Viktigt information angående bloggen!

Nu har jag länge funderat över en sak angående Gizmo och Leeloos blogg och med stor sorg i hjärtat måste jag informera er alla att jag nog kommer att lägga ned denna blogg. Då jag själv inte längre bloggar på blogg.se så blir det att man lätt glömmer eller inte har samma lust att uppdatera i denna blogg då jag loggar in och skriver på ett annat ställe.


Men detta innebär givetsvist inte att jag kommer att sluta blogga om Gizmo och Leeloo, åh nej da inte alls. Utan vi tar vårt pick och pack och flyttar över bloggandet om Gizmo och Leeloo tillbaka till min privata blogg. Det kommer att vara lättare för mig att uppdatera om de där än att komma och logga in här och glömma bort hur man gör.

Vi vill tacka alla uuuunderbara hund-blogg-vänner vi fått via denna blogg och hoppas verkligen att ni fortfarande kommer att följa oss i mattes blogg. Serierna kommer att fortsätta och även alla andra tips och smått och gott vi haft i denna blogg. Jag kommer inte att ta bort bloggen utan det kommer att finnas kvar för minnen, bilder, videoklipp osv.

Så, från och med nu finner ni Gizmo och Leeloo på följande blogg: www.alisagonzalez.se och vill ni redan nu lägga till den nya länken för uppdateringar på bloglovin så klicka här: bloglovin

Vi hoppas verkligen att ni följer med oss och vi vill ännu en gång tacka er alla!:)

Svar till en läsare!

Alejandra:
Hej hej

Kan inte ni som har haft hund i några år tipsa om hur ni gör för att er hund ska känna sig trygg på nyår. Eller om ni har tränat och i så fall hur? Detta är mitt första nyår med min hund och jag tar gärna emot tips :-)

Mvh
Alejandra

Hej Alejandra!

Jag vet inte om vi bara haft tur eller om det sättet vi hanterat fyrverkerierna har hjälpt till att våra hundar inte är rädda för fyrverkerier och klarar av nårsfirandet galant. Men jag delar gärna med mig om vad jag tror att det beror på så kanske det hjälper er.


Gizmo fick vi den 7/11-07 så hans första nyår var han 3 ½ månad gammal. När vi var ute på promenad och det smällde till hoppade han givetvist till och vart lite skrämd men vi höll oss lugna, fortsatte och gå som vanligt och sa inget varken "lugnande" eller "ifrågasättande" ord som: Naw lillen det är ingen fara eller vad är det vart du rädd? Och absolut inte klappa hunden i den stunden för då kan de förknippa klappandet med att beteende var rätt. Så varje gång det smällde hemma eller ute så reagerade vi inte det minsta.


Sedan fick Gizmo vara med under nyårsfirandet när det small som mest, vi tog ut honom en stund när det började smälla och så var vi som om det inte var något konstigt och han följde självklart efter och var lugn. Så har vi gjort år efter år. Aldrig tyckt synd om honom eller tvingat honom till något och bara varit helt lugna. Så nu blir det hans 3:dje nyår och alla år har det gått bra. Vi är lugna och han lika så.


Detta blir Leeloos andra nyår och även hon hanterar det bra. Nog är det mest för att Gizmo är lugn och vi likaså, så hon känner av energin och ser hur Gizmo agerar. Blir inte han rädd, känner hon nog inte oron heller. Även hon fick vara med under nyårsfirandet förra året när det small ute och hon tog det lugnt.


Men som sagt det kan variera mellan hundarna och detta är inte ett sätt jag kan säkert säga fungerar men jag tror att den underlättar. Jag vet att sambons familjehund har haft det jobbigt sedan han var valp för att varje gång han reagerade med rädsla, klappade alla honom tyckte synd om honom och "skyddade" honom. Vi misstänker att detta i sin tur ledde till hans nu 8 åriga skräck för fyrverkerier.


Hoppas det hjälper och lycka till med vovven!:)


I dessa fyrverkeri tider...



Dagarna innan jul börjad eman höra fyrverkerier och smällare smälla. Hela dagen sedan den 21 december har de smällt. Precis utanför vårt höghus och det låter som om fänstren ska sprängas i tusen bitar. Det är inte det minsta roligt och vi blir alla väldigt skrämda när det helt oväntat smäller till. Varför kan inte folk bara hålla sig till att spränga under någon timma vid nyårsfirandet?


Det borde enligt mig vara förbjudet att använda sig av fyrverkerier på alla tider förutom 00:00-01:00 den 1 Januari varje år. Det är för det första livsfarligt och kan väldigt lätt gå illa till och någon eller några kan bli skadade. Det smäller väldigt högt och skrämmer både barn, hundar, äldre och människor som har problem med öronen. det finns utan tvekan fler nackdelar än fördelar med fyrverkerier. 


Vi har tur att Gizmo och Leeloo inte blir livrädda av fyrverkerierna. De klarar av de väldigt bra och oftast bryr de sig inte om de. Däremot vet jag att många andra hundar ser dessa tider som tider tagna ur helvetet. Bland annat Leeloos mamma och Conny (husses familje hund). Det är två hundar i vår närhet som inte klarar av nyårsfirandet och får låsas in i ett ljudisolerat rum med musik och ibland lugnande medel. Att gå ut och rastas är ett helvete som oftast inte blir av då rädslan är för stor för de. Det är sorgligt att djur ska behöva lida för att vi tycker att det är fint att se fyrverkerierna.


Jag säger så här. Tillåt fyrverkerierna endast skjutas 00:00-01:00 på nyårsafton eller endast på utvalda ställen där man skjuter upp de under kontrollerade situationer och av människor med vana. Vi måste inse att nackdelaran är fler än fördelarna.


Vi bojkottar fyrverkerier och skjuter inte upp de.

Vila i frid Duke!



Vår allas söta Duke har fått gå till hundhimlen. Vi ville ägna ett inlägg till minnet av honom. Må han vila i frid och ha det underbart i hundhimlen med massa bus, god mat och massa lek kamrater.

Alla våra tankar går till Duke och hans familj. En förlust som denna är hemsk.
Massa värme och kärlek till er!


En hemsk historia...

Blev tipsad av Danielle, Rex Matte om detta:

Artiklen heter "Högg ihjäl anfallande hund - riskerar fängelse"
men den rubriken passa sig verkligen inte enligt mig.

