan god krydda
vatten
Skala och dela alla rotfrukterna i centimeterstora bitar. Finhacka löken. Skär ävenprinskorvarna i cm stora bitar.
Fräs allting tillsammans med olja på svag värme i stekpanna. Det ska inte bli någon stekyta.
Strö över buljongpulver och kryddor när rotfrukterna börjar mjukna. Häll på lite vatten och lägg gärna på ett lock. Låt vattnet koka in och grönskakerna bli genommjuka. Servera bitarna och låt ditt barn äta själv, gärna med händerna.
Tips! äta själv är alltid godast! Skivad banan eller tärningar av mogen nektarin eller kiwi är perfekt att träna pincettgrepp och finmotorik på.
Hallonbullar
1/2 paket jäst
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl socker
6-7 dl vetemjöl
ev 1 tsk stött kardemumma
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
1 dl hallon (färska eller tinade)
Pensling
ägg
Smält smöret, blanda i mjölken och värm tills det blir fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av mjölkblandningen. Rör tills jästen löst sig och häll sedan i resten av mjölkblandningen, sockret och ev kardemumma. Häll i mjölet, spara lite till utbaket. Arbeta ihop degen tills den känns smidig.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Strö ut lite mjöl på bakbordet och själp upp degen och knåda lite lätt. Kavla ut till en avlång fyrkant.
Blanda smör och hallon. Bred ut blandningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ungefär 20 bitar.
Lägg bullarna i bullformar eller glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna på 225 grader i 8 minuter
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Tips! Byt hallon mot rivet äpple och kanel. ät inte upp alla bullarna själv utan låt dit barn få smaka åtminstone en!
Päronpuré
2 päron
1/2 dl vatten
Skala päronen och ta bort kärnhuset. Skär i mindre bitar.
Koka päronbitarna i lite vatten tills de blivit mjuka. Mosa eller mixa till lämplig konsistens.
Tips! Smörgåsrån skurna 4-5 delar är lagom greppvänliga bitar för en liten bebis. Bitarna är bra att ha till hands när maten dröjer eller när ni är på utflykt.
Kalkonstroganoff à la Middagsfrid
ris
1 purjolök
4 stjälkar selleri
200gg kålrot
2 msk olja
500 g kalkonkorv
1 grön paprika
2-3 msk tomatpuré
1 dl grädde
3 dl vatten
2 tsk dragon
1 tsk timjan
1 tsk paprikapulver
halv tsk salt
1 krm svartpeppar
Koka ris/valfritt gryn, ca 250 g för två
vuxna och två barn.
Hacka 1 purjolök och 4 stjälkar selleri. Skär 200 g
kålrot i tändstickstunna strimlor och fräs grönsakerna i
en medelvarm stor stekpanna i 2 msk olja tills de börjar
mjukna. Sellerin ingår framförallt som krydda. Den
översta delen på sellerin (samt bladen) kan skäras bort,
den brukar vara lite väl bitter.
Strimla 500 g kalkonkorv och stek den med hacket i
stekpannan i ett par minuter.
Skär 1 grön paprika i strimlor.
Tillsätt 2-3 matskedar tomatpuré, 1 dl grädde, 3 dl
vatten, 2 tsk dragon eller 1 tsk timjan, 1 tsk
paprikapulver och den gröna paprikan i stekpannan.
Strö över 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Koka
upp.
Sänk värmen lite och låt puttra 5 minuter. Tillsätt ev
mer vatten. Skär under tiden upp 1 gurka i skivor eller
stavar.
Tips! Korvstroganoff är en perfekt rätt att komplettera med
rester, t ex trötta grönsaker från kylen, oliver eller
tomatsalladen från igår!
Ekologisk pasta med köttfärssås - storkok
1 ekologisk morot
1 ekologisk gul lök
400 g ekologisk köttfärs
2 msk rapsolja, gärna ekologsik
1 burk ekologiska krossade tomater
1 vitlöksklyfta, gärna ekologisk
2 msk ekologisk grädde
ev 1/2 tsk saltfri buljong, gärna ekologisk
ev 1 lagerblad
ev 1/2 tsk oregano, timjan och/eller basilika
pasta, t ex stjärnpasta eller vanlig pasta krossad i morteln
Skala morot, lök och vitlök. Riv moroten på rivjärn och hacka löken smått.
Stek morot och lök i olja på svag värme tills löken börjar bli genomskinlig.
Tillsätt köttfärs och stek den tills allt är genomstekt.
Häll i grädden och låt den koka in lite.
Tillsätt krossade tomater och ev kryddor och låt puttra på svag värme i ca en halvtimme.
