Förslag till barnkalas

Om man själv inte har någon egen erfarenhet av att laga mat till födoämnesallergiker kan det känns svårt att hitta på mat som passar när det ska bli barnkalas (eller vuxenkalas för den delen) Här kommer lite tips på mat som passar små gluten och äggallergiker. Obs, många är multiallergiker, kolla hellre en gång för mycket än en gång för lite när det gäller allergier.

Tänk på att inte blanda glutenfritt och glutenfrodukter. Använd en egen gaffel till de glutenfria matvarorna, egen stekpanna etc.

Korv med bröd - de flesta korvar som säljs idag är glutenfria. Glutenfria korvbröd finns att köpa.

Hamburgare - många köpta hamburgerkött innehåller både ägg och gluten. Men det finns att köpa som är allergianpassade. Glutenfria hamburgerbröd finns att köpa

Hamburgerdressing - görs enkelt själv av lite gräddfil och kryddor

Tårta- om du inte vill baka en gluten och äggfri tårtbotten rekomenderar jag färdigköpa marängbottnar som är ägg och glutenfria.

Marsipan - använd sockermassa som finns att köpa på Panduro istället

Frukt och bär - fungerar ofta utmärkt

Kanelbullar - finns att köpa ägg och glutenfria

Småkakor - finns att köpa ägg och glutenfria, men prova gärna att baka egna, glutenfria småkakor är mycket godare än de gjorda på vanligt vetemjöl.

Glass - finns att köpa ägg och glutenfritt och även laktosfritt. Tofu-lines glas är otroligt god. Ett riktmärke är att ju mer "äkta" en glass är, ju färre barn kommer att tåla den. Äkta glass tillverkas nämligen av socker, grädde och ägg.
Glass-strut- Finns att köpa ägg och glutenfria

Paj - blir mycket gott på glutenfritt mjöl, prova gärna!

Vaniljsås - vanlig marsansås är gluten och äggfri. Det är svårt att göra vaniljsås själv utan ägg. Om du inte vill köpa marsansås servera glass eller vispad grädde till pajen eller fyll tårtan med frukt.





Havrebollar

Inte är det svårt att baka till allergibarn. Inte heller behöver "de andra" barnen märka av att recepten är allergianpassade. Tänk bara på att om du använder havre, kolla med barnets föräldrar om han/hon tål havre och köp bara Sempers specialhavre.

Havrebollar, recept från Dansukker
 

100 g smör eller margarin

1½ dl Florsocker med chokladsmak

3 dl havregryn

2-3 msk starkt, kallt kaffe


Garnering

3 dl pärlsocker
1 msk vatten
Livsmedelsfärg


Rör matfett och florsocker poröst. Tillsätt havregryn och kaffet.


Forma till runda bollar som rullas i Pärlsockret. Förvara i kylskåp.


Färgat pärlsocker

Häll vattnet i en skål och tillsätt färgen. Blanda i pärlsocker. Häll upp sockret på en plåt och bred ut det i ett tunnt lager. Låt torka. Dela eventuella klumpar med en gaffel. Förvara torrt.

image24





Äggfri frukost

Här är en god ägg, gluten och fiskfri frukost. Pannkakorna är Sempers glutenfria mix, mjölk, salt och lite smält smör som vispas ihop och sedan får stå och svälla i kylskåpet i ett dygn. Utöver detta sererade jag färska jordgubbar, olika skinkor, ostar och juicer.

image23

Tisdagstema

Venckans tisdagstema är Baksida

Hela den här bloggen kan man se som min baksida av Odlingspyssel ....

Här är påsktårtan jag bakade. Det är samma botten som i den gluten och äggfria sockerkakan. "Marsipanen" är sockermassa från Panduro som mer eller mindre bara innehåller socker i olika former. Perfekt för nötallergiker!

image20

image21

Glutenfritt bönbröd

ca 12 dl grovt glutenfritt mjöl
1 msk fiberhusk
1 msk ljus sirap
1/2 dl rapsolja
2 tsk salt
1 pkt jäst
4 1/2 dl vatten
250 g färdigkokta bönor (jag använder kidneybönor)

Mixa bönorna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.