Läs, begrunda och tyck sedan till;



"Massor av människor har engagerat sig i diskussioner på nätet om dramat som utspelades i helgen i byn Stokkemarke på Lolland. En hundägare rastade sin lilla terrier på Vestre Landevej när Dennis Petersens amerikanska bulldogg Micki hoppade ut genom ett fönster och bet sig fast i ryggen på den andra hunden. Den förtvivlade ägaren försökte få loss sin hund och fick tag på en räfsa och körde in skaftet i gapet på Micki. Men han vägrade släppa.

En man som kom förbi i bil hoppade ut med en kniv i handen. Han ryckte och slet i Micki och fick loss hunden så han kunde sticka kniven i strupen på den. Mannen avslutade med att dra i väg den amerikanska bulldoggen och skära av den halsen.

Den angripna terriern togs till djursjukhuset i Maribo och är utom fara.

Dennis Petersen var inte hemma. Han hade bett sin mamma Jette att se till hunden. Nu debatteras frågan om knivdådetvar nödvärn - eller ett brott. - Vi utreder ärendet och jag räknar med att vi åtalar mannen som stack ihjäl hunden för skadegörelse och brott mot vapenlagen, säger Soren Vägter vid polisen i Nakskov till tidningen Folketidende.

Om dödandet skulle bedömas som nödvärn slipper mannen straff. Nödvärn får enligt dansk lag tas till för att avvärja till exempel ett angrepp på liv, hälsa eller egendom. På nätet går diskussionens vågor väldigt höga."


Herregud! Jag förstår att ägaren till lilla terriern skulle reagera på det viset och hugga hunden i ilskans stund på det viset. Men att en annan person utomstående, redan efter hunden släppt terriern gick mannen vidare med hunden och skärde halsen av det. Det var hemskt, en hemsk dåd.

I mina ögon hade han inte rätt att avrätta den hunden och borde dömmas för det brott han begått. Samtidigt som ägaren till den avlidne hunden oxå ska straffas för att inte ha haft tillsyn över sin hund som i sin tur attackerat lilla terriern. Men jag tycker att döden är den absolut sista utvägen för en aggressiv hund. Det finns andra sätt att lösa problemen, bara man vill och kan.

Vad tycker ni?


Matte har startat en insamling!

Jag har en blogg (http://alisagonzalez.se) med 500-700 läsare dagligen och jag känner att jag på så sätt kan nå ut till fler angående betydelsen för bröstcancerforskning. Om jag kan få 1% av mina läsare att donera pengar till forskningen har vi verkligen gjort en insatts.

Jag tycker att alla kan göra en insats för den dyrbara forskningen kring inte bara bröstcancer men även all cancer i allmänhet. Det är en grym sjukdom som vi måste kunna bekämpa. Och tillsammans kan vi lyckas tror jag!


Så idag är det perfekta dagen för detta. Vi har de flesta fått lön och en 50 lapp mindre skulle inte påverka oss så mycket men det skulle betyda otroligt mycket för forskningen och de drabbade. Så för att bidra i min samling till bröstcancerforskningen KLICKA HÄR (eller på bilden ovan)! Ni kan antingen skänka via internet eller genom att skicka SMS:

SMS:a BESEGRA 1472 till 72988 för att skänka 50 kr till insamlingen. Om du skriver in ditt namn efter 72988 kommer det att synas på gåvan. Annars blir din gåva presenterad som anonym.

Nu hjälps vi åt för våra mödrar, våra far/mormödrar, våra mostrar/fastrar, våra systrar, våra vänner, våra bekanta och våra medmänniskor!

 


Schäfern ska avlivas!

Som ni minns så skrev jag för ett tag sen om Schäfrarna som anföll och dödade Nikko
Fortsättningen följer från Rexmatte

Här har ni fortsättningen;
Artikel

Den senaste händelsen och tisdagens tidningsskriverier har djupt skakat de båda schäferägarna på Backenområdet i Piteå.
Vi är väldigt ledsna och beklagar djupt det som inträffat, säger husse till schäfrarna Buster, 4 år och Zorro, 1 år.
Det var i tisdagens PT som närboende hundägare berättade om minst fem kända hundattacker, signerade nämnda schäfrar - och med vidhängt krav på åtgärder.
Kraven kommer nu att verkställas, i olika former.

Snart är Buster i hundhimlen. Vi kommer att ta bort honom inom de närmsta dagarna. Men det känns givetvis tungt eftersom han är en kär familjemedlem, säger husse.
De båda ägarna pekar på Buster som roten till det onda, den schäfer som visat lynnighet mot andra hundar och som dragit med sig den yngre Zorro.
Vi har med alla medel försökt att få fason på Buster. Efter en omskakande händelse i maj kontaktade vi en hundpsykolog och fick en rad tips som vi verkligen har försökt att utveckla, säger matte.

Sommaren har förflutit utan, som de säger, större intermezzon.
Dock bekräftar matte att Buster vid ett flertal opreciserade tillfällen sprungit ut på vägen mot passerande hundekipage.
Men vi har haft Buster kopplad i en vajerlina och Zorro i ett rep så gott som jämt då de varit ute på gården, säger hon.

Tre polisanmälningar finns antecknade mot hundarnas framfart efter gatan. Den 14 augusti i fjol gjordes den första anmälan till Piteåpolisen.
Det hörde av sig en polis som berättade att vi riskerade restriktioner, att antingen tvingas ta till munkorg eller ständigt koppel utomhus, om det inte blev bättre, säger husse.
Den 25 maj i år gjordes en ny polisanmälan, av Britta Berglund, som fick se sin shetland sheepdog biten över ryggen.
Utredningen lades dock ned i brist på bevis, enligt schäferägarna.

I fredags inträffade det som kostade livet på Marianne Fors dvärgspets, fyraårige Nikko.
Jag hade precis kommit hem med schäfrarna, släppt ut hundarna ur bilen och beordrat dem att gå upp på altanen, samtidigt som min mobiltelefon ringde. Det var då de stack iväg åt ett annat håll, säger matte.
- Jag sprang efter direkt och försökte avstyra dem. Visst bet de dvärgspetsen, men däremot var inte hela buken uppsliten som det stod i tidningen. Snarare handlade det om två långa revor, varav den ena var ganska djup
.

