Sommarlovsprojekt: en bok för varje bokstav i ditt namn

Det här blir mitt tredje inlägg på temat sommarlovsprojekt. Jag har tidigare skrivit om Barnradions bokpris och Lilla Augustpriset. Idag tänkte jag tipsa om en läsutmaning: att läsa en bok för varje bokstav i ditt namn. Vi tar mitt namn som exempel, jag ska välja ut en bok som börjar på S, en på O, en på F, I och E. Mina val skulle exempel kunna se ut såhär:

S – Sagotjuven
O – Ottos ulliga tröja
F – Frallan är bäst
I – I en helt vanlig skog
E – En flod

Vilka böcker kan passa in till ditt namn?

”Jag lär mig att säga ifrån”

Idag ska ni få ta del av ett samtal med min son. Vi pratar med utgångspunkt i Alva och Dum-Julia av Pernilla Gesén. Vi pratar om boken för att se vad det är i berättelser han tycker gör den så bra. Vi vet ju att det är svårare att få pojkar att läsa och fastna i berättelse än tjejer och att det är fler tjejer som hamnar i en ”bok-slukar-ålder” än pojkar. Så för mig är det viktigt att hela tiden förstå vad det är i böckerna vi läser som gör att han gillar dem, så jag inte tappar hans intresse. 

Min son är snart nio år, älskar bland annat att spela Fortnite, spela fotboll, åka på sin fyrhjuling, leta Pokemon, åka slalom följa de youtubers som han har som favoriter och se på film. Han älskar även att lyssna på böcker, antingen där vi läser tillsammans eller som ljudbok. Så vad är det egentligen i denna historia om Alva, Hilda och Dum-Julia som gör att han vill lyssna på den, om och om igen? Här nedan kommer hans svar på mina funderingar, utan mina kompletterande frågor. Ibland räcker ju inte ett ”ja, det är den” så väldigt långt…

Vi har ju läst den här boken väldigt många gånger nu, hur kommer det sig?
För att den är bra. Det händer saker hela tiden och det är… vad hette det nu…? Det där du berättade om – realistisk. Det kan hända på riktigt. Inte på låtsas.

Så du gillar när det är realistiskt, så du känner igen dig?
Ja, jag vill kunna tänka hur jag skulle göra om jag var som Alva. Eller som Fabian. Eller Hilda. Hon vågar ju inte säga från. Det gjorde inte jag heller när jag var mindre. Men man måste lära sig det. För det är viktigt i skolan.

Men du gillar ju även Handbok för superhjältar och Harry Potter-serien. De är väl inte så realistiska?
Nej, inte allt. Men dom är ju också ovänner och bråkar. Dom är kära och så. Dom är bra vänner eller dumma mot varandra. Dom går i skolan och så. Som när Ron blir arg på Harry. Lisa blir retad för sina stora öron. Det är det jag menar med att jag vill att det ska vara på riktigt. Då är det spännande. Det måste vara spännande.

Ja, du brukar ju vilja att det ska vara spännande från början.
Ja, det får inte… inte… bara… prat… Eller svårt att förstå. Alva blir osams med sin mamma på en gång. Hon vill inte gå till skolan, för hon inte känner någon. Det var som jag, när jag började i en ny skola. Det var jättejobbigt. Så är det för Alva också.

Så vad skulle du säga till Alva, om du fick komma in i hennes rum just när hon är rädd för att gå till skolan?
Att det kommer att gå bra. Det är jättenervöst innan. Jag trodde att jag skulle kräkas. Men sen går det bra. Det blir jättekul och bättre.

Så vad är det mer som gör boken spännande?
Att det händer i skolan. Att Alva till slut säger från och de bråkar så de slåss. Det kapitlet tycker jag är det bästa. När Alva vågar säga från och Dum-Julia inte bara kan bestämma allt hela tiden. Som när hon ska vara en sån där häst och dom andra ska ta hand om henne. Varför ska hon bestämma allt hela tiden?

Så vem tycker du ska läsa om Alva och Dum-Julia?
Jag vet inte… Kanske… Alla barn. Vi pratade om den där… äh… ”barnkontentinen” eller vad det heter. Att alla barn har rätt till saker. Vuxna ska lyssna på barnen. Det har vi pratat om på skolan och det är faktiskt viktigt!

Så därför är den här boken viktig att läsa?
Ja, så klart. Då vet jag vad jag ska säga. När vuxna bara bestämmer. Vi måste ha överdrag när det är nio grader och tvåorna bara om det är två grader. Det är orättvist! Vi är ju äldre!  Då sa jag som i Gurktjuven (Emms Frey-Skött). Nu kan vi nog inte ha högläsning, för nu måste vi prata om det här. För vi måste få vara med och bestämma.

Ibland får jag påminna mig själv om att syftet med att läsa böcker för honom inte är att komma till slutet av sida, kapitlet eller hela boken. Det är att stanna upp och prata om det som händer och genom det förstå mer av vem han är – min skrutt. 