Koka pasta ordentligt mjuk och blanda ihop pasta med köttfärsås i lagom proportioner.
Tips! Gör gärna storkok av andra recept och frys in. överblivet ris och överbliven pasta från andra måltider kan enkelt frysas in och kombineras med t ex köttfärssåsen i receptet ovan till en komplett måltid. Specialanpassade silikonformar för att frysa in barnmat i hittar du i webbutiken hos moderbolaget Pufz.
Blåbärspuré
2 dl blåbär, färska eller frysta
1/2 dl vatten
2 tsk potatismjöl/rismjöl/maizena + 2 tsk kallt vatten
Koka upp bär och vatten och låt koka på svag värme i ungefär 2 minuter. Vispa sönder bären under tiden.
Blanda ut redningen med lite kallt vatten. Häll i redningen under omrörning. Låt allting koka ihop under omrörning i ungefär 2 minuter.
Mixa med mixerstav för riktigt slät puré. Klart!
Välj själv! Om du vill ha samma energiinnehåll som den blåbärspurén som går att köpa får du tillsätta 2 tsk socker (8 g). Tillsätts tillsammans med bär och vatten i början.
Fisk i dillsås
1/4 purjolök
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl vatten
1/2 msk saltfri buljong
1/2 dl créme fraiche
1 msk saltfritt smör
1/4 citron
250 g tinad sejfilé
ca 1/3 kruka dill, går också bra med ca 2 msk frusen dill
Hacka purjolöken.
Vispa ihop vetemjöl och vatten i en kastrull. Tillsätt buljongpulver, créme fraiche och smör. Koka upp under omrörning tills såsen börjar tjockna.
Pressa i saften från citronen. Lägg i fisken och fördela den strimlade purjon ovanpå. Sjud under lock i 5 minuter.
Strö över lite dill efter tycke och smak.
Servera fisken t ex tillsammans med ris eller kokt potatis och lite grönsaker.
Vadnudå! Vägrar ditt barn att bli matat? Att äta själv är oftast godast så med en sked i varje hand och en tredje hos mataren brukar det gå att trolla ner många skedar av bara farten.
Blodpudding
2-3 skivor blodpudding
1 dl mjölk
Hacka upp blodpuddingen i mindre bitar.
Lägg i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp och låt puttra i 5 minuter.
Mosa eller vispa sönder bitarna. servera tillsammans med något mumsigt grönsaksmos eller bara som det är.
Tips! Långsamstekt blodpudding i småbitar passar bra som äta-själv-bitar.
Svamprisotto
1/2 gul lök
4 färska champinjoner eller annan svamp, t ex 15 blötlagda torkade trattkantareller
1/2 dl grötris eller avorioris
1 dl kokande saltfri buljong eller vatten
1 msk smör eller rapsolja
1 tsk riven parmesan
Finhacka lök och svamp.
Smält lite av smöret i en kastrull och stek lök och svamp på svag värme.
Häll på ris och buljong eller vatten.
Sätt på lock och låt riset puttra på svag värme i 15-20 minuter. Späd eventuellt med lite mer vatten om det behövs.
Rör ner lite parmesan och resten av smöret i den färdiga risotton.
Tips! Lagom klibbig risotto är bra mat för att träna på att äta själv precis som lagom klibbig havregrynsgröt. Det är bra med mat som sitter fast på skeden och det är nästan alltid godast att äta själv!
Broccolimos
2 dl broccolibuketter
1-2 potatisar
vatten
ev bröstmjölk eller mjölkersättning
Dela broccolin i små buketter. Skala potatisen dela i mindre delar. Ju mindre bitar desto snabbare koktid. Fyll på med vatten så att det precis täcker.
Koka under lock 5-10 minuter tills allt är helt mjuk.
Häll av och spara lite av kokvattnet. Mixa eller mosa och späd med kokvatten, bröstmjölk eller mjölkersättning till lämplig konsistens. Servera gärna uppblandat med en klick smör eller en tsk rapsolja.
Pasta med broccoli
2 dl broccolibuketter
1 dl pasta, gärna någon form av pyttepasta
1 vitlöksklyfta
1-2 msk ricottaost, creme fraiche eller kesella
Dela broccolin i små buketter och krossa pasta in småbitar om du inte använder pyttepasta.
Koka upp vatten i en kastrull och lägg i broccolibuketterna, pastan och vitlöken. Välj själv om du använder en hel vitlöksklyfta eller finhackar den. Koka tills pastan är mjuk.
Häll av kokvattnet men spara lite för spädning. Om du valt att använda en hel vitlöksklyfta så kan du plocka ur den om du tror att den ger för mycket smak.