Matte erbjöd på stående fot Marianne Fors skjuts till djurkliniken med sin hund, vilket hon avböjde.
Då for jag istället själv upp till kliniken för att visa mitt stöd. Enligt veterinären fick man avliva spetsen där på grund av skadorna, han dog alltså inte ute på gatan.

Natten mot i går hade någon slitit ner parets skylt på postlådan; "DET GÖR ONT, varning för hundar" med vidhängd bild på en schäfer.
Vi har verkligen blivit hårt ansatta efter händelsen. Det har bitvis varit rena lynchstämningen.
- Skylten var inte uppsatt för att sprida skräck, utan mera som information om att det finns hundar i hushållet, förklarar matte.

Efter händelsen i fjol talade paret om att bygga en hundgård eller ett högt staket runt gården, vilket dock aldrig blev av.
Men nu är alltså Busters dagar räknade och vi kommer att anlita experthjälp för att skola Zorro till en lugn och disciplinerad hund. Det kommer absolut inte att finnas någon anledning för folk att vara rädda, understryker matte.
- Dessutom ska Zorro hållas kopplad utomhus på gården. Alternativt sätter vi även upp ett högt stängsel, säger husse.
Paret noterar att de med råge tagit fullt ekonomiskt ansvar för de skador hundarna åstadkommit - hundar som i artikeln omnämns med fingerade namn.


 

Det är så synd att det ska behöva nå den punkten där hunden får avlivas. Hade ägarna verkligen tagit sig ann sin 4 åriga hunds problem i tid hade det nog inte eskalerat till vad det är idag. Jag kan inte säga att avlivning är den ända lösningen för Buster och hans problem, vi har sett underverk hos Cesar Milian. Men jag tror nog att det är den lösningen de kan ge Buster, de drabbade och kanske framtida offer.

Men i slutändan sitter felet i människan som inte tar sitt ansvar!


Hundattacker - Inte prio hos polisen?

Var inne hos Rex och hittade detta:

Detta var inte första gången som de både schäfrarna löpt amok och anfallit andra hundar i bostadsområdet.
Närboende hundägare berättar om upp till fem kända intermezzon - med fredagens som det mest allvarliga.

- Vi befann oss på en tvärgata, 200 meter ifrån villan med schäfrarna, då de kom farande mot oss som skjutna ur en kanon. De var lösa, och de var alldelens galna i ögonen, berättar Marianne Fors.
I kopplet höll hon lille Nikko, dvärgspetsen som fyllde fyra år i förra veckan.
- Jag försökte hinna lyfta upp honom, men allt gick så oerhört fort.
Schäfrarna högg sin tänder i Nikko, slet och drog.
- Jag lade mig ner och försökte skydda honom med min kropp, men det hjälpte inte.

Till slut anlände schäfrarnas ägare och fick tag på sina djur.
Men Nikkos hela buk var uppsliten. Nedsölad av hundens blod sökte Marianne Fors förgäves veterinärhjälp.
Nikkos liv gick inte att rädda. Det är så fruktansvärt hemskt och sorgligt. Han har alltid varit en kär familjemedlem och för oss var han oersättlig, förklarar matte med gråten i halsen.

Fredagens överfall har polisanmälts.
Även den 15 maj i år attackerade samma schäfrar en annan hund, Britta Berglunds sheltie (shetland sheepdog) Turbo - som blev biten över ryggen under vallning med matte i koppel.
Det överfallet anmäldes också till polisen i Piteå.
Det är märkligt att ingenting har hänt. Kanske är det bagateller för polisen, men för oss är det tragedier det som utspelas, säger Britta Berglund.
Hennes sheltie har ordentliga ärr efter schäfrarnas huggtänder - och har tvingats bära ett skyddstäcke över kroppen hela sommaren.
Marianne Fors, Britta Berglund samt väninnan Marita Wallgren, med två hundar, kräver i dag ett slut på skräcktillvaron.

- Det får vara nog nu. Vi accepterar inte att behöva vara rädda, tvingas gå omvägar för att två farliga schäferhundar utan munkorg är lösa på en villatomt i bostadsområdet, säger Marita Wallgren.
Uppenbarligen måste ett barn bli attackerat innan myndigheterna ingriper. Det passerar väldigt många barn och ungdomar efter vägen, och det är inget ovanligt att de promenerar med hundar intill sig i koppel, säger hon.
Utöver angreppen mot nämnda dvärgspets och sheltie, har även en samojed, en yorkshireterrier samt en mittelspitz blivit överfallna av schäfrarna vid olika tillfällen under en tvåårsperiod.
- Det är tillbud som vi känner till, sedan kan ju mycket annat ha hänt utan vår vetskap, säger Marita Wallgren."

Källa: Piteå Tidningen


Jag ryser och näst intill skakar av ilska när jag läser detta
. Hur kan detta ha pågått såhär länge? Hur kan man inte ha gjort något efter bara den första attacken? Hur kan dessa människor få äga dessa hundar? VARFÖR HAR INGET GJORT NÅGOT?

Jag börjar bli allt mer säker på att det behövs hundlicense. Inte alla människor kan vara hundägare tyvärr, oavsett storlek och ras. Inte alla kan hantera hundar och dess uppfostran och kontroll. Att dessa schäfrar har fått löpa amok på det viset är i mina ögon varken acceptabelt eller förståligt på något sätt och jag lider verkligen med de drabbade.

Vi har ett liknande problem i vårt område. Det är ett äldre par som har en japansk spets som de ALLTID har lös, vart som helst, när som helst och hur som helst och den hunden lyder inte ett ända ord från de och de springer tvärs över gator mot andra hundar och ja ni förstår. Vi har flera gånger stött på den hunden och den flyger fram mot Gizmo och Leeloo och ska börja hålla på. Gizmo gillar inte det då det är en hand och han skyddar Leeloo.


För någon dag sedan fick vi nog, vi gick ut och såg att hunden var en bit ifrån lös så vi fick gå en annan väg för att inte möta den (det får vi göra ofta nu och det känns inte alls kul att behöva se sig om hela tiden). Men den hunden lyckas se oss trots att vi är väldigt långt ifrån och den springer i full fart mot oss. Som ni vet så löper Leeloo. Hunden når oss och jag håller mig lugn och försöker hålla hundarna lugna. Gizmo blir hysterisk (som ni förstår då Leeloo löper) och skäller mot honom och hunden fullständigt struntar i honom och ska försöka komma åt Leeloo. Jag puttar bort hunden så gott jag kan och försöker hålla den undan de.

