Starwars tema

Begravningen kommer att gå i Starwars tema.
Nell älskar starwars!


Pray

I pray for the day when I'll see you again
now only silence remains
you're running now on the green fields
No pain, no sadness, no limits, just hope and love.
Cancer took your life, the silent killer.
You were just a child, so pure.
I will always remember our days.
grief is deep, I can not sleep, I'm so weak.
Trying to seize the day, but I can only pray.


Justin Bieber - Pray


Leukemi, cancer

BAKGRUND

Akut myeloisk leukemi (AML) är ett samlingsnamn för sjukdomar med klonal expansion av celler som utgör förstadier i bildningen av granulocyter, erytrocyter och/eller trombocyter, men ej förstadier till lymfoida celler. AML drabbar främst benmärgen, och leder oftast till kraftig hämning av den normala blodbildningen. Omogna myeloida celler kan ofta påvisas i blodet. Vid AML ses ofta specifika kromosomrubbningar eller andra återkommande genetiska förändringar. I sällsynta fall kan tumörer bestående av leukemiska blaster förekomma utan leukemibild i blod och benmärg (s k klorom).


Sjukdomsmekanismer

Exposition för lösningsmedel eller joniserande strålning ökar risken för AML men i de flesta fall kan ingen utlösande orsak påvisas; de flesta drabbade är tidigare friska personer. Hos en fjärdedel av de drabbade utvecklas dock AML efter annan hematologisk sjukdom, som myelodysplasi och kronisk myeloproliferativ sjukdom, eller som komplikation efter tidigare given cytostatika/strålbehandlig för annan tumörsjukdom. Tidsintervallet mellan tidigare cytotoxisk behandling och debut av AML är vanligen 3-5 år, men kan vara så kort som 1 år.

AML är resultatet av förvärvade genetiska förändringar i blodbildande stamceller eller tidiga förstadier inom myelopoesen. Dessa förändringar drabbar typiskt gener som styr cellutveckling, överlevnad och tillväxt och sannolikt krävs mer än en skada för att leukemi skall uppstå. Vissa kromosomförändringar ger upphov till sjukdom med en typisk bild, till exempel:
 
  • translokation mellan kromosomerna 15 och 17
  • translokation mellan kromosomerna 18 och 21
  • inversion av långa armen av kromosom 16
Ofta ses ackumulerade multipla DNA-skador, med exempelvis deletion av långa armen av kromosomerna 5 eller 7, särskilt hos patienter som tidigare behandlats med cellgifter och strålbehandling.

Tidigare angavs att kromosomförändringar saknades i hälften av fallen med AML, men på senare tid har ett flertal återkommande genetiska förändringar påvisats även i fall med normal karyotyp. Många av dessa genetiska förändringar har stor betydelse för sjukdomens egenskaper och val av behandling, och ligger nu till grund för sjukdomsklassifikationen enligt WHO 2008.


Incidens

AML drabbar 350 svenskar per år. AML förekommer i alla åldrar från spädbarn och uppåt, men är vanligare hos äldre. Incidensen är således 10 per miljon invånare och år i åldersgruppen 25-44 år, jämfört med 130 i åldersgruppen 65-79 år. Medianåldern är 71 år, och könsfördelningen är jämn, men bland äldre är incidensen högre bland män.


 
SYMTOM

Många patienter har endast måttliga ospecifika symtom vid insjuknandet såsom
  • trötthet
  • lätt sjukdomskänsla
  • allmänsymtom
Somliga debuterar med blödningssymtom, och andra diagnostiseras pga blodprovskontroll vid infektioner, som kan vara både lindriga och allvarliga. AML ger ofta en påtaglig anemi. Lymfknuteförstoring och hepatosplenomegali är ovanligt.

Patienter med misstänkt akut leukemi skall alltid omedelbart remitteras till hematologisk specialistklinik.


 
UTREDNING
 
  • Blodstatus
  • Benmärgsaspiration
  • Övrig diagnostik


  • Ett vanligt blodstatus är oftast kraftigt avvikande, vilket direkt leder till fortsatt utredning. Förutom anemi ger AML ofta en trombocytopeni och påverkan på leukocyttalet, som kan variera från mycket lågt till mycket högt. Vid högt leukocyttal ses oftast blaster vid blodmikroskopi. Vid mikroskopi av blodutstryk, s k differentialräkning, kan ofta blaster och omogna myeloida celler påvisas.