Lägg i fiberhusken och låt svälla i 5 minuter. Värm till fingervarmt och smula ner jästen och var säker på att den smälter.

Tillsätt salt, olja, sirap, och ca 8 dl mjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. 

Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Skåra ev bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

Jäs övertäckt i ca 45 minuter. 5. Sätt ugnen på 225°C. 
Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.

image19

Smördeg utan ägg och gluten

Smördeg är grunden till mycket gott i bakväg. Här kommer ett recept från Recept.org som jag gjort glutenfritt. Tänk på att glutenfria bröd mycket väl kan knådas hur mycket som helst utan att de blir sega.

4 dl glutenfritt smjöl eller lite till,
1 1/4 dl Vatten
2 tsk Ättikssprit
200 g Smör eller margarin

En smördeg ska vara frasig, bladig eller skivig.

Det är viktigt att alla ingredienser är kalla och har samma temperatur.

Häll det mesta av mjölet i en bunke. Tillsätt vattnet och ättikan samt knappt 1/4 av matfettet. Arbeta ihop detta till en deg. Forma den till en rund boll och låt den vila 15 inlindad i plast eller aluminiumfolie i kylskåpet.

Skär ett djupt kryss i degen. Kavla så att degen bildar en fyrkant, ca
20x20 cm. Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen. Skiva matfettet och lägg på det. Vik degen så att hörnen möts och bildar ett konvolut. Vänd degen upp och ner. Kavla eller platta ut degen försiktigt. Mjöla lätt på både över- och undersida så att degen inte fäster vid bakbordet. Degen ska vara kvadratisk, ca 30x30 cm. Vik den i tre delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den i tre delar åt andra hållet (dvs i 90° vinkel mot förra vikningen, min anm.) och låt den vila på kall plats minst 15 minuter.

Kavla degen på nytt till en något större fyrkant än förra vikningen. Vik ihop degen tre gånger på ena hållet och tre gånger på andra hållet. Låt den vila på nytt i minst 15 minuter. Upprepa kavling och vikning ännu en gång.

Nu är degen klar för utbakning.

Tips:

Lägg vid utbakningen ev restbitar ovanpå varandra.

Knåda aldrig smördeg.

Lägg alltid smördegskakor på fettfri plåt, helst sköljd med kallt vatten. Låt den utbakade degen vila på plåten minst 10 minuter innan den gräddas så behåller den formen. Grädda smördegsbakelser mitt i ugnen. Tid och temperatur är beroende av degens tjocklek.

Tänk på att om du vill göra weinerbröd, så ska det vara 24 (!!!) lager med deg med smör emellan.

image18

Smörgåstårta

Visst går det bra att göra en smörgåstårta som gluten- och äggallergiker! Det är dock några saker du måste tänka på. Tex är det bra om du rostar brödet innan du gör tårtan,  och att du bakar på grovt glutenfritt mjöl. Om du inte har tid/lust/ork att baka själva rekomenderar jag Fria bröds grova skivade limpa. Du får då lägga ihop smörgåsarna på rad, men det gör väl inget eftersom tårtan ändå ska skäras upp. Ibland finns det glutenfri landgång i butiken, fråga din handlare om han/hon vill ta hem åt dig.

Förslag på fyllning:

Alternativ 1

  • 150 g bredbar baconost
  • 150 g strimlad rökt skinka
  • 1 dl krossad avrunnen ananas
  • 1/2 dl lätt creme fraiche

  • Alternativ 2.

  • 100 g salami
  • 1 röd paprika
  • 1 dl lätt creme fraiche
  • 3/4 dl lättmajonnäs OBS! Kolla att den verkligen är äggfri!