 

 

Lilla Annas mamma fyller år

Vi tränar läsning hemma hos oss och då åkte en Lilla Anna bok fram igen.
Lilla Annas mamma fyller år av Inger och Lasse Sandberg. En klassiker.

Lilla Annas mamma fyllde år en dag. Men Anna hade inga pengar att köpa present för. 

Lilla Anna gick upp tidigt på morgonen då mamma och tuppen och blommorna sov. 

Anna gick till skafferiet där hon hittade ett paket marängbottnar och vispgrädde och fyra bananer…

Anna gör en ståtlig tårta, väcker pappa som försovit sig och plockar fram presenten. Nu är de redo för att fira Annas mamma. Självklart har hon aldrig sett en så grann tårta på någon födelsedag.

Detta är en bok för yngre barn men passar även bra vid lästräning.


Titel: Lilla Annas mamma fyller år
Författare: Inger och Lasse Sandberg
Förlag: Raben & Sjögren
ISBN: 9789129656077
Kan köpas hos Bokbörsen med flera

Många böcker och av olika slag

Livet är annorlunda för de flesta av oss. Eller kanske det är möjligt att säga att Coronaviruset påverkar oss alla. Vi kan inte träffas som vi brukar, många av oss kan inte jobba som vi brukar, inte gå på fester, bio, teater, museum, restauranger med mera. Och om vi kan gå till biblioteket är det inte säkert att det är som det brukar vara där heller; med öppettider och hur vi får röra oss och om vi kan stanna där. Resa ska vi helst låta bli, men tillsammans med böcker kan du resa till många olika platser och träffa många olika personligheter. Ibland alldeles gratis. De flesta har kanske varit på ett bibliotek och lånat böcker, men idag tipsar vi om att läsa eller lyssna i dator, på platta eller mobiltelefon.

På Stockholms Stadsbiblioteket finns rubriken E-medier & databaser. Idag väljer vi att presentera några länkar som vi tror och hoppas att du ska ha glädje av.

Under den rubriken hittar man bland annat Biblix, det är en app för att läsa böcker i surfplattan eller mobilen. För barn 6-12 år och den är gratis att ladda ner.

Bibblix – en app från biblioteket

Bibblix är en app som gör det möjligt för dig som är 6-12 år att läsa böcker direkt i din surfplatta eller mobiltelefon.
Appen är utvecklad av Stockholm och Malmö stadsbibliotek och erbjuds även i Katrineholm och Norrtälje kommun. Under 2020 tar föreningen Sambruk över driften av appen på uppdrag av de samverkande kommunerna.
Din kommun kan också ansluta sig! Prata med ditt lokala bibliotek eller Kulturförvaltningen i din kommun.

OBS! att biblioteken kan ansluta sig till att erbjuda den här appen även om de inte gjort det än. Se texten ovan.

____________________

Det finns också en länk till Legimus där du får tillgång till anpassade böcker – talböcker.

Vem får låna?
Du som har en läsnedsättning får låna våra böcker.
Med en läsnedsättning menar vi att du behöver få en tryckt bok anpassad på något sätt för att kunna läsa den. En anpassad bok kan vara en inläst bok eller en bok i punktskrift.
Du behöver inte visa intyg.
Utifrån dina behov väljer du om du vill låna talböcker, e-textböcker eller punktskriftsböcker.

Välkommen till talböckernas värld

____________________________

Biblioteket har ett stort utbud av e-böcker som går att låna.

Här är en länk till de Sagor och Småbarnsböcker du kan låna om du har bibliotekskort. Det finns över 1700 titlar att välja mellan.

Och en länk till Skönlitteratur för mellanåldern där det finns drygt 1000 titlar att välja bland.

______________________________

Det finns också möjlighet att lyssna på en bok för den som vill.

E-ljudböcker – så funkar det

Skönlitteratur för mellanåldern

Småbarnsberättelser och sagor

____________________________

Under rubriken Fria e-böcker, ljudböcker och e-resurser finns mycket litteratur som tal och text. Allt detta är gratis för alla, men de här två länkarna som erbjuder barnböcker är särskilt intressanta för Barnboksprat.

Öva engelska?

Lit2Go innehåller klassiska barnböcker på engelska och i public domain. Alla titlar finns som webbtext och ljudfil, på samma sida. Bra för den som vill läsa och lyssna samtidigt. Drivs av University of South Florida.

Läsa böcker från hela världen?

International children’s digital library har barnböcker från hela världen, på många olika språk och som kan läsas online.

Genom att låna böcker stödjer du både bibliotekens verksamhet och författarna till böckerna som du lånar. En bra sak som behövs extra mycket just nu.

Vi på Barnboksprat hoppas att du mår bra och att tipsen gör att du får särskilt många bra, härliga eller spännande stunder med böcker som är tryckta, elektroniska eller inlästa!