    Den viktigaste undersökningen är aspiration av benmärg, vanligen från bakre höftbenskammen. Benmärgen är oftast hypercellulär med ökning av blaster (>20% enligt WHO-klassifikationen) och omogna celler. Auerstavar ses ibland i cytoplasman, och är då i princip diagnostiskt för AML. Utmognadsrubbningar kan förekomma. Benmärgsutstryk bör undersökas med cytokemiska färgningar. Benmärgsaspirat bör också analyseras med flödescytometri och kromosomanalys.



    För korrekt diagnostik enligt WHO krävs förutom benmärgsmikroskopi med bedömning av ev utmognadsrubbningar även kromosomanalys, molekylärgenetisk analys och sjukhistoria.

    Det är önskvärt att spara utstryk och vitalfrysta benmärgsceller för eventuellt kompletterande analyser. Utredning bör göras avseende eventuella infektioner, och påverkan på koagulationen. HLA-typning bör göras, delvis för möjlighet att välja lämpliga blodgivare om patienten blir refraktär mot trombocyttransfusion, delvis för möjlighet att söka donator till eventuell stamcellstransplantation.

     
    KLASSIFIKATION
     
    Klassifikation av AML enligt WHO (2008) har expanderats med ytterligare subgrupper, huvudsakligen utifrån genetiska fynd. Tidigare FAB-beteckning inom klamrar.
     
    • AML with recurrent genetic abnormalities
      • t(8;21)(q22;q22); (AML1/ETO)
      • inv(16)(p13q22) or t(16;16)(p13;q22); (CBFB/MYH11) [AML M4Eos]
      • APL, t(15;17)(q22;q12); (PML/RARA) and variants [AML M3]
      • (9;11)(p22;q23);MLLT3-MLL
      • t(6;9)(p23;q34); DEK-NUP214
      • inv(3)(q21q26.2) or t(3;3)(q21;q26.2); RPN1-EVI1
      • t(1;22)(p13;q13); RBM15-MKL1 (megakaryoblastic)
      • with gene mutations (FLT3, NPM1, CEBPA, KIT, MLL, WT1, NRAS, KRAS)

       

    • AML with myelodysplasia-related changes

       

    • Therapy-related myeloid neoplasms
      • alkylating agent-related
      • topoisomerase type II inhibitor-related (some may be lymphoid)
      • other types

       

    • AML not otherwise categorized
      • minimal differentiation [AML M0]
      • without maturation [AML M1]
      • with maturation [AML M2]
      • acute myelomonocytic leukaemia [AML M4]
      • acute monoblastic and monocytic leukaemia [AML M5]
      • acute erythroid leukaemia [AML M6]
      • acute megakaryoblastic leukaemia [AML M7]
      • acute basophilic leukaemia
      • acute panmyelosis with myelofibrosis
      • myeloid sarcoma

       

    • Myeloid proliferations related to Down syndrome

    Då det är en oerhört snabb expansion av kunskapen om genetiska förändringar vid AML och dess kliniska betydelse förväntas fortsatta förändringar i nomenklaturen.


     
    DIFFERENTIALDIAGNOSER

    • Andra hematologiska sjukdomar
    • Leukemoid reaktion till följd av svår inflammatorisk sjukdom, exempelvis disseminerad cancer eller sepsis


    BEHANDLING
     
    De flesta patienter under 80 år är aktuella för intensiv kombinationsbehandling med cytostatika i syfte att erhålla komplett remission från leukemi. För att möjliggöra intensiv behandling och tät provtagning krävs central venkateter. Ofta behöver transfusioner ges initialt och fortlöpande under behandlingsperioden som sträcker sig över många månader. Eventuella infektioner bör om möjligt vara under god kontroll innan tung cytostatikabehandling inleds.

    Patienten skall vara väl hydrerad och i optimalt skick, och allopurinol 300 mg dagligen bör inledas före cytostatikabehandling för att undvika uratnefropati. Någon gång kan leukaferes vara av värde för att minska tumörbördan före start av kemoterapi.

    Ofta har sjukdomen ett ganska lugnt förlopp initialt, varvid det finns tid att optimera förutsättningarna för cytostatikaterapin. I andra fall kan blasttalet fördubblas på bara några dagar, varvid cytostatikabehandling måste startas utan dröjsmål. Studier har gett indikation om att behandlingsresultaten kan försämras av senarelagd behandlingsstart.