Sambon vänder klacken och går raka vägen mot ägarna som är flera meter bort och sakta rör sig mot oss. Han talar om för de att detta inte är första gången och att det nu får vara nog, antingen så kopplar de hunden eller så polisanmäler vi de. Ja, ja säger ägarna och säger att de försökte få tag i honom när de såg oss. Jag blir rasande och talar om för de ännu en gång att det är i första hand mot lagen att ha en hund okopplad på allmänna platser och att om vi stötter på de ännu en gång så ska vi polisanmäla de.

Vi såg de dagen efter ute med hunden lös igen. Men vi hade inte vägarna förbi de. Men nästa gång polisanmäler vi de. För det är varken rätt mot hunden som en vacker dag kommer att gå på fel hund och råka illa ut. Det är itne rätt mot oss andra hundägare som måste se upp. Det är inte rätt någonstans alls.

Gizmo och Leeloo har sedan tidigare blivit attackerade av 2 lösa hundar och som tur har det slutat utan några skador! Men det kanske bara är en tidsfråga!



Giftigt för hundar!

Fick ett mail från Leeloos uppfödare och tänkte dela med mig lite. Det är alltså information om sådant som är giftigt och farligt för hunden som man kanske inte vet eller inte tänker på. Så här kommer en lång lista:

Salt-Låt inte hundar dricka salt vatten eller mat med mycket salt, såsom tex julskinka kan leda till förgiftning
 Advokado- Innehåller det för hundar giftiga ämnet persin
 Bariumsalt-(Finns bland annat i fyrverkeripjäser)-Mycket giftigt för hundar
 Broccoli- Bör ej ges rå till hundar, kokt går bra
 Bugchaparal kaktus-Giftig
 Choklad/kakao(teobromin)-Kan vara gmycket giftigt i mängder runt 2mg teobromin per kg
 Citrusfrukter-Bör ej överdoseras
 F-ben-Fågel, fisk, fläsk och fårben ska inte ges kokt till hund då de kan splittra sig
och fastna i halsen, eller förstöra tarmen.
Glykol-Mycket giftigt, dödlig utgång(Så se till att hundar inte slickar på marken vid mackar, parkeringar osv
Grönmögelost-Innehåller roquefortin, en svamp som hundar är känsliga för
Insjöfisk- Ska aldrig ges rå, kokt går bra
Julstjärna-Giftig
Krukväxter med vitaktig saft-Giftiga
Lök-Lök av alla varianter innehåller farliga ämnen för hunden. (Glöm ej alla lökväxter ute, så som tulpan osv..Är dödliga för hundar
Morot- Vid överdosering kan det reativt höga glykosvärdet leda till diabetes
Nikotion-Giftigt
Nötter-Innehåller ofta väldigt höga halter mögelsorter och väldigt salta, kan fastna i halsen
Ojäst deg-När den jäser i magen på hunden, kan den bli berusad
Potatisplantor och rå potatis
Rabarber-Hämmar blodkropparna att bildas
Rabarberblad- Dödligt
Russin-Dödligt och kan allvarliga njurskador
Vindruvor-Kan vara Direkt Dödligt och kan ge allvarliga njurskador
Råttgift-Dödligt om inte behandlas fort
Råäggvita-innehåller avidin som gör att vitaminer förs ut med avföringen istället för att tas upp av kroppen. Ägg gula går bra rå.
Minst 1 ägggula veckan.Är bra för pälsen.
Saffran-Giftigt
Spenat-Bör ej ges för ofta då det hämmar röda blodkroppar
Svamp- Många arter är mindre lämpliga andra dödliga. Lär därför hunden inte äta svamp oavsett sort. Då hunden inte känner igen vilken som går o äta o inte. Har ni tomt ta bort all svamp från gräsmattan, där finns de mest giftig svamp för hund.
Xylitol-För mycket leder till att hundens blodsocker sjunker.
 
Här är giftiga växter som hundar inte ska äta, oftas dödlig utgång. Symtom kräkningar, diarre, skakningar, kramper.
Om din hund är förgiftad ring giftcentralen eller åk direkt in till veterinär.
 
Riddarsporre
Rhododendron
Lupiner
Luktärt
Korallbär
Klematis
Oleander
Prickblad
Julstjärna
Julros
Azalea
humleväxt

"Kamphund" räddar matte från våldtäktsman!


Blandrashunden Klinton, 2, räddade matte. När den 23-åriga kvinnan blev överfallen av två våldtäktsmän satte Klinton tänderna i dem och jagade bort dem. - I dag har han inte lämnat mig en millimeter, säger den 23-åriga kvinnan.

Ja vad är oddset? Efter all snack kring dessa "kamphundsraser" så räddar denna hund sin matte från våldtäkt. Vad säger man om det nu? eloge till vovven Klinton, en sådan ska tydligen alla kvinnor ha med sig en mörk kväll ute.


Att yttra sig till en gräns!

Linda skriver i sin blogg om en person som kommenterat hennes väns hundägaden. Där lilla chihuahua valpen Wille bärs i en hundväska och att hunden på så sätt är understimulerad och biter på saker och ting. Hon har även ofta fått höra massa saker om att ha kläder på sina hundar, ha de i bärväskor mm

Jag har själv fått ta emot ett och annat när Gizmo/Leeloo varit i en väska eller haft kläder på sig. Idiotiska (ursäkta ordvalet) uttalande som: Ja de små råttorna kan väl inte gå mycket? De fryser väl fast eller blåser bort under höst och vinter? Den där Paris Hilton har förstört livet för alla små hundar, så som de klär de!

MIND YOUR OWN BUSINESS! Vad är det med folk och behovet att yttra sig om andras hundägande på det viset. De enda gångerna jag väljer/valt att ha Leeloo eller Gizmo i en bärväska var under valptiden då vi åkte mycket tunnelbana/buss/tåg och det var både svårt att gå i folkmassorna med en liten hund då folk lätt inte såg den och trampade samt att de vart rädda när de var små för så mycket folk och alla ljud. Idag är de fullt vana med det och har inte haft de i en bärväska sedan dess då det inte funnits behovet. Jag har juh inte de i en väska för att det är "sött" eller "trendigt" det fattar väl vem som helst.