Mosa och späd med lite av kokvattnet för rätt konsistens.
Blanda i ricottaosten och eventuellt lite parmesan innan servering.
Våfflor
6-8 stycken
100 g smör eller margarin
4 dl mjölk
1 tsk bakpulver eller 10 g jäst (2 tsk)
3 dl vetemjöl
Smält fettet och låt det svalna.
Blanda vetemjöl, bakpulver och hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och blanda i det avsvalnade fettet.
Smörj gärna våffeljärnet inför första våfflan. Grädda och servera våfflorna nygräddade.
Med jäst! Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i hälften av mjölken. Häll i mjölet och rör till en jämn smet. Blanda i resten av mjölken och låt smeten jäsa 30 minuter i rumstemperatur. Tillsätt det avsvalnade fettet. Grädda och njut! Våfflor gjorda på jäst är frasiga även efter att de svalnat!
Glasspinne
4 dl vaniljyogurt
4 glass- eller blompinnar
Häll yogurten i portionsformen som du kan beställa här.
Sätt i en lagom lång blompinne eller en glasspinne.
Ställ in i frysen och låt frysa till.
Förslag! Om du vill variera smaken så är det bara att blanda i lite sylt eller lite fruktpuré som du kan hitta recept på här hos oss.
Havrekex
50-80 stycken beroende på storlek
100 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
6 dl havregryn (ej snabb)
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
ev 1 msk socker (1 msk är ca 14 g vilket ger ungefär 0,2 g per kex beroende på antal)
Sätt ugnen på 200 grader.
Mät upp havregrynen i en skål.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till blandningen blir het.
Häll den heta blandningen över havregrynen. Rör om och låt svalna.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och ev socker. Arbeta ihop det med de svällda grynen till en deg.
Kavla ut hälften av degen i taget ganska tunt och nagga lätt med en gaffel.
Ta ut runda kex eller skär i fyrkanter. Med en kexdiameter på 3 cm blir det ca 80 stycken kex.
Grädda kexen mitt i ugnen ca 8 minuter.
Tips! Smaksätt ena deghalvan med t ex 2 tsk kanel eller annan god krydda.
Ebbes kycklinggryta med bulgur
2 kycklinglårfiléer
2 morötter
1/4 lök
1 lagerblad
2 svartpepparkorn
2 kryddpepparkorn
2 tomater
Täck med vatten och koka kyckling, morötter, lök, lagerblad och peppar tills kycklingen är klar och morötterna är mjuka.
Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Tärna och låt koka med några minuter på slutet.
Sila bort buljongen och spara den.
Fiska upp kryddorna och mixa kycklingen och grönsakerna med ca 1/2 dl av buljongen.
Koka bulgur eller couscous enligt anvisningarna på paketet, men ta den bortsilade buljongen istället för vatten och ta gärna dubbelt så mycket vätska som det står på paketet. Blanda bulguren med kycklingmoset och krydda med lite frysta örter. "Själv tog jag provencalsk örtblandning. Sedan är det bara att sleva upp i silikonformarna och frysa in. Min bebis äter 1 dl av grytan per gång."
Saras rotfruktspuré
1 morot
1/2 liten kålrot
1 palsternacka
Skala och dela allt i bitar.
Börja med att koka morotsbitarna i ca 8-10 min. Lägg sedan i kålroten och palsternackan.
Koka tills allt är mjukt. Mixa sedan allt tillsammans med lite olja.
"Jag använde inget av spadet men känner man att purén ska vara lösare kan man blanda med spadet. Fick lite mer än åtta puckar smakportioner."
Play do lera
OBS! Lera i detta recept är inte inte tänkt som mat utan för att leka med. 4 dl vetemjöl 2 dl salt 2 msk alun (40 g) 5 dl kokande vatten 2-3 msk neutral olja ev karamellfärg Blanda ihop de torra ingredienserna. 2 msk alun är precis en påse à 40 g som går att köpa i de flesta livsmedelsaffärerna. Koka upp vatten och olja tillsammans och tillsätt eventuell karamellfärg i vattnet. Blanda i mjölblandningen i det kokande vattnet och rör om med en träslev till en deg. Stjälp upp degen på knåda den smidig så fort det går att ta i den. Tips! Lägg leran i en påse och förvara i kylskåpet. Den håller länge om den inte får torka ut. Play do leran är perfekt om man vill göra hand- eller fotavtryck.