     
    Initial behandling
     
    Induktionsbehandlingen består av

    Dosering

    I de nationella riktlinjerna för diagnostik och behandling av AML rekommenderas för de första två behandlingsomgångarna
    • infusion av daunorubicin 60 mg/kvm dag 1-3

    • ara-C 1 g/kvm morgon och kväll i 5 dygn

    Effekter och biverkningar

    Denna behandling ger en mycket kraftig benmärgshämning och alla patienter behöver multipla blodtransfusioner av såväl röda blodkroppar som trombocyter. De flesta får septisk feber och behöver intensiv antibiotikabehandling. Blodbildningen börjar återhämta sig efter 3-4 veckor, vilket först ses på trombocyt- och leukocytnivåer, särskilt för dem som uppnår komplett remission (dvs normalisering av benmärgsbilden).

    Komplett remission uppnås efter en eller två behandlingar hos tre fjärdedelar av yngre patienter (under 60 år), och hos drygt hälften av de äldre patienterna. Behandlingsresultatet värderas och dokumenteras genom förnyad benmärgsaspiration, dels tidigt efter första behandlingscykeln, dels efter återhämtning av blodvärden. Det är av stort värde att uppnå komplett remission, då patienterna därvid blir symtomfria, transfusionsfria och infektioner har större chans att läka ut. Komplett remission är också en förutsättning för att kunna uppnå bot.

    För patienter som inte uppnår komplett remission på 1-2 behandlingar är det ofta rimligt att övergå till en palliativ målsättning. För vissa patienter kan intensifierad / förändrad induktionsbehandling, alternativt stamcellstransplantation övervägas.

     
    Behandling av akut promyelocytleukemi (APL)
     
    AML av typ akut promyelocytleukemi (APL, ="AML M3", se klassifikation ovan) karaktäriseras av translokation mellan kromosomerna 15 och 17 i leukemicellerna. Detta leder till bildandet av hybridgenen PML/RARalfa, vilket gör att receptorn för retinolsyra överuttrycks. Denna AML-typ medför särskilt hög risk för koagulationspåverkan och kraftigt ökad risk för tidig död på grund av blödningskomplikationer. Det är ändå den mest gynnsamma formen av AML då behandling medför mycket god chans till komplett remission och återfall ofta kan undvikas.

    APL drabbar oftare yngre personer, särskilt kvinnor, och kan oftast, men inte alltid, diagnostiseras genom enbart benmärgsmikroskopi. Kromosomanalys (ev FISH) och molekylär analys (RT-PCR) ger definitiv diagnos. Det är oerhört viktigt att omedelbart igenkänna och påvisa APL, då tidigt insatt behandling med all-trans-retinolsyra (ATRA) (Vesanoid) minskar blödningsproblem, och ger mycket god chans till komplett remission.

    Vesanoid-behandlingen i sig ger stigande snarare än sjunkande leukocyttal initialt, varvid risk för s k differentieringssyndrom, tidigare kallat retinoidsyndrom, föreligger. Differentieringssyndrom är en potentiellt allvarlig komplikation som drabbar främst lungor och hud och som kräver prompt behandling med steroider och/eller cytostatika. Misstanke på APL skall därför alltid medföra omedelbar kontakt med regionalt hematologiskt centrum.

    Behandling av APL skall kompletteras med cytostatika, en antracyklin (ofta Zavedos) och ibland även ara-C. Långtids underhållsbehandling med i huvudsak peroral behandling med insprängda intravenösa konsolideringsbehandlingar minskar risken för återfall. Behandlingsresultatet kan värderas med molekylära analyser i blod av den sjukdomsspecifika hybridgenen. Med rätt handläggning har APL en mycket god långtidsprognos, och stamcellstransplantation är inte aktuellt utom för den mindre del av patienterna som uppvisar återfall. Vid återfall kan behandling med arsenik (Trisenox) övervägas.

     
    Fortsatt behandling av AML (ej APL)

    Patienter som uppnått komplett remission bör genomgå ytterligare 1-3 behandlingsomgångar med intensiv cytostatika med ett något modifierat program än initialterapin.

    Dessa behandlingar bör genomföras snarast efter att patienten återhämtat sig efter föregående dos, vilket vanligen innebär cirka månatliga kurer. Detta minskar risken för återfall. Tyvärr är ändå risken för återfall betydande, där kromosombilden ger prognostisk information.