Sedan bär Gizmo och Leeloo kläder vid 3 olika tillfällen. Om det inte är för varm och vi ska på någon middag eller på besök så får de på sig något fint, sött och bekvämt. Det påverkar inte de negativt på något sätt alls. Sedan är det när det regnar, då har de regn jackor på sig för att undvika en blöt och äcklig luktande päls. Sist men inte minst är det på vintern då de faktiskt fryser. Gizmo behöver kläder då hans päls fångar upp snö och det blir enorma snöbollar som hindrar honom att röra sig fritt. Så med andra ord har kläderna en funktion.

Man ska inte ens behöva försvara sig själv eller förklara för någon alls om ens val. Varför har det blivit okej för andra att yttra sig om ens hundägande? Gör man detsamma med småbarnsföräldrar? Gör man detsamma med stora hundar som faktiskt oxå bär kläder ibland. Det är inte lätt att vara småhundsägare men det är bland det bästa jag vet!

Så nu har vi fått ut det!

Licenstvång?

I Aftonbladet kan vi idag läsa om ett förslag som kommit fram. Att man ska ha licens för att äga en hund av viss ras. Det har till exempel lagts fram 4 olika kategorier:

Kategori A innehåller de allra farligaste raserna och för att få en licens måste hunden uppfylla ett tydligt syfte, exempelvis som vakthund eller herdehund. Dessa hundar ska inte få finnas som sällskapshundar och röra sig fritt i samhället. Självklart måste också hundägaren vara specialutbildad på hundrasen.

Kategori B har också flera av de egenskaper som finns hos hundarna i kategori A, men de är mindre och ofta är egenskaperna inte lika framträdande. Det kan exempelvis vara brukshundar och vallhundar. Licens ska endast kunna fås av myndiga personer. Personer som är dömda för våldsbrott, fängelsestraff över ett år eller brott mot djurskyddslagen ska inte kunna få licens. Varje hund ska innan två års ålder genomgå mentalbeskrivning. Ägaren ska genomgå någon form av hundutbildning.

Kategori C saknar de egenskaper som gör hundarna i A och B farliga, men har en sådan storlek att de kan bli farliga om de tränas till det eller uppfostras på fel sätt. Hundägaren bör genomgå en hundutbildning motsvarande valpkurs och unghundskurs, men någon licens för att äga en sådan hund ska inte krävas.
Kategori D innehåller alla andra hundraser och någon licens ska inte krävas.


Jag måste säga att jag är förr detta. Tyvärr så kan inte ALLA människor äga VILKEN hundras som helst. De flesta "större" hundraser har ett syfte. Att antingen vara jakthundar, hederhundar, vakthundar, draghundar mm. Deras kropp och sinne är skapad för att få ut just den energin. Får de inte ut det kan det gå fel. En hund ska inte has för att "den är söt" den "är fin" eller "den är stor, tuff och cool". Man måste kunna fullborda hundens naturliga behov.

Nu vill jag påpeka att jag INTE pratar om de kända raserna som många tyvärr tycker om att smuttskasta så som Amstaff, Pitbull och Rottis. Utan jag pratar om alla hundar med ett ärftligt syfte i rasen som inte alla människor kan hantera eller fullfölja. Därför anser jag att det utan tvekan behövs någon form av licens eller utbildning inför ett hundköp av en sådan ras.

Vad tycker ni? Vill ni läsa mer, KLICKA HÄR!

Vitlökspulver

Igår var vi inne hos Sea Hund Och Katt och vi undrade lite om fästingbekämpning. Då det inte längre säljs fästinghalsband av örtslag på vanliga hund butiker så ville vi se vilka alternativ det fanns. Då Leeloo fick en enorm allergisk reaktion av Scalibor fästinghalsband så ska vi självklart inte använda den igen.

Så hon tipsade om en pulver skapad på vitlök och honung. Som man ska blanda med maten. Den är nyttig och bra för hunden och motverkar fästingangrepp.


Produktbeskrivning:
Microkapsulerad vitlök med honung i pulverform.

Användningsområde:
Dagligt fodertillskott för ökat välmående.
Motverkar fästingbett.



Information:

· Utvalda råvaror av högsta kvalitét.

· Tillverkad under labratoriekontroll.

· Microkapsulerad för hållbarhet och hygien.

· Lätt att utfodra med och blanda i fodret.

· Honungen gör GarliCan mycket smaklig för hunden.


Dosering medelstor hund:
Som dagligt fodertillskott.
1/2 dosmått = 6 g/dag.
För att motverka fästingangrepp.
1 dosmått = 12 g/dag.

Innehåll:
Druvsocker, fruktsocker, microkapsulerad vitlöksolja, honugspulver.

Så idag hade vi tänkt börja ge de detta och se hur det går till. I år har jag som tur hunnit hitta fästingarna på de innan de fäst sig. Men den turen kan man inte ha hur länge som helst!

Någon som testat och vill dela med sig?

Viktig och lång inlägg!

Vi fick ett viktigt mail från Leeloos uppfödare med viktiga saker att ha koll på nu under sommartider. Det är ett långt inlägg men ack så viktig att läsa. Ibland har man inte fullkoll och det är bra att ha det när olyckan är nära och man drabbas av panik och brist på kunskap. Så för din hunds skull och din egen, ta dig tiden att läsa detta.


Innehåll
Ormbett, Hotspot, värmeslag, paddor, giftalger och fästingar!
 
Ormbett
Huggormen är Sveriges enda giftorm. Giftet frigörs i samband med bett och olika mycket gift utsöndras vid olika tillfällen,
vilket är en av orsakerna till att effekterna av ett ormbett kan variera mycket.
Giftet innehåller en blandning av gifter och enzymer som ger sönderfall av blodkroppar och bryter ner vävnaderna.
 Detta i sin tur startar en frisättning av kroppsegna substanser som skapar inflammation och ytterligare vävnadsskador.
I allvarligare fall får djuret kraftiga njur- och leverskador samt blodbrist.
 Intensivbehandling räddar många av dessa djur men inte alla. Hos de som överlever är skador på de inre organen ibland bestående.
 
