Öltillverkning

Öl har fyra basingredienser som påverkar ölet på olika sätt under bryggprocessen. Det är malt, vatten, humle och jäst. Nedan beskrivs öltillverkningen lite utförligare.
krossning

mäskning

Malten ger ölet dess fyllighet, sötma och färg men den påverkar även ölets arom och skum. Malt är från början korn som bearbetats för att passa ölbryggning. Det korn som europeiska bryggare använder är i huvudsak tvåradigt korn som är likvärdigt i storlek. Kornet är också något större än annat korn för att kunna gro lättare.

Steg 1
Krossning Maltkornet ligger lagrat i stora silos på bryggeriet. Efter att ha vägt upp den malt som behövs, krossas den antingen i en torrkross eller genom våtkrossning. Det viktigaste med krossningen är att frilägga "stärkelsemjölet" och göra detta tillgängligt för vidare behandling.

Steg 2
Mäskning Den krossade malten och maltskrotet blandas nu med vatten till mäsk i en mäskpanna. Temperaturen höjs stegvis vid inmäskningen. Först till cirka 52°C den sk "äggviterasten", sedan till 65-70°C då "försockringsrasten" inträffar, dvs stärkelsen bryts ner till förjäsbara sockerarter med hjälp av alfa- och beta-amylaser.
Vid en försockringstemperatur på 62-65°C omvandlar beta-amylasen stärkelse till förjäsbara sockerarter som glukos, maltos och maltriose. Vid högre temperatur bildas mer icke förjäsbart socker, dextrin.
Det är alltså inte bara mängden malt som styr alkoholhalten på det färdiga ölet utan i hög grad också vilken försockringstemperatur som används.
När försockringsprovet visar att fullständig försockring uppnåtts, höjs temperaturen till 76°C för avmäskning. All enzymaktivitet stoppas nu vilket gör att vörten håller sin framställda komposition.
Viktiga parametrar under mäskningen är: Koncentration, pH, tid och temperatur.

Steg 3
Avsilning Silkar är den apparat som används vid avsilningen av fasta produkter som exempelvis skal, bladgroddar och andra större partiklar. Silkaret är försett med ett rörverk som kallas "uppknackare" som är till för att bryta upp den packade filterbädden och därigenom påskynda avsilningen.


Mäskfilter är en annan metod för att filtrera vörten som används hos vissa bryggerier. Gemensamt för båda metoderna är att sila bort de fasta partiklarna, draven. Den drav som bildas på bryggerierna går vidare till djurfoder.

Steg 4
Vörtkokning När vörten avsilats och samlats upp i vörtpannan kan kokningen av sötvörten eller stamvörten starta. Nu tillsätts humlen som ger ölet dess beska. Ändamålet med vörtkokningen är flera: Reducera vörten till rätt koncentration dvs stamvörtstyrka. Sterilisera vörten och förstöra enzymerna. Upplösa och ombilda humlens bitterämnen. Koagulera proteinerna och få oönskade aromämnen att avdunsta.
Under vörtkokningen koagulerar proteinerna som tillsammans med garvämnen från humlen bildar stora klumpar som sedan skiljs från vörten. Den här druven skiljs sedan från vörten i en whirlpool (virveltank) dit man pumpar den färdigkokta vörten med hög hastighet. När vörten stått i whirlpoolen ca 30 minuter har druven samlats i botten och den blanka vörten kan pumpas ut.


avsilning

vörtkokning

Thomas Nilsson



jäsning

filtrering

Steg 5
Jäsning och lagring Vörten som pumpas från whirlpoolen håller en temperatur på 95°C och måste kylas innan jästen kan tillsättas. Genom att pumpa vörten genom en plattvärmeväxlare kyls vörten snabbt ned till 11°C och när vörten väl kylts ned, pumpas jäst in i vörten på dess väg till jästanken. Samtidigt tillsätter man syre, 6-8 mg/l för att jästen ska kunna föröka sig.
Den rena, kylda och syresatta vörten ska nu omvandlas till färdigt öl. Ölet jäser cirka en vecka. Själva jäsningen innebär att sockret i vörten omvandlas till alkohol, kolsyra och smakämnen. Det utvecklas också värmeenergi. Antalet kemiska föreningar bildade av jäst kan uppgå till 1 000 stycken. Man brukar därför säga att jästen står för 80 procent av ölets smak. Under hela jäsnings- och lagringsprocessen kontrolleras ölet noga. Prover tas varje dygn med hjälp av en sackrometer där jäsningsförloppet kontrolleras.
Härefter sänks ölets temperatur till 0°C eller någon grad under. Jäsningen avtar och jästcellerna sjunker till botten. Bottensatsen pumpas bort för att inte ge ölet smak och härefter får ölet vila i tre till sex veckor beroende på öltyp, samtidigt som det mognar både till smak och utseende.

Steg 6
Filtrering Det lagrade ölet innehåller nu jästceller och delar av mindre eller större molekyler av protein och garvämnen. Dessa ska nu filtreras bort. Egentligen är det frågan om en skönhetsoperation som inte påverkar ölets smak.
Filtreringen sker med hjälp av filter, antingen stavfilter eller någon typ av skiktfilter.
Kiselguru eller cellulosafiber är det vanligaste filtermaterialet.

Steg 7
Pastörisering och Tappning Innan ölet tappas på burk eller flaska förpastöriseras det i en s k plattpastör som ofta finns i anslutning till tappmaskinen. Tekniskt sett går pastöriseringen till så att ölet värms upp till 74°C i 30 sekunder för att sedan kylas ner till den temperatur som ölet håller vid tappningen, vanligtvis några plusgrader. Den här metoden ställer stora krav på rengöring och sterilisering av ledningar, flaskor och maskiner. Pastöriseringen dödar effektivt alla eventuella mikroorganismer som skulle kunna skada ölet.
Alla bryggerier använder sig idag av kolonntappning. En tappningskolonn för glasflaskor eller burkar består av ett antal maskiner som är sammankopplade i en bestämd ordning, där slutprodukten är en fylld färdigkapsylerad flaska eller en försluten burk.
Det viktigaste av allt under tappningsprocessen är att ölet inte får komma i kontakt med syre (luften). Av den här anledningen finns det både vid glas och burktappning utrustning i form av "jetstråle" och "under-cover-gassing", som vid förslutningsmaskinen tränger undan eventuellt luft från flask- eller burktoppen.
De viktigaste momenten för flaskhantering i samband med tappning är; sortering, tvättning av flaskorna, syning, fylla på flaskorna, kapsyleringsnivåkontroll, etikettering av flaskorna samt datummärkning, etikettkontroll och backfyllning. De fyllda backarna ställs sedan på transportpallar och distribueras ut till kund.



tappning

Thomas Nilsson