    Underhållsbehandling med cytostatika som rekommenderas vid akut lymfatisk leukemi och APL har ej givit övertygande tilläggseffekt vid AML. Ett nyligen godkänt men ännu inte direkt tillgängligt alternativ till underhållsbehandling vid AML är en låg dos av cytokinet interleukin-2 (Proleukin) med tillägg av histamin (Ceplene). Båda dessa läkemedel ges som subkutana injektioner två gånger dagligen i tre veckor i upprepade behandlingscykler och har i en stor jämförande studie visats förlänga tiden till återfall i leukemi jämfört med ingen behandling.

     
    Stamcellstransplantation

    Stamcellstransplantation ger den kraftigaste reduktionen av återfallsrisken. Det finns två typer av stamcellstransplantation:
    • allogen, där annan person är stamcellsdonator
       
    • autolog, där stamceller skördas från patienten själv

    Allogen stamcellstransplantation
    • Bör övervägas för alla patienter med AML, utom APL, under 60-65 år som har ett gott fysiskt status, då den kraftigt återfallsreducerande behandlingseffekten främst gäller för allogen stamcellstransplantation.

    • För att genomföra transplantation krävs en donator med samma vävnadstyp (HLA-typ), vilket i första hand sökes bland helsyskon, som har en chans på fyra att passa. Alternativt kan donatorer sökas i de internationella registren, som nu omfattar mer än 12 miljoner individer. Sådan sökning av donatorer tar dock åtskilliga månader i anspråk.

    • Allogen stamcellstransplantation innebär att patientens blodbildning fortsättningsvis kommer från donatorns stamceller, och det nya immunsystemet som därvid utvecklas kan avstöta kvarvarande leukemistamceller, vilket ger en mindre risk för återfall - den s k Graft-versus-Leukemi-effekten.

    • Allogen stamcellstransplantation medför betydande behandlingsrelaterade risker, främst i form av immunkomplikationer och infektionsbenägenhet, varför en individuell bedömning måste ske.

    Autolog stamcellstransplantation
    • Utgör ett alternativ till allogen transplantation. Innebär att blodbildande stamceller skördas från patienten själv när patienten är i remission, och infryses. Därefter kan mer intensiv cytotoxisk behandling ges, då blodbildningen kan återupprättas med hjälp av de infrysta stamcellerna. Denna behandling bygger således på kortvarig förstärkt cytotoxisk effekt.

    • Kan minska risken för återfall, men inte i samma grad som allogen transplantation, där man även uppnår en immunkontroll genom Graft-versus-Leukemi-effekten.

    • De behandlingsrelaterade komplikationerna av autolog transplantation är mindre än efter allogen transplantation.

    • Inte heller autolog transplantation kan erbjudas till alla patienter, då en lyckad stamcellsskörd erhålles från bara drygt hälften av AML-patienter i remission.

    • Autolog transplantation rekommenderas inte generellt vid AML i de nationella riktlinjerna, utan förbehålles speciella situationer.

     
    Behandling vid återfall och refraktär sjukdom
     
    I princip blir patienter inte botade av enbart cytostatikabehandling efter återfall. Vid återfall som inträffar sent efter avslutad behandling kan dock ny remission uppnås med samma behandling som används initialt, medan tidiga återfall har sämre prognos. Cytostatika av antracyklintyp medför kumulativ hjärttoxicitet. Idarubicin (Zavedos), mitoxantrone (Novantrone) och amsakrine (Amekrin) ger dock mindre grad av hjärtpåverkan. Förlängd infusionstid av antracykliner är ett annat sätt att minska risken för hjärttoxicitet, vilket diskuteras i de nationella riktlinjerna.

    Andra cytostatika som kan användas i kombinationsbehandling vid AML inkluderar etoposid (Vepesid), fludarabin (Fludara), och kladribin (2-CdA) (Leustatin).

    Chansen att uppnå remission vid ett återfall är mindre, cirka 30%, och den förväntade remissionsdurationen blir kortare. Finns möjlighet till stamcellstransplantation bör denna genomföras snarast efter uppnådd andra remission.

     
    Annan behandling vid AML

    Mylotarg

    Ytterligare ett behandlingsalternativ är Mylotarg som är toxinbärande antikroppar mot CD33. CD33 uttrycks på de flesta AML-celler, liksom på mogna normala granulocyter, men inte på normala stamceller. Efter bindning av antikroppen internaliseras toxinet som därvid aktiveras och ger en stark cytotoxisk effekt under några sekunder.