Behandling med kortison
Under lång tid har man rutinmässigt skrivit ut kortisontabletter som akutdos att ge djur vid ormbett.
Anledningen till detta har varit att man med kortisonets hjälp skulle trycka ned frisättningen av de kroppsegna substanserna,
för att köpa mer tid åt djur och djurägare på väg till veterinär. Om kortisonets för och nackdelar förs diskussioner bland veterinärer.
  Så bor ni på landet, eller i hus där ni vet att det finns mycket ormar, ring då och råd fråga med veterinär ang. kortison.
 
Akuthantering av ett ormbitet djur
Ett djur som blivit ormbitet ska hållas så stilla som möjligt för att minimera spridningen av gifter och enzymer i kroppen,
i synnerhet om bettet tagit i tass eller ben. Lägg om möjligt ett kylande omslag på bettområdet.
Sök veterinär omedelbart för bedömning.
 
Behandling
Många djur behöver skrivas in för intravenöst dropp, smärtlindring vid behov och eventuellt ytterligare understödjande behandling för att minimera giftets skadliga verkan. Blodprov tas I ett så tidigt skede som möjligt och följs sedan upp senare för en bedömning av skadorna på de inre organen,
framförallt lever och njurar.
 Går svullnaden ned och allmäntillståndet är gott går djuret hem efter en eller ett par dagar. Antibiotika ges normalt inte.
 Antiserum finns att tillgå på vissa djursjukhus, men används väldigt sällan.
De närmaste veckorna efter ormbettet är det viktigt att djuret fortsätter hållas så stilla som möjligt.
Giftet kan fortsätta påverka kroppen en tid efter att svullnaden gått ner.
Djuren kan bli akut sämre flera dagar efter att de blivit bitna.
Uppföljande blodprov tas och hjärtauskultation med stetoskop görs efter ca 2 veckor.
 
 
Hotspot
Hotspot är en akut lokal fuktig inflammation i huden. Det kan förekomma på alla hundraser, men är vanligare på långhåriga hundar,
 t ex golden retriever, eller hundar med kort tät päls, t ex labrador retriever.
Sjukdomen utlöses av att hunden slickar eller kliar sig, men det finns alltid en underliggande orsak.
  Exempel på bakomliggande orsakar kan vara parasiter (loppor, löss), allergi, fukt, tät päls, kemikalier, öroninflammation, ledbesvär mm.
Symptomen är ett ömmande och vätskande område med kladdig ihoptufsad päls, vanligen i ansiktet, nacken, vid svansfästet eller på låren.
 
Behandlingen går ut på att klippa rent området flera centimeter utanför området och hålla rent med ljummet vatten
och klorhexidinschampo, klorhexidinlösning eller alsollösning. Eftersom hundarna har ont krävs ofta lugnande för att kunna raka området.
 Ibland krävs behandling i form av antibiotika och kortison. Kontakta veterinär om eksemet är stort eller om det inte hjälper med rakning och rengöring.
Hotspot kallas även retrievereksem eller fukteksem.
 
 
Värmeslag
När en hund blir för varm reglerar den temperaturen genom att hässja. Om hunden inte lyckas kyla av sig på detta sätt stiger kroppstemperaturen.
Gränsen för vad kroppen klarar av är 42,8 grader C.(Normal temp 37 grader C.) Vid temperaturer över det skadas kroppens celler och dör.
Värmeslag drabbar oftast hundar som fått sitta länge i en bil i solen. Trubbnosiga hundar är känsligare än andra.
Övervikt, hög ålder, tjock päls och hjärtsjukdom är också faktorer som ökar riskerna.
 
Tecken på värmeslag är att hunden hässjar, dreglar, har torra och röda slemhinnor och hög puls.
I allvarliga fall får hunden andningssvårigheter, kräkningar och faller i koma för att sedan dö om inte akuta åtgärder snabbt sätts in.
 
Den viktigaste behandlingen vid värmeslag är att omedelbart sänka kroppstemperaturen, tex genom att spruta ned hunden med kallt vatten och sedan fläkta den.
 Man kan också omsluta den i kalla våta handdukar. Isbad är däremot inte lämpligt då det får de ytliga blodkärlen att dra ihop sig
och försämrar nedkylningen av de inre organen.
 
Om en hund drabbats av värmeslag bör den undersökas av veterinär även om djurägaren själv lyckats få ned dess temperatur.
Ofta behöver hunden understödjande behandling med intravenöst dropp.
 
Lämna aldrig hunden ensam i bilen på sommaren, värmeslag kan uppstå mycket snabbt! Låt den hellre stanna hemma!
 
 
Paddor
Paddor är nattaktiva, fredliga djur. De har ett giftigt hudsekret som bildas i en körtel bakom vardera ögat.
 Sekretet är en blandning av flera olika giftiga substanser som kan ge olika symtom. Det vanligaste är att hunden dreglar kopiöst.
 Slemhinnorna i munnen svullnar och gör ont och hunden krafsar ofta mot munnen pga detta.
Allvarligare symtom som kräkningar, andnöd och hjärtpåverkan kan förekomma. Enstaka dödsfall på dvärghundar finns rapporterade.
 
Om hunden tuggat på en padda måste man försöka skölja rent i munnen med vatten.
Blir hunden allmänpåverkad bör man söka veterinär. De flesta djur som fått paddgift i munnen dreglar och mår dåligt några timmar men återhämtar sig sedan.
 
 
Giftalger
Blågrönalger (cyanobakterier) klassas som alger men har vissa egenskaper lika bakterierna.
De finns i sötvattenssjöar, bräckt vatten och i havet. När det är soligt och varmt och rikt på näring kan algerna växa massivt och "blomma".
När algerna dör, och löses upp, släpps gifterna ut i vattnet. Det rör sig framförallt om lever- och nervgifter samt hudirriterande ämnen.
Gifterna är mycket farliga och leder ofta till döden för djur som får i sig dem.
 
De djur som dör av algförgiftning gör det vanligtvis pga leversvikt. Hundar utsätts för giftet genom att dricka av vattnet eller bada i det.
 En hund kan få i sig en dödlig dos bara genom att slicka sin päls efter en simtur, men ofta krävs det mer för att djuret ska bli riktigt dåligt.
 
Symtom på förgifting kan komma från 15 minuter till ett par dagar efter att djuret utsatts för algerna.
 Vanliga symtom är kräkningar, diarré och buksmärtor samt problem att gå, vinglighet och tecken på förvirring.
 Det är också vanligt att hundarna får hudirritationer och ögonbesvär.
Vid kraftig förgiftning kan djuret börja krampa och det finns även fall där hundar har slutat andas på grund av att nerverna till andningsmuskulaturen påverkats.
 
