angslyckanfriskvard.se © 2009                    

 

 

Rehabilitering

 

Vi hjälper dig att rehabträna din hund eller häst. Här är några exempel på när vi kan hjälpa till! 

Muskel, led och senskador:
Direkt efter en skada på en mjukdel ( ca 48-72timmar) bör man inte behandla men kom ihåg att det ändå är viktigt att få hunden/hästen undersökt så snabbt som möjligt. Detta för att lokalisera skadan och avgöra om man ev. bör behandla med kyla eller annan liknande behandlingsmetod.

Efter den akuta fasen är det viktigt att så snabbt som möjligt komma igång med träningen för att undvika belastningskador eller andra sekundära problem efter skadan.

Här handlar det ju ofta om att minska svullnaden och hjälpa kroppen till en så snabb läkning som möjligt

Så fort hundens/hästens muskler, leder eller senor påverkas utav en skada så påverkas mycket snabbt hundens/hästens rörelsemönster. Detta leder snabbt till en negativ spiral som gör att hunden/hästen kan ha svårt att hitta tillbaka till samma fysiska form som den hade innan skadan, även om själva skadan redan läkt ut. Dessutom ökar risken för ärrbildning och därmed sämre funktion.

Ortopedi:
Läkning och återuppbyggnad efter en operation är lika viktig för hunden/hästen som för oss människor.

Man vet nu att det är viktigt att få en så bra läkning som möjligt på den skadade vävnaden samtidigt som vi måste påbörja återuppbyggnaden av styrka, rörlighet och funktion så tidigt som möjligt. Återigen beror detta på att vi vill undvika sekundära problem eller felbelastning.

Rehabiliteringens bygger alltså på att genom rätt träning och behandling så snabbt som möjligt påskynda läkning och hjälpa kroppen att återfå optimal rörlighet efter orperationen.

Neurologi:
Här har rehabiliteringen som funktion att hjälpa kroppen att återfå kontroll av alla signaler och funktioner som blivit påverkade.

Vid alla neurologiska skador behöver man förutom att träna styrka och rörlighet också träna nervsystemets funktion. Detta sker ofta genom att vi jobbar med balans, koordination och funktion.

Ju tidigare insatt rehabilitering, desto större chans till optimal återhämtning.

Kroniska besvär:
Den vanligaste kroniska sjukdomen som behandlas på hund är artros.

Andra exempel på kroniska besvär är spondylos, L7-S1, kronisk myosit etc.

När en sådanhär åkomma har uppstått går det inte att "bota" den. Men vi kan hjälpa hunden/hästen med smärtlindring, rörelseträning och dessutom hjälpa kroppen att "bromsa" utvecklingen utav sjukdommen. Återigen kommer vi in på det holistiska tänkandet eftersom det vid sådanna här sjukdommar är viktigt att tänka på kost, medicinering osv.