    Mylotarg ger lika kraftfull benmärgshämning som kombinationskemoterapi, men mindre mukosit och infektionsproblem. Ett observandum är att levertoxicitet, s k venoocklusiv sjukdom, VOD, har påvisats efter Mylotarg i den först rekommenderade dosen men som tycks kunna undvikas med lägre dosering. Långdragen trombocytopeni kan förekomma.

    Mylotarg är registrerat i USA på indikationen recidiv av AML, och kan fås på licens i Sverige. Kombinationsbehandling Mylotarg i lägre dos + cytostatika har givits som primärterapi i en stor randomiserad studie i England och en preliminär analys visar gynnsamt utfall. En liknande amerikansk studie med svenskt deltagande har nyligen avbrutits. Dessa studier har ännu bara rapporterats i abstraktform. Det föreligger inga systematiska data om Mylotargs effekt vid cytostatikarefraktär AML, men kombinationsbehandling kan prövas.


    Fludarabin och kladribin

    Fludarabin, en purinanalog med stor användning vid kronisk lymfatisk leukemi och inför allogen stamcellstransplantation, används ofta som tillägg i kombination med högdos ara-C i sviktterapi vid AML, men i jämförande studier har inget mervärde kunnat påvisas. Den besläktade substansen kladribin (Litak) har dock i en stor jämförande ännu opublicerad studie från Polen visats medföra förlängd sjukdomskontroll och överlevnad vid tillägg till standardterapi daunorubicin + cytarabin.


    Klorafabin

    Klofarabin (Evoltra) är en nyare släkting till fludarabin och kladribin, som visat klar effekt vid AML, såväl som enda cytostatikum som i kombination med ara-C. Huruvida denna effekt är bättre än den man kan uppnå med annan kemoterapi är inte klarlagt men ett flertal stora studier pågår. Evoltra är registrerat som tredjelinjeterapi för barn där konventionell kombinationskemoterapi inte varit framgångsrik.

    Ytterligare läkemedel har studerats vid AML i olika situationer, främst hos äldre som bedömts inte vara lämpliga för vanlig intensivterapi. Det föreligger dock inga övertygande tecken på att dessa läkemedel har önskad effekt.
     

    Palliativ behandling
     
    För patienter som inte bedöms tåla remissionssyftande behandling kan man välja att enbart ge understödjande behandling i form av blodtransfusioner och infektionsbehandling.

    Om leukocyttalet är högt och/eller snabbt ökande kan patienten få symptomlindring genom försiktig cytotoxisk behandling med syfte att begränsa leukemicellsmängden. Detta kan göras med ara-C subkutant, 20-100 mg dagligen tills leukocyttalet är under 10, vanligen under 1-3 veckor, varefter lämpligt underhållsschema uttitreras. Perorala alternativ är hydroxyurea (Hydrea, Hydroxyurea Medac) 500 mg 1-4 kapslar dagligen, eller thioguanin (Lanvis) 40 mg 1-2 tabletter dagligen.


     
    PROGNOS

    Majoriteten av patienter under 75 år uppnår komplett remission efter en eller två månaders intensiv induktionsbehandling. Trots konsoliderande behandling blir remissionerna dock ofta kortvariga, främst hos äldre, och endast få blir botade. Hos yngre är behandlingsresultaten bättre, delvis beroende på mer gynnsam biologi, delvis pga större möjlighet till intensiv behandling inkluderande stamcellstransplantation.

    Treårsöverlevnaden är 60% hos patienter i åldern 16-40 år i det svenska nationella akutleukemiregistret. Vissa undergrupper, främst APL har god prognos med adekvat behandling.


    Prognosfaktorer
     
    • Den enskilt viktigaste prognosfaktorn är kromosomresultatet, där de balanserade translokationerna t(15;17), t(8;21) och inv(16) respektive t(16;16) innebär gynnsam prognos, medan komplexa kromosomförändringar, del(5q)/-5, och del(7q)/-7, FLT3-ITD, innebär dålig prognos. Normal karyotyp och trisomi 8 indikerar intermediär prognos.

      För patienter med normal karyotyp utan FLT3-mutation innebär mutation i CEBPA eller NPM1 en gynnsam prognos. Detta område utvecklas mycket hastigt då den prognostiska betydelsen av olika molekylära genavvikelser studeras intensivt.

       

    • Tidigare hematologisk sjukdom eller tidigare cytostatika/strålbehandling medför sämre prognos, liksom högre ålder och mognadsrubbningar i benmärgsceller.