Det är viktigt att spola av hunden direkt efter badet, och man bör sätta på en krage så fort som möjligt för att hindra att hunden slickar i sig mer gift.
Akuta förgiftningar ska snarast undersökas av veterinär.
 
 
Fästingar
Vår vanliga fästing heter Ixodes Ricinus. Den sitter på växtlighet och inväntar sitt offer som den finner med hjälp av luktsinne och värmesensorer.
 Den känner sig fram till en lämplig plats och använder sin hullingförsedda stickapparat för att nå in till blodet och hålla sig kvar.
Saliv från fästingen innehåller ett ämne som hindrar blodet från att levra sig.
 
Smitta
Fästingarna kan bära med sig ett flertal olika smittor som kan sprida sig till värddjuret i samband med bett.
De sjukdomar hundar kan få av fästingar i Sverige är Anaplasmos, tidigare kallat Ehrlichios, Borrelios och TBE. TBE är dock ovanligt.
 
Platsen där fästingen suttit blir ofta lite svullet och rött, men symtomen försvinner efter några dagar.
 Det är en effekt av själva bettet och är inte relaterat till om hunden smittats eller ej.
Den röda cirkel som människor kan få vid borreliasmitta, erytema migrans, uppträder inte på hundar.
 
Att ta bort en fästing
Om man hittar en fästing på hunden ska man inte pensla på fett eller nagellack på den.
 Fästingar som kvävs till döds kräks upp sitt maginehåll vilket ökar risken för smittspridning.
Det bästa sättet att avlägsna en fästing är att greppa den så nära huvudet som möjligt
med fingrarna eller med en fästingplockare och försiktigt dra bort den.
 
Förebyggande åtgärder
Det finns många olika medel man kan använda som skydd mot fästingangrepp.
Dels finns spot-on-preparat som man droppar på huden i nacken (Exspot, Frontline och Promeris)
och som sedan sprids i huden över hela hunden.
Det finns också fästinghalsband (Scalibor) som konstant utsöndrar en liten mängd preparat till huden.
Katter kan endast behandlas med Frontline!
Det är klokt att undvika att vistas i högt gräs där fästingarna gärna håller till.
 
Borrelios
Borrelios orsakas av spiroketer, en slags bakterie. Smittan sprids från smågnagare till fästingen och sedan vidare till hunden.
Bakterierna finns i fästingens tarmar och måste förflytta sig till fästingens spottkörtel för att kunna infektera värddjuret via fästingens saliv.
 Ju snabbare man får bort fästingen ju mindre är risken för smittöverföring.
 
Symtom
Symtom på borrelios är bland annat hälta eller stelhet, ömma och ibland svullna leder, måttlig feber, nedsatt allmäntillstånd,
 trötthet och aptitlöshet. Ovanligare symtom är rytmstörningar på hjärtat och neurologiska symtom.
 
Diagnos
Diagnosen ställs med hjälp av sjukdomshistoria, klinisk undersökning och blodprov.
 I akut skede kan förekomst av borreliabakterier konstateras med hjälp av PCR-teknik medan djur som haft symtom
 i flera veckor får en mätbar stegring av antikroppar i blodet.
 
Behandling
Borrelia behandlas med antibiotika i en till ett par veckor.
De flesta djur svarar bra på antibiotikan medan andra, främst de med ledinflammationer,
kan få vissa kvarstående eller återkommande symtom.
 
Anaplasmos (tidigare kallat Ehrlichios)
Anaplasma orsakas av en bakterie vars fullständiga namn är Anaplasma phagocytophilum.
Bakterien infekterar framförallt de vita blodkropparna och sprids på samma sätt som borrelia.
 
Symtom
Symtomen är ofta ospecifika som trötthet, akut feber, trötthet och aptitlöshet.
Hälta, vinglighet, mag- och tarmstörningar, ledont och stelhet förekommer också.
 
Diagnos
Diagnos ställs på samma sätt som vid borrelios, en kombination av sjukdomshistoria,
 klinisk undersökning och blodprov. I akut skede kan förekomst av anaplasmabakterier konstateras med hjälp av
PCR-teknik medan djur som haft symtom i flera veckor får en mätbar stegring av antikroppar i blodet.
 
Behandling
Anaplasma behandlas med antibiotika under en längre tid, vanligtvis 3-6 veckor.
Hundar tillfrisknar snabbt när de får rätt behandling, men återfår symtomen om inte behandlingen fullföljs.
 Dock finns även fall av svårbehandlad anaplasmos som blivit kronisk.

VAH?!


Hur kan man änns ställa den frågan? Sen när vart det HUNDRASENS fel? Det är juh inte logiskt. Det är inte hundrasen i sig som är problemet det är hundägarna som inte vet hur de ska hantera sina hundar. De vet inte vad hundägandet innebär och de anpassar sig inte till hundrasen behov av aktivitet, instinkter och träning. Det är det som sedan leder till obalanserade hundar med överskotts energi.

Man blir juh bara för arg!

Chihuahua ihjälbiten av Rottis!


Lille Frankie var ute och lekte i familjens trädgård i Göteborg.

Då gick en rottweiler och en boxer till attack.

Chihuahuan förblödde på väg till djursjukhuset
- aftonbladet.se

Frankies mattes mamma hade hand om honom och de var utanför villan och dammsög bilen. Det framfkommer dock inte i artikeln om Frankie var kopplad eller inte. Mattens mamma minns inte heller om rottweilern och boxern var kopplade eller ej.

Det har sagts, skrivits och tjatats om att hundar SKA VARA KOPPLADE oavsett om de är snälla lydiga eller inte. Jag blri så ledsen och arg varje gång man får höra detta. Förra veckan vart Leeloos mamma allvarligt biten av en lös springande Jack russel. Gizmo och Leeloo har blivit attackerade av lösspringande hundar och som tur haft turen att inte ha blivit skadade.

Snälla snälla, ha era hundar kopplade på områden där det kan förekomma andra kopplade och okopplade hundar. Detta är just för att undvika dessa missöden. Det är onödigt sorgligt och går att undvika! Vi måste ta ansvaret för våra hundar!