  • Som toppcream rekomenderar jag ägg fri majonäs blandat med cream fraiche. Dekorera med körsbärstomater, sallad, skinka som du rullar ihop till små rosor, persilja, annans, basilika etc efter tycke och smak.

    image17


    Inspiration från Hemmets journal
     




     


    Vaniljbullar utan ägg och gluten

    I helgen så bakade jag vaniljbullar för första gången med No egg. Jag utgick från ett recept i Sju sorters kakor, som jag sedan glutenfrianpassade och ersatte ägget med No egg i. Lite pilligt var det. Om du är laktosallergiker, prova att fylla bullarna med antingen fast sylt eller mjölkfri vaniljsås.


    50 g jäst
    175 g smör
    5 dl gräddmjölk (2 dl vispgräde och 2 dl mellanmjölk)
    1 dl socker
    1 krm salt
    1 msk fiberhusk
    1 msk No egg utbalndat i 0.5 dl mellanmjölk
    12 dl glutenfritt mjöl, plus mjöl till knådning

    Fyllning ca 3 dl fast vaniljkräm.
    Pensling och garnering: smält smör och strösocker.

    Blanda ut fiberhusken i 1 dl mjölk. Smält smöret och värm upp mjölken. Låt svalna till fingervarmt. Blanda ner jästen och försäkra dig om att dem smät, blanda då ner fiberhuskblandningen och sedan resterande ingredienser.

    Degen ska påminna om vanlig vetedeg, då är det färdig. Det kan vara lite mer eller mindre mjöl som krävs än de 12 dl, jag brukar blanda ner mindre mängder mjöl och sedan se på degen när de är klar. Om det behövs mer mjöl tillsätter jag 1 dl i taget.

    Obs! Glutenfria degar ska endast jäsa en gång! Rulla ut degen till en lång rulle, skär av deg i lämplig storlek och platta ut den till en cirkel (ca 7 cm i diameter) Lägg en vaniljsåsklick på cirkeln och vik ihop den med skarven neråt. Lägg på en plåt under bakduk för jäsning i minst 45 minuter.

    Grädda i 250-275º i ca 6-8 min. Pensla dem med smält smör och rulla dem i en skål med strösocker.

    image16

    Gluten- och äggfria Potatiskringlor

    100 g rumstempererat smör eller margarin
    2½ dl riven, kokt potatis
    2½ dl glutenfritt mjöl
    ½ tsk bakpulver
    Smält smör att pensla med och  pärlsocker/strösocker att dekorera med

    Eventuellt kan du droppa ner 1-2 droppar med bittermandelsessens i degen om du önskar...

    Rör smöret mjukt. Blanda övriga ingredienser och rör samman till en deg. Forma till en längd som viks till en kringla. Pensla med det smälta smöret och strö över pärlsocker.  Lägg kringlorna på plåt med bakplåtspapper och grädda i 200 °C i ca 15-20 min.

    Dessa kringlor är mycket sköra, bli inte ledsen om de inte håller ihop, de är lika goda att äta för det!

    image15



    Kanelbullar

    Här kommer ett recept på glutenfria kanelbullar. Det är hämtat från Den glutenfria kokboken av Elisabeth Ekstrand (ICA Förlag) I det ursprungliga receptet ska du pensla med ett ägg, men det blir lika bra om du penslar med lite smält smör/margarin.

    Använd gärna standarsmjölk när du bakar. Jag har provat att ersätta 0.5 dl av mjölken med vispgrädde med mycket gott resultat.

    GLUTENFRIA LYXBULLAR
    (ca: 40 st)

    Ingredienser:
    Deg:
    50 gram röd jäst för söta degar
    5 dl kall mjölk
    2 msk Fiberhusk
    1 dl vit sirap
    1 tsk stötta kardemummakärnor
    ½ tsk salt
    150 gram mjukt smör eller margarin
    1 ½ dl kesella
    ca 1,9 liter fin glutenfri mjölblandning

    Fyllning:
    50-70 gram smör eller margarin
    ½ dl socker
    1 msk malen kanel