       

    • Att inte uppnå komplett remission efter en induktionsbehandling innebär även sämre prognos.

    ICD-10

    Akut myeloisk leukemi C92.0
    Akut promyelocytleukemi [PML] C92.4

     
    Referenser
     
    Diagnostik: Acute Myeloid Leukaemias. Chapter 4-6 in World Health Organization Classification of Tumours of Haematopoietic and Lymphoid Tissues. Editors Swerdlow SH, Campo E, Harris NL, Jaffe ES, Pileri SA, Stein H, Thiele J, Vardiman JW. IARC Press, Lyon, 2008, sidorna 109-144.

    Döhner H, Estey EH, Amadori S, Appelbaum FR, Büchner T, Burnett AK, Dombret H, Fenaux P, Grimwade D, Larson RA, LoCoco F, Naoe T, Niederwieser D, Ossenkoppele GJ, Sanz M, Sierra J, Tallman MS, Löwenberg B, Bloomfield B. Diagnosis and management of acute myeloid leukemia in adults: recommendations from an international expert panel of the European Leukemia Net. Blood 2010, in press (e publication).

    Ching-Hon Pui, Martin Schrappe, Raul C. Ribeiro, and Charlotte M. Niemeyer Childhood and Adolescent Lymphoid and Myeloid Leukemia. Hematology 2004:118-145. www.asheducationbook.org

    Juliusson G, Antunovic P, Derolf A, Lehmann S, Möllgård L, Stockelberg D, Tidefelt U, Wahlin A, Höglund M. Age and acute myeloid leukemia: real world data on decision to treat and outcomes from the Swedish Acute Leukemia Registry. Blood, 30 April 2009, Vol. 113, No. 18, pp. 4179-4187.

    Nationella Riktlinjer för diagnostik och behandling av akut myeloisk leukemi hos vuxna. Version 2007-11-19. www.sfhem.se/filarkiv. Reviderad version väntas utkomma 2010.

    Blodcancerregistret. Akut Leukemi hos Vuxna. Rapport 5, maj 2008. Redaktörer Juliusson G, Karlsson K, Arnesson C, Samuelsson V. www.sfhem.se/filarkiv. Rapport 6 väntas utkomma under 2010.


    Begravning

    Begravnings datumet är nu bestämmt.
    Älskade lilla Nell.

    _________________________________________________

    God Jul

    God Jul!


    Givarlistan *uppdaterad*

    TACK ALLA GIVARE!
    _________________________________________________________

    Ingvar Dahlin
    Sandra Palm
    Stefan Palm
    Albin
    Alfred
    Vendela
    Wiggor
    Nell
    Nello
    Milion
    Manfred
    Anneli Palm
    Angelica Palm
    Josefin Delen
    Johanna Dahlen
    Ulrika Lundblom
    Eva Svantesson
    Josefine Delen
    Berit palm
    Marita
    Tina
    Sara
    Anneli palm
    Tessan brodd
    VIOLA
    Hildur
    *Anonym
    *Anonym
    *Anonym
    Johanna Skoglund
    Johanna.D
    Svetlana
    Mia olovsson
    Linnea Ankarudd
    Annelie.E
    Ida.B
    Ann-Louise.
    Lotta.H
    Lotta.F
    Berith.L
    June.G
    Ulrika.W
    Jenny.K
    Anette.A
    Monica.B
    Rita Carlsson
    Tillis Carlsson
    Åsa Olsson
    Helen. M
    Madelene Richardsson
    Malin Ryghammar
    Madelene Sjögren
    Roger Sjögren
    BECCA
    Lena Johansson
    Alma evenås
    Carro.P
    Dan.P
    Therese Ohlsson
    Lisbeth Ohlsson
    Annica Stenhuset
    Helena Stenhuset
    Emma Stenhuset
    Karina Stenhuset
    Carline Brodd
    Maria Andersson
    Cicci Karlsson
    Fredrik Brodd
    Lisa & Hannes
    Rebecca Lindmark
    Rose-marie Lindmark
    Tant Tessan
    Pia Voutilainen
    Jennie
    Tita
    Lena
    Birgitta Svensson
    Camilla H
    Bella
    Hildur
    Magga


    60kr/st
    (eller valfri summa över det)

    _________________________________________________________________________

    Halsbandet HOPE försäljning

    Halsbandet HOPE försäljning

    Jag har startat en SERIÖS försäljning av ett halsband som heter *HOPE*.
    60kr/st. (silverfärgad metal)
    Där alla vinstpengar går till barncancerfondens forskning.