Varför ska alltid djuren förlora pga vår ansvarslöshet!

Men man blir juh för fan förbannad!


Förvildade, herrelösa katter har blivit ett problem i Sverige.

Enligt jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) kan en lösning vara att skjuta katterna. Det bedöms att det finns kanske drygt 100 000 förvildade katter.

Men för fan, hur kan människan säga något sådant. Ska vi skjuta katterna för att MÄNNISKAN inte tagit ansvaret över det djur de valt att skaffa sig. För som han säger:

"Många väljer att skaffa en kattunge under sommaren.

Barnen tjatar och vill ha en egen misse - men när den en gång så gulliga pälsbollen växt upp är den inte lika rolig längre - och lämnas ofta att klara sig ensam när semestern är över.

Resultatet: Mängder av herrelösa katter springer runt i landet."


Varför ska katterna(djuren) få lida för människans ansvarslöshet? Varför är det alltid de svaga som förlorar och de försvarslösa? De har ingen chans mot oss människor, de kan inte stå emot och tycka till. Jag säger bara ta en del av de skattepengarna som betalar ERA SKYHÖGA LÖNER och kastrera alla vildakatter ni kan. Döda inte de för att människan inte kunnat ta sitt ansvar över de.

Jag blir spyfärdig!
källa: aftonbladet.se


Rädda livet på din hund!


Vet du hur du ska göra om din hund skadas? Inte andas eller är medvetslös?

I Härliga Hund fanns ett avsnitt om hur man hanterar olyckan när den är framme och hur det kan rädda din hunds liv. Jag fick reda på många saker jag inte visste om, så jag tänkte ta upp några viktiga punket som är bra att veta för att rädda livet på din hund.

Komihåg följande: LABC
Läge
= avvärja akut fara för dig och ditt husdjur
Andning = kontrollera andning och puls
Blödning = stoppa eventuella blödningar
Chock = behandla och motverka chock

Om hunden inte andas, vad gör jag då?
- Sträck halsen, håll igen munnen och blås in luft genom nosen. Inte för mycket, utan anpassa efter hundens storlek
- Ge först några snabba andetag och fortsätt sedan att blåsa in luft ungefär 20 gånger per minut.
- Kontrollera om andningen är igång och hjärtat med, är det inte så varva andning med hjärtmassage. 20 inblåsningar och sedan några bestämda tryckk över bröstkorgen.

Hur stoppar jag blödningen?
- Snara nosen, då hunden vid blödningn nog är i smärta och kan hugga till när du förbinder såret.
- Sätt tryck på såret, ta i sårkanten och tryck inåt.
- Håll den skakade delen högt över hjärtat, lägg ett tryck runt såret

Hur hanterar jag en chockerad hund?
- Ge inte hunden mat eller vatten fast ön den vill ha det.
- Enbart ditt lugn kan livräddande i chocksituationer.

Vad gör jag om min hund drunknat?
- Om hunden är medvetslös måste den först tömmas på vatten. Lyft den i bakbenen så rinner vattnet ut
- Rensa luftvägarna och påbörja hjärt och lugnräddning.

Bra att veta:
- Pulsen hittar du bäst på insidan av låret
- Inre blödningar kan visas genom att hunden blöder från nos, mun eller analöpnning

Lägg dessa punkter på minnet och träna gärna med din hund. Komihåg det kan rädda livet på din hund!

Lösa hundar är en fara!

Vi fick nyligen en förskräcklig mail från Leeloos uppfödare, Leeloos mamma har blivit attackerad av en löshund. Hon hade några bett hål i benen men inget allvarligt. Det kom blod från. Så hon hade nu fått en inreblödning.
Dem trodde att en tand olyckligt nog åkt in i vulvan och skurit upp urinblåsan.

De var ute och gick när en lös Jack Russel sprang mot attack. Den hade varit lös på ägarens bakgård. Ägaren fick såklart stå för kostnaderna som kom upp till 9000 kr. Men kostnaden är inte den stora tanken här utan det hemska som drabbat henne. Att hon nog kommer att läka fysiskt är en lättnad men den psykiska läkningen är en lång process med krävande metoder.

Hundar ska inte vara lösa på platser utan tillsyn, staket eller så. Oavsett hur snäll hunden än är. Gizmo och Leeloo har blivit attackerade av 2 hundar vid 2 olika tillfällen och som tur kom de båda ut oskaddade båda gångerna. Men varje gång har man inte den turen. Jag blir förskräckt när en hund springer mot oss, okopplad och våra hundar är kopplade. Jag håller mig lugn och håller mina hundar lugna för att undvika bråk. Men det ska man inte behöva göra, för man ska inte ha hundar lösa på ställen där det inte är okej att ha en hund lös.

Där vi bor finns ett gamalt par som har en samojed som ALLTID är lös och han springer fram till att kopplade hundarna. Visst kommer han inte fram agressiv eller så men den kopplade hunden kan känna sig hotad då den är kopplad och gå till attack. Vi kan aldrig vara för säkra och säga: Men han är så snäll han skadar aldrig någon!

Snälla håll era hundar kopplade i områden där det förekommer andra kopplade hundar. Det finns ängar, hundrastgårdar osv där du kan ha din hund okopllad och undvika problem.

Tips på fästing skydd?!

Vi vet inte riktigt vad för sorts fästing skydd vi ska använda på Leeloo & Gizmo. Förra året köpte vi Scalibor fästinghalsband och Leeloo fick en otroligt stark allergisk reaktion. Så denna köper vi inte igen. Året innan använde vi örthalsband på Gizmo och den fungerade super bra på honom. Men de har nu tydligen förbjudits pga icke godkända bekämpningsmedel. Så vad gör vi nu?

apoteket finns det lite olika att välja mellan. Tex. spot-on lösning som man droppar på hundens nacke och gnider in i huden. Den ska skydda de från fästingar mellan 3-5 veckor. Men jag är så skakis över sådana kemiska grejer på Leeloo nu då hon reagerade så starkt förr.


Sedan finns det även spray som man sprayar hundarna med som även den ska hålla fästingar borta mellan 3-5 veckor. Men jag har samma känsla här. Jag är lite rädd!

Så nu tänkte jag kolla, hundägare, vad använder ni för skydd mot dessa äckliga ting? Har ni erfarenhet av dessa produkter ovan?

Tidigare inlägg


RSS 2.0