    Pensling:
    Smält smör

    Gör så här:
    * Smula ner jästen i degbunken. Häll på den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig.
    * Tillsätt Fiberhusk. Rör om och låt skalen svälla tio minuter.
    * Blanda ner sirap, kardemumma, salt, mjukt matfett och kesella.
    * Tillsätta det mesta av mjölblandningen men spara cirka 1 dl till utbakningen.
    * Arbeta degen riktigt kraftigt, helst i maskin, ca 10 minuter. Observera att degen inte ska jäsa i bunken.
    * Strö resten av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl med lätt hand.
    * Dela degen och kavla varje del till en stor platta.
    * Blanda samman matfettet med socker och kanel.
    * Bred blandningen över degplattorna.
    * Rulla ihop varje degplatta från långsidan.
    * Skär degen i 3-4 cm breda bitar och lägg dem i formar av aluminium eller papper.
    * Placera dem på plåt. Täck med bakduk och låt dem jäsa i rumstemperatur 1 ½ - 2 timmar.
    * Pensla med smält smör och garnera med pärlsocker.
    * Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 12-14 minuter.

    image13

    Grönsaker

    Är äggfria...Den här tomaten köpte jag i Nice. Nu har jag tagit frön och hoppas på egna fina bifftomater.

    image12


    Premiär på tisdagstema!

    Nu så ger sig Äggfritt in på tisdagstema.

    Bilden är från mitt och sambons gemensamma födelsedagskalas förra året. Jag fyller år den 29:e oktober, så det blir alltid Halloweentema på mitt kalas. Det oranga sockert gör du genom att ta vanligt socker i en burk med lock, droppa ner några droppar med orange livsmedelsfärg (finns på Panduro) och skaka burken. Då blir sockret vackert orange.

    image10

    image11

    Bananpannkaka

    Pannkakor är kluriga att göra utan både ägg och glutenmjöl. 30 års övande har dock gett att jag numera kan stega ganska tunna pannkakor, utan attde går sönder. Jag föredrar att inte använda Noegg i pannkakor, detta eftersom jag ännu inte riktigt lärt mig hantera "segheten" som blir. Inte heller har jag i fiberhusk eller pofibrer. Men! Banan kan jag ha i då och då. En mosad banan ersätter nämligen utmärkt ägg i pannkakor, sockerkakor och andra goda efterrätter. Dessutom gör det goda banansmaken att du inte behöver ha så mycket sylt till pannkakan, smart va?

    Det här receptet är lagom till två vuxna normalätare

    2dl glutenfritt mjöl
    1 tsk salt 
    3 dl mjök (eller ersättning)
    2  mosade bananer
    Smör/margarin att steka i

    Gör så här:
    Vispa ihop alla ingredienser utom bananerna. Låt smeten stå och tjocka till sig i en timme. Om den är för tjock eller tunn, tillsätter mer mjölk/mjöl. Mosa bananerna och vispa smeten jämn.

    Obs! Smeten blir tjockare än vanlig pannkakssmet. Häll i varm stekpanna med mycket smör och stek som vanligt.


    Mmmm Moussetårta

    Mousse inneåller traditionellt mycket ägg. Men här kommer ett smarrigt recept jag hittade i Aftonbladet på hallonmoussetårta med champange.

    Du behöver:

    500 g hallonpuré

    250 g socker

    Skal av 1 citron

    6 dl vispad grädde

    3 dl matlagningsyoghurt

    1 dl champagne

    8 gelatinblad


    Gör så här:

    1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden. Blanda hallonpurén med socker, citronskal och yoghurt.

    2. Häll vattnet av gelatinbladen och tillsätt cirka 2 msk av hallonblandningen, smält bladen på svag värme eller helst i mikron.

    3. Tillsätt alla ingredienserna och vänd försiktigt ihop blandningen till en slät smet, fyll smeten i en 24 cm form/tårtring och frys in tårtan.