Tomatrisotto
1 gul lök 2 msk saltfritt smör 1 vitlöksklyfta 125 g carnaroliris eller grötris 1 msk saltfri buljong 4 dl vatten 1 burk körsbärstomater (konservburk) 1 dl parmesan eller XO-ost Finhacka löken. Riv osten. Koka upp vattnet och buljonpulvret. Smält 1 msk av smöret i en traktörpanna eller en vid kastrull. Pressa i vitlöksklyftan och tillsätt den hackade löken och riset. Fräs på medelvärme i 4 minuter. Häll på 1 dl av buljongen, rör om och låt koka in. Blanda ner burken med körsbärstomater och späd riset med buljongen lite i taget. Låt koka in under omrörning på låg värme tills riset är klart, ca 20 minuter. Blanda i den rivna osten och resten av smöret. Ajaj! Tänk på att tomater ofta blir mycket varmare än resten av maten. Provsmaka själv och testa just tomaternas temperatur så att ditt barn inte bränner sig i munnen.
Skärgårdsgryta
1 palsternacka 1 morot 1 banancharlottenlök 1/2 ask körsbärstomater 1 msk saltfritt smör 1 msk maizena 2 dl mjölk 1 dl créme fraiche 2 msk tomatpuré 1 lagerblad 1/2 citron 100 g vit fisk (t ex torsk, sej, kolja) Skala och skär palsternacka och morot i tändsticksstora stavar. Finhacka banancharlottenlöken och dela körsbärstomaterna i kvartar. Smält smör i en kastrull och tillsätt grönsakerna. Fräs på medelvärme i 5 minuter. Rör ut maizena i 1/2 dl av mjölken. Tillsätt maizenablandningen, resten av mjölken, créme fraiche, tomatpuré, lagerblad och 1 krm svartpeppar. Pressa i saften av 1/2 citron och låt puttra under lock i 5 minuter. Skär sejen i 2 cm stora kuber. Lägg i fisken och låt puttra under lock i 3 minuter. Mosa fisken till lagom konsistens vid servering. Servera grytan med t ex ris eller kokt potatis. Tips! Om ditt bar inte hunnit få så många tänder så går det bra att riva palsternacka och morot grovt istället för att skära dem i stavar.
Kantarell- och renskavspanna
30 g torkade trattkantareller + vatten (alternativt 300 g färska) 1 rödlök 1 msk saltfritt smör 1 pkt renskav (240 g) 1 dl créme fraiche 1 dl vatten 1 1/2 svensk senap 1 tsk timjan 1 1/2 tsk kinesisk soja Blötlägg trattkantarellerna i vatten i 15 minuter. Vattnet ska täcka svamparna. Hacka rödlök. Smält smör i en traktörpanna eller en vid kastrull. Fräs löken på medelvärme i 3 minuter. Tillsätt renskav och fräs i ca 3 minuter. Tillsätt créme fraiche, vatten, senap, timjan, soja och 1 krm svartpeppar. Häll av vattnet från svamparna och skölj svampen noga. Tillsätt svampen i pannan och låt puttra under lock i 8 min. Servera med t ex ris.
Jordärtskockspuré
100 g morötter 200 g palsternacka 250 g jordärtskockor 3 1/2 dl vatten 1/2 msk saltfri buljong 50 g philadelphiaost Skala och skär alla rotsakerna i 2 cm stora tärningar. Lägg rotsakerna i en kastrull och fyll på vatten så att det precis täcker rotfrukterna, ca 3 1/2 dl. Strö över buljongpulvret, koka upp och låt koka under lock tills rotsakerna är klara, ca 15 minuter. Häll av och spara kokvattnet. Mixa rotfrukterna med stavmixer och späd med kokvattnet till önskad konsistens. Tillsätt philadelphiaosten. Tips! Späd purén med lite mer kokvatten och strö över lite stekt bacon så har mamma och/eller pappa en kalasgod soppa att smaska på till lunch.
Sötpotatispuré med kryddsmör
50 g + 2 msk rumstempererat saltfritt smör 250 g potatis 250 g sötpotatis 1 msk oregano 1 citron 1/2 dl smetana Koka upp 1 l vatten i en kastrull. Skala potatis och sötpotatis och skär dem i 1 cm stora tärningar. Lägg rotsakerna i kastrullen och låt koka till de är klara, ca 15 minuter. Skölj och riv skalet från citronen. Blanda citronskalet, oregano och ev 1 krm svartpeppar med 50 g smör i en skål. Häll av kokvattnet. Tillsätt smetana, 2 msk vatten och 2 msk smör tillsammans med rotsakerna. Mixa med stavmixer till en slät puré. Servera purén med lite kryddsmör. Varning! Den här purén är så god så det finns risk att ditt barn inte hinner få något innan du själv ätit upp allting.
