Äggproduktion

Se våra fina hönor i filmen om vår äggproduktion.

Glada hönor – goda ägg

Ägg från frigående höns kommer från höns som går fritt. På Asketorp har de stora ytor att röra sig på. Hönsen kan tillgodose sina naturliga beteenden som att sprätta i ströet på golvet, sandbada, lägga sina ägg i avskilda värpreden och sova på sittpinnar. Våra hönor ska ha det bra och vara lyckliga, då blir vi också glada och äggen goda.

Hönor

Vegetabiliskt foder med höga krav

För att hönsen skall må bra och kunna lägga ägg är det viktigt att de får ett väl sammansatt foder som innehåller alla de näringsämnen som är viktiga för en höna. På Asketorp får hönsen ett vegetabiliskt foder som uppfyller våra högt ställda krav på näring och kvalitet. Att hönsen uppskattar fodret visar de genom att må bra och värpa många goda och fina ägg.

Asketorps ägg packas i kartonger

Från höna till butik utan mellanhänder

Äggen tas om hand och hanteras så skonsamt som möjligt i gårdens packeri. Först genomlyser vi äggen och plockar bort de som inte håller högsta kvalitet. Det kan vara ägg med sprickor i skalet eller smutsiga ägg.

Varje ägg får en stämpel som bland annat visar från vilken gård det kommer. Asketorps ägg är märkta med: 2SE 585, vilket betyder:

2 – Ägget kommer från en höna som är frigående
SE – Ägget är producerat i Sverige
585 – Ägget kommer från Asketorps Gård

Äggen vägs och sorteras i fyra viktklasser: Små, Medel, Stora och Extra stora. Efter sortering packas äggen i olika förpackningar, 6-pack, 12-pack, 24-pack eller i brickor med 30 ägg. Förpackningen märks med ”bäst före datum” som är 28 dagar efter värpdagen. Äggen ställs sedan i kylrum i väntan på leverans till någon av våra lokala kunder.

Lastbil med Asketorps ägg

Färska ägg – goda ägg

Vår målsättning är att äggen ska vara så färska som möjligt när de når kund. Tre dagar i veckan åker vi ut med lastbilen för att förse butiker i närområdet med lokalt producerade ägg. I många butiker levererar vi ända in i hyllan. På det sättet har vi bra kontroll även på den sista länken i kedjan. Det känns viktigt att ha ansvar för ägget hela vägen från hönan till kunden.

Vanliga frågor illustration

Frågor & svar

Här är svar på några vanliga frågor vi får om äggproduktionen.

Vad är det för skillnad på bruna och vita ägg?

Bruna höns värper bruna ägg och vita höns värper vita ägg.

Varför är det olika storlekar och vikt på äggen?

Unga höns värper mindre ägg och ju äldre de blir, desto större ägg.

Varför går inte äggen att skala?

Kokas äggen när de är färska är de svåra att skala.

Vad innehåller fodret som hönsen äter?

Korn, Vete, Havre, Ärtor, Raps och Soja, är de vanligaste ingredienserna. Det behövs även mycket kalk för att bilda starka skal.

Tunna skal?

När hönsen blir äldre så får äggen tunnare skal. Eftersom mängden kalcium i stort sett är samma under hela värpningen, så får de små äggen tjockare skal medan de större får tunnare.

Varför är det två gulor i samma ägg?

När hönsen är unga kan de lägga två gulor i ett ägg. Det är i början av deras värpperiod innan de har fått rutin på att värpa. Då kan det hända att de släppa två gulor på samma gång. De äggen blir oftast ganska stora.

Kan man använda äggen efter sista förbrukningsdag?

Ja om de förvaras i kylskåp. Förvaringstemperaturen har störst inverkan på hållbarheten. EU:s regler för bäst-före-datum är 28 dagar efter värpning men förvaras äggen i kylskåp är de hållbara betydligt längre. (Vi förvarar alla ägg i kylrum med 10 grader.)