    4. Lossa tårtan från ringen medan den är fryst, så får du kanterna raka och fina. Tårtan tinar i kyl på cirka 3 timmar. Dekorera med fina bär och blommor.

    image8

    Ägg- och glutenfri sockerkaka (tårtbotten)

    På Odlingspyssel har jag fler recept på alternativa sockerkakor utan ägg och gluten. Den här sockerkakan innehåller inte No egg, men den blir bra i alla fall.

    4 dl glutenfritt mjöl
    2 dl socker
    2 tsk vaniljsocker
    3 tsk bakpulver
    2,5 dl mjölk (eller ersättning)
    50 gram smör (gärna ekologiskt för bättre smak, eller ersättning)
    1 msk koncentrerad apelsinjuice, samt  lite rivet skal från apelsinen

    Bröda och smörj en avlång eller vanlig sockerkaksform. Tänk på att en ägg-och glutenfri sockerkaka håller former bättre med en sockerkaksform med hål i. Blanda alla torra igredienser i en skål, smält smöret och blanda ner med mjölken och juicen/apelsinskalet. Rör det smeten är slät. Häll smeten i formen och grädda i 190 grader i ca 40 minuter.

    Sockerkakan går utmärkt att använda som tårtbotten. Tänk bara på att glutenfria kakor behöver längre tid på sig att bli goda och saftiga, massor med fyllning är därför att rekomendera.

     

    image7


     

    Smulpaj

    Ofta blir det bättre småkakor, smulpajer och våfflor med glutenfritt mjöl än med vanligt vetemjöl. Orsaken är såklart avsaknaden av det sega proteinet gluten. Jag rekomenderar därför verkligen att du, som tål vanligt vetemjöl, provar på att baka med glutenfritt mjöl.

    När det gäller vaniljsås är det svårt för oss äggallergiker att göra vår egen från grunden. Men sedan många år är Marsansås som du köper i affären äggfri. Glutenfri är den också, även om den innehåller laktos. Om du är laktoskänslig, eller vegan rekomenderar jag varmt TofuLines vaniljglass som verkligen verkligen är kanongod! Vi köper den ständigt här hemma, trots att vi tål laktos.

    Här kommer ett recept på glutenfri smulpaj, välj valfria bär/frukter till.

    2,5 dl glutenfritt mjöl
    100 g smör eller margarin
    1 dl socker

    Tillagning:
    1. Sätt ugnen på 200 - 225°C.
    2. Lägg mjöl och socker i en bunke. Smula fettet med fingrarna i mixen eller använd en kniv eller gaffel. Håll på tills det blir en grynig massa.
    3. Lägg önskad fyllning på ett ugnssäkert fat eller form. Strö över smuldegen.
    4. Grädda i 15-20 minuter.
    5. Servera med vaniljsås eller glass

    image6

    Kladdkaka utan ägg

    Kladdkakor är snabbbakat och väldigt gott. Även äggallergiker och veganer förtjänar att få mumsa på denna goda kaka.

    150 grader i 35-40 minuter

    2,5 dl. socker
    50 gr. rumsvarmt smör eller margarin
    2.5 dl. glutenfritt mjöl eller vetemjöl
    1 tsk. bakpulver
    4 msk. kakao
    1 tsk. vaniljsocker
    1 krm. salt
    1,5 dl. mjölk

    1. Vispa socker och smör/margarin poröst med 1 msk. mjölk.
    2. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dessa växelvis med resten av mjölken.
    3. Vispa i minst 2 minuter.
    4. Häll smeten i en smord och bröad form.
    5. När kakan ser färdig ut i kanterna brukar den vara mumsigt kladdig i mitten. Servera med glass eller vispad grädde.

    image1

    Odlingspyssels matrecept!

    Nu så skapar jag en ny blogg med bara matrecept. Äggfritt blir bloggnamnet och alla recept kommer vara allergianpassade så att de inte innehåller ägg, gluten, fisk, skaldjur, nötter eller mandlar. Laktos kommer förekomma men jag ska försöka med att skriva ersättning för mjölkprodukterna.

    Välkommna!

    RSS 2.0