    Skriv en kommentar här på bloggen: Eran mail adress och eran beställning så kontaktar jag er via mail angående betalning och leverans.
    Jag lämna inte ut eran hemadresser där på bloggen.

    När köpet har gått igenom och ni har fått erat/era halsband kan ni om ni vill vara med på givarlistan.
    Men då måste jag ha ett *okej* från eran sida att jag får lämna ut erat namn. (ej adress)
    Annars får ni gärna vara anonyma givare, ni är alla GULD värda. 

    Med eran hjälp kan forskarna kanske besegra cancern!

    Halsbandet HOPE 60kr/st


    Ej återköp eller bytesrätt

    (porto avgift kan tillkomma)

    Tiden efter

    Det är en mycket svår tid vi alla går igenom nu.
    Man tänker och grubblar och försöker att hitta svar.
    Kunde man ha gjort någonting annorlund?
    Varför hände detta just oss? varför just Nell.
    Detta lilla ängla barn har inte gjort något ont!
    Försöker att minnas dom fina stunderna och det roliga vi hade.
    Hur man nu ska gå tillbacka till vardagen? om man nu kan det?
    Dagarna varvas med grått, undran, ilska, förtvivlan men också en sorts lättnad.
    Han hade ont, mycket ont.
    Han kunde inte vara utan sin morfin pump och lugnande utan att han hade ont.
    Han hade en stroke som gjorde han förlamad på höger sida.
    Men han fick ibland tillbax kännsel och styrningen i högersidan? man bara ...huu?
    Då började man tro på mirakel.
    Han rör fingrarna ibland och rycker ibland till sig benet när man killade han under foten.
    Blodförgiftningen försvann när han kom hem.
    Han började be om dricka och lite mjuka frukter?
    Finns mirakel funderade man då?
    Han var vaken ganska långa stunder visa dagar. tittade på när vi spelade spel för honom och såg filmer.
    Han försökte att prata och visa med handen vad han ville. ibland förstod man direkt, men ibland inte.
    Han var så trött och ville så mycket men kroppen följde inte med.
    Satt en dag och spelade spel för honom med hans storebror. Då fick han hjälpa till och trycka på två knappar. KUL tyckte han!
    Finns mirakel funderade man då?
    Man viste att han var väldigt allvarligt sjuk men hoppades ändå.
    Jag och hans stora syster masserade hans lilla kropp med lite barnängen. Det var skönt tyckte han. men man fick vara varsam.
    Läkarna trodde att han skulle dö första natten när han kom hem, men han överlevde den.
    Dagarna gick och han levde fortfarande.
    Han fick komma hem bara för att läkarna sa att han fick dö hemma och att han skulle dö snabbt.
    Han levde ca 1½ vecka efter det datumet som läkarna sa.
    Nell visade fingret åt deras shit snack. han ville leva.
    Det ville vi alla att han skulle göra.
    Men den 17 december ca 18.00 tog cancern hans liv.
    Han vart lugn när han hade familjen runt sig, då tog han sitt sista andetag.
    Vi alla hoppades på mirakel, men ett mirakel kom inte.
    Men vi alla är glada för den extra veckan vi fick med honom.
    Men nu är våran super hjälte uppe i himmlen.
    När det är dags sy syns vi igen lilla Nell!
    *älskad, saknad*
    ________________________________________________________________________

    Jag ska absolut inte sluta med försäljningen av halsbandet HOPE.
    Det skulle vara ganska egoistiskt av mig.
    Jag menar, det finns andra människor i samma situation som oss.
    De behöver också hjälp och stöd.
    Pengarna går ju också till forskning, då vi hoppas att de ska hitta lösningen mot leukemin AML och många andra sorters cancer.
    Så att de/ni inte behöver gå igenom det vi har upplevt.
    Ge bidrag, det kan rädda liv.

    Halsbandet står för hoppet, tron om att allt ska bli bättre, att lösningen finns där, lösningen på cancern.
    Men halsbandet står också för ett minne av Nell som lämnde oss.
    Men också minnet av alla andra barn som har lämnat denna jord.
    Ni är älskade och saknade.

