Vad är då Line Dance ?


Jo, det är en dansform där Du inte behöver någon partner,
dansarna står på rader (därav namnet linedance), är en av många
amerikanska dansstilar med de mest allsidiga dansformer som finns med danssteg inlånade från de flesta dansstilar i världen: klassisk, rock&roll, latinamerikansk, hiphop, step mm.

Många tycker att det påminner lite om Riverdance . Varje låt har en egen dans. Så fort det kommer en ny bra låt, så gör någon en dans till den. Beskrivningen på dansen läggs sedan ut på Internet, och på så sätt sprids de nya kunskaperna. Koreografer har skapat danser till många olika musikstilar, i stort sätt all sorts musik används såsom rock, pop och disco så alla får sitt lystmäte. Varje dans består av fasta kombinationer av danssteg som upprepas under dansens gång. Varje serie av danssteg innehåller vändningar så att alla dansarna samtidigt byter riktning inför nästa serie. Du behöver varken känna till dansen eller prövat på att dansa linedance tidigare.

Kursen leds av en instruktör. linedance är inte bara roligt,
det förebygger dessutom benskörhet, eftersom det ger en allsidig
stötbelastning på skelettet. Skaderisken är mycket liten, så därför är
linedance bra motion för såväl gammal som ung.
Det enda som behövs är en vilja att tillsammans med många andra
ha en helkul kväll som ger både motion och mersmak.
I Sverige är linedancing en ganska ny företeelse. I början av 1990-talet kom dansformen till Sverige. Då var det endast ett tiotal dansare,
men intresset var stort och 1997 fanns det ungefär 500 dansare i Sverige
och då startades en riksorganisation. Siffran på antalet dansare har nu
tiodubblats, och alltfler blir de.

Den första linedancen sägs ha skapats av en man vid namn Jim Ferrazanno. Han satt på en danssalong i Nashville och lyssnade till ett storband som spelade. Samtidigt skrev han ned olika tecken på baksidan av en servett. Så gick han upp på dansgolvet och började dansa. Snart följde publiken efter och så var den första linedancen född. Den fick senare namnet "Tush Push". John Travolta återuppväckte dansformen i filmen Saturday Night Fever, och när Melanie Greenwood skapade en linedance till Billy Ray Cyrus skivsuccé "Achy Breaky Heart" kom linedancen att snabbt spridas över hela världen.