Bouillabaisse [bojabäs]
2-3 morötter 1/2 fänkål 1 msk saltfritt smör 1/2 dl tomatpuré 1 burk krossade tomater 1 vitlöksklyfta 1/2 msk saltfri buljong 1 tsk vitvinsvinäger 1/2 dijonsenap 300 g sej 1 dl smetana 1 tsk timjan Skala och skär morötterna i 1 cm stora tärningar eller slantar. Ansa och finstrimla fänkål. Smält smör i en kastrull. Tillsätt tomatpuré, morötter och fänkål. Fräs på medelvärme i 5 minuter. Tillsätt krossadetomater, 3 dl vatten, pressad vitlök, boljongpulver, vitvinsvinäger, dijonsenap och ev 1 krm svartpeppar. Låt puttra under lock till grönsakerna blivit mjuka, ca 12 minuter. Skär sej i 2 cm stora tärningar. Tillsätt fisken i grytan och låt puttra under lock i 5 minuter. Blanda smetana med timjan och ev 1 krm svartpeppar. Mosa fisk och grönsaker till lämplig konsistens vid servering och klicka i örtsmetana. Ny smak?! Eftersom fänkål har en speciell smak som inte alla gillar kan de uteslutas vid behöv. Den är dock en del av Bouillabaissens karaktäristiska smak.
Ann-Louise Vinbärs- och aprikospuré - en stor sats
1 pkt ekologiska svarta vinbär, ca 200 g
200 g ekologiska, svavelfria, torkade aprikoser
4 ekologiska äpplen eller päron
Täck aprikoserna med vatten och låt dem ligga i blöt i 3-4 timmar eller över natten.
Skala äpplen/päron och skär dem i mindre bitar.
Ångkoka bitarna tills de är mjuka. Häll av vattnet från aprikoserna och spara det för att späda ut purén.
Mixa ihop aprikoser, äpplen/päron och vinbären tills du får en slät massa.
Späd eventuellt ut purén med det överblivna vattnet från aprikoserna.
Håller i kylen i 3-4 dagar och går utmärkt att frysa in i våra
portionsformar.
Tips! Puréen är otroligt god till gröt, som sylt till pannkakorna eller som mellanmål till bebisar tillsammans med sötpotatispuré.
Klassisk brunsås
1 msk saltfritt smör 1/2 msk vetemjöl 1 tsk saltfri buljong 1 dl vispgrädde drygt 1/2 dl vatten 1 tsk kinesisk soja lite svartpeppar Smält smör i en kastrull. Vispa ner vetemjöl och buljong. Tillsätt grädde, vatten, soja och svartpeppar. Låt puttra i 2 minuter. Förslag! Gör en lite smakförändring genom att krydda med 2 krm timjan samtidigt som du häller i grädde, vatten, soja och svartpeppar. Omväxling förnöjer!
Ört- och vitlöksås
1/2 msk neutral olja 1 vitlöksklyfta drygt 1/2 dl vatten 1/2 dl créme fraiche 1 tsk saltfritt buljongpulver 1 tsk oregano Hetta upp olja i en kastrull och pressa i vitlöken. Tillsätt vatten, créme fraiche, buljongpulver och oregano. Låt puttra på svag värme i 8 minuter. Rör om då och då. Förslag! Såsen passar utmärkt till fisk. Varför inte till Lattepappas lätta fisk?!'
Enkel potatissallad
3-4 kokta potatisar 1 dl gräddfil 1 msk färsk gräslök vitlök peppar Skala och skär potatisarna i 1 cm stora tärningar. Dela en vitlök och svep med den på insidan av en skål. Hacka gräslöken och blanda med gräddfil, tärnad potatis och lite nymalen peppar i den vitlökssvepta skålen. Serveras t ex tillsammans med lite smörgåsskinka.
Tacokrydda à la Middagsfrid
1 tsk salt 1 1/2 tsk chilipulver 1 1/2 tsk paprikapulver 1 tsk spiskummin 1 krm cayennepeppar 2 vitlöksklyftor, tillsätts vid tillagning Blanda ihop alla torra kryddor. Det kan du göra i förväg och ha på lager. Kryddblandningen räcker till ca 400 g köttfärs. Vid tillagning: Smält 1 msk smör i en stekpanna. Pressa i vitlöksklyftorna och tillsätt köttfärsen och kryddblandningen. Stek på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt 1/2 dl vatten och låt puttra tills vätskan kokat in. Serveras vanligtvis på fredagar tillsammans med övriga tacotillbehör men det är din fantasi som sätter gränserna!