    SPRID detta vidare!
    _________________________________________________________________________




    R.I.P Nell

    *Vila i frid Nell, våran super hjälte*
    2010.12.17



    Nell

    Nell

    Nell har jätte ont i magen.
    Var vaken hela natten.
    Man ser på magen att den är stor och knölig.
    Så det vart laxermedel och mera morfin när LAH kom.
    NU har han inte ont i allafall.
    Trombocyter vart det i går.

    KÄmpa nell kämpa!

    Dikt

    Vintern är lång,kall och mörk.
    Då får man elda mycket med björk.

    Julen är en tid för alla våra barn.
    Dom älskar att klä det som kallas gran.

    Julklapparna ska vara många och hårda.
    Högen ska vara stor, ja skåda.

    Under julen äta mycket knäck.
    Men akta, det breder ut din häck.

    Senap och ströbröd ska det vara på skinka.
    Här ska det vara i mängder, ja bara hinka.


    Halsbandet HOPE försäljning

    Jag har startat en SERIÖS försäljning av ett halsband som heter *HOPE*.
    60kr/st. (silverfärgad metal)
    Där alla vinstpengar går till barncancerfondens forskning.

    Skriv en kommentar här på bloggen: Eran mail adress och eran beställning så kontaktar jag er via mail angående betalning och leverans.
    Jag lämna inte ut eran hemadresser där på bloggen.

    När köpet har gått igenom och ni har fått erat/era halsband kan ni om ni vill vara med på givarlistan.
    Men då måste jag ha ett *okej* från eran sida att jag får lämna ut erat namn. (ej adress)
    Annars får ni gärna vara anonyma givare, ni är alla GULD värda. 

    Med eran hjälp kan forskarna kanske besegra cancern!

    Halsbandet HOPE 60kr/st


    Ej återköp eller bytesrätt

    (porto avgift kan tillkomma)

    Nell

    NEll spydde några gånger i går.
    Han var slemmig i halsen och hostade hårt och då spydde.
    Så jag fick vara barnvakt åt de minsta barna medans hans föräldrar badade Nell.

    Jag fick springa runt och leka kuragömma och och leta skatter..ehehe...
    Sedan var det blöj bytte på den enna.
    Springa och samtidigt ta på en unge blöjor och byxor. inte ätt. han sprattlade mycket.
    TRor inte att han fattade att jag fick på blöjorna och byxorna, det gick så fort...heheh.
    Han bara...huu?

    ____________________________________________________

    I dag provar dom med sondmaten igen.
    Dricka och lite båbär.
    Ingen spya än sålänge!
    kramar på dig Nell.
    ____________________________________________________



    Sond mat

    Nell har nu en sond där han får mat igenom.
    MEN, han äter lite genom munnen också.
    Fick i han 2st blåbär i går, och ett litet halvt glas mjölk! JIPPE!
    ÄN har han inte kastat in handuken.
    Men läget är fortfarande kritiskt, men stabilt.
    Ska se kanske en litet film med honom i dag, om han orkar.
    Sedan ska jag se om det är någonting jag kan åka och köpa åt honom att äta.
    Jag gör allt för lilla Nell.
    VI alla gör allt för NEll!

    Nell är våran superhjälte!!!!!

    _________________________________________________________________________________


    Nell är hemma

    Nell kom hem i onsdags.
    Han ska få ta den sista resan hemma.
    Vi alla önskar för ett mirakel.
    Han har en morfin pump och lugnande.
    Dricker jätte lite till och från genom en nappflaska

    Så roligt att se hans fina ögon när han öppnar dom.

    kramar NELL!!!


    Kritiskt

    Åkte in i går.
    Väldigt kritiskt.
    Vi alla håller tummarna nu att mirakel ska ske.!!!
    KÄMPA NELL.....KÄMPA!
    Slå alla med häpnad!
    Vinn denna kamp som är en svåraste kampen av alla!
    Det gör du lått!
    KOM IGEN!

    Du alla alla våran super hjälte!


    Barncancerfonden.




    SMS:a FORSKA till 72900 (50 kr)
    Ring: 020-902090
    PG: 90 20 90-0 BG: 902-0900

    Jippe

    Nell överlevde natten igen!!!
    KÄMPA KÄMPA

    Nell

    Nell överlevde natten!!! jippe!!!!
    Läskigt att vända från dödenskant, men ändå stå kvar.
    Är på besökstid nu!

    Sjukhuset

    De ringde in oss 16.00 till sjukhuset.
    De trodde att det var dags för Nell att lämna oss....

    Nell...

    Nel har nu fått en stroke

    RSS 2.0