2. Översikt av Joel Greenblatts magiska formel

De flesta som är intresserade av aktier känner till Benjamin Graham och Warren Buffett. Det handlar mycket om värdeinvestering och om att köpa kronan för femtio öre. En del av dem som fördjupar sig stöter även på Joel Greenblatt och hans magiska formel och jag antar att du är en av dem.

Skulle du ännu inte ha läst En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) - (The little book that stills beats the market) av Joel Greenblatt bör du köpa den nu. Den är bra och du kommer att lära dig mycket om företagsvärdering.

Greenblatt uppger att han fick idén till En liten bok när han ville ge sina barn en gåva. Hans tanke var att han skulle lära ut hur man gör bra aktieaffärer och att han skulle göra det på ett sätt som till och med barn kunde förstå.

Utifrån egen övertygelse uppger han att om man vill slå marknaden så är förvaltare och ekonomer av liten hjälp och det som återstår är att ordna resultatet själv.

När du köper aktier köper du en andel av ett företag och du får då också del av det företagets framtida vinster. En del av värderingen av företag kräver därför att du gör uppskattningar av företagets framtida vinster.

I boken konstateras det att aktiekurser ofta svänger kraftigt under en tidsperiod samtidigt som det inte verkar rimligt att värdet av den underliggande verksamheten kan variera så mycket. Greenblatts ståndpunkt till varför aktiekurserna svänger på detta vis är: "Vem vet och vem bryr sig?"

Redan tidigare har Benjamin Graham beskrivit en metod där aktier endast köps när de kan handlas med stor rabatt i förhållande till det underliggande värdet. Även om värdet på aktien skulle gå ner efter att du köpt den skulle denna säkerhetsmarginal kunna medför att du inte förlorade pengar på din investering. Även Greenblatt konstaterar i boken att det är bra att köpa aktier som är lågt värderade i förhållande till det underliggande värdet.

När Greenblatt i boken utvecklar sin formel handlar det i huvudsak om två enkla regler.

Den första regeln säger att det är bra att köpa aktier till fyndpriser och detta kan definieras som att det bättre att köpa företag som har högre vinst i förhållande till aktiekurs än att köpa företag med lägre vinst i förhållande till aktiekurs.

Det som den första regeln säger är alltså att en högre direktavkastning är bättre än en lägre direktavkastning.

Den andra regeln säger att det är bättre att köpa bra företag än dåliga företag. Detta kan definieras som att bra företag kan återinvestera sina vinster till högre avkastning än vad dåliga företag kan.

Den andra regeln säger alltså att det är bättre med företag som har hög avkastning på kapitalet än företag som har låg avkastning på kapitalet.

Det som Greenblatt menar är nyckeln till att tjäna pengar på aktieaffärer är alltså kombinationen av de båda ovanstående reglerna, d.v.s. att köpa bra företag till fyndpriser.

Greenblatt uppger att hans magiska formula har fungerat bra under en längre tidsperiod och att den även kommer att fungera i framtiden. När du läser boken kommer du även at få en genomgång i varför formulan dock inte alltid fungerar och att den ibland inte fungerar även under längre tidsperioder. Du kommer även att förstå att det faktum att formulan inte är perfekt eller felfri kan användas till din fördel gentemot andra investerare och förvaltare på marknaden.

Formeln rankar först bolag efter deras avkastning på kapitalet. Det bolag med högst avkastning på kapitalet får plats nr 1. Sedan rankas företagen efter direktavkastningen och det företag som har högst direktavkastning får plats nr 1. Till sist lägger formeln ihop de båda rankinglistorna för respektive företag för att få fram de företag som har den bästa kombinationen av avkastning på kapital och direktavkastning.

Greenblatt skriver vidare att formulan på sikt ser ut att fungera i ordningsföljd på så vis att de bäst rankade aktierna ger bäst avkastning och att hans magiska formel därmed ger en tillförlitlig indikation på hur en grupp aktier utvecklas framöver i tiden.

Vidare anser han i boken att möjligheten att investera vinsterna till hög avkastning är mycket värdefull. Han anser även att den magiska formeln utesluter företag med måttlig eller dålig avkastning på kapitalet och att den börjar med en grupp företag som har en hög avkastning på kapitalet. Detta skulle innebära att den magiska formeln i genomsnitt hittar de riktigt bra bolagen och att den försöker köpa dem riktigt billigt.

Det är något speciellt med bolag som kan ge hög avkastning på kapitalet, eftersom detta är något som är svårt att uppnå. På sikt är detta något som kan ge hög vinsttillväxt om företaget klarar att även fortsättningsvis investera vinster med hög avkastning. Något som Greenblatt anser att är speciellt med företag som kan investera vinsterna med hög avkastning är att de ofta har konkurrensfördelar gentemot konkurrenterna och att möjligheterna till vinster över genomsnittet ofta är fortsatt god. Den magiska formeln försöker köpa dessa företag med avkastning på kapitalet som ligger över genomsnittet till priser som ligger under genomsnittet.

I boken diskuterar Greenblatt också risk och nämner två frågor som han tycker att man bör ställa om sin investeringsstrategi. Även i övrigt så anser jag inte att hans förhållningssätt till risk är speciellt kvantitativt eller statistiskt i traditionell mening.

Vidare verkar det vara Greenblatts uppfattning att fyndköp alltid kommer att löna sig, förutsatt att de verkligen är fyndköp. Detta för att Mr Market förr eller senare kommer att vilja betala ett korrekt pris för företagen och ofta behöver man inte vänta mer än 2-3 år på att detta ska inträffa.

Han påpekar också att han anser att man inte på egen hand ska investera i enskilda aktier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar