Om Genuin Svensk Massage

Genuin svensk massage är en gammal massageform. Exakt hur gammal den är och hur den uppkom vet man inte riktigt. En stor entusiast och utövare under 80-talet var, Rune Johansson i Göteborg. Han var massör åt Patrik Sjöberg och svenska landslaget i friidrott. Idag utbildar Ulf Eriksson, Svensk Terapeut Utbildning AB, massörer av denna effektiva behandlingsform och han har även utvecklat och anpassat den för häst och hund.

Genuin Svensk Massage är en djupgående massage som ger mycket snabbt resultat och ofta märker ägare/tränare en stor förbättring redan efter första behandlingen. Massagen används både i förebyggande syfte och behandlande vid problem/skada.

För att uppnå maximal effekt med bästa resultat måste massagen uppnå tre grundkriterier, såvida det inte rör sig om ren avslappning förstås.

  • Provokation - för ökad genomblödning, vävnaderna får syre och näring samt frigör slaggprodukter.

  • Töjning - för att specifikt dra isär muskelfibrerna.

  • Dränage - kroppen får möjlighet att rensa ut slaggämnen och överflödig vävnadsvätska eller ödem, vilket ger kroppen möjlighet att komma åt eventuella skador.

Massage påverkar muskler, senor, ligament, bindväv, blod- och lymfkärl. Indirekt påverkas också lederna, eftersom smidig muskulatur gör att trycket på ledytorna minskar. Lymfsystemet aktiveras och på så vis stärks immunförsvaret.

Massage har också psykisk påverkan, både genom att hästen känner att den bli hjälpt och att bl a endorfiner frigörs, dvs. kroppens egna morfin som verkar lugnande, avslappnande och smärtstillande.

Varför får hästar muskulära problem?

Det finns mängder med till anledningar till varför hästar får muskulära problem. Det enklaste sättet att förstå, är att försöka leva sig in i hur vi själva skulle påverkas vid olika situationer.

Hästens exteriör kan ibland vara till nackdel för den. Ett par exempel på det är; en väldigt liggande bog gör att vissa muskler får jobba extra hårt för att rotera bogbladet bakåt, och brutna benaxlar genererar i spänningar.

Om hästen har skadat sig, i tex. ett ben överbelastar den genast andra delar av kroppen för att undvika smärtan. Fastän skadan är utläkt kan hästen fortfarande felbelasta, pga. den har “lärt in” detta rörelsemönstret.

Hästen kanske har varit med om en olycka, tex. gått omkull eller blivit sparkad m.m.

Vid sjukdomar - Tex. fång i framhovarna. Hästen försöker avlasta framdelen, vilket innebär att det blir en enormt stor påfrestning på bakdelen.

Dåligt passande utrustning som tex. sadel kan hämma hästens rörelser.

Om ryttaren är sned inverkar han/hon snett på hästen. Detta leder i det långa loppet till att också hästen blir sned och oliksidig.

Dålig uppvärmning och avskrittning - Värmer man inte upp tillräckligt är risken för skador och sträckningar stor. Ordentlig avskrittning behövs för att sträcka ut muskulaturen ordentligt och för att bli av med slaggprodukter.

Ensidig träning - Att sitta och nöta på en volt, dag ut och dag in sliter otroligt på hästen. Den behöver varierat arbete och dessutom vila så att musklerna får en chans att byggas upp.

Felaktig träning - Tyvärr är det många hästar som tränas helt felaktigt. Detta beror på okunskap, man vet helt enkelt inte riktigt hur man ska göra och tror att man gör rätt.

Tandproblem kan göra att hästen spänner sig för att försöka undvika smärtan.

Hovproblem som dålig eller felaktig verkning eller hovsjukdomar.

För lite rörelse - Hästar som står på box eller spilta och inte får röra på sig tillräckligt.

Felaktig utfodring - Tex. för mycket protein, risk för fodergallor och för lite, tappar muskelmassa.

Självklart måste ovanstående problem åtgärdas, för att få ut få ut det mesta av massagebehandlingen.

Vilka hästar behöver massage?

För att få ut det mesta och bästa tillsammans med sin häst bör man låta någon gå i genom hästen med jämna mellanrum. På det viset kan man utesluta problem och även förebygga innan saker få gå så långt att det blir ett problem.

Om man har en fritidshäst som man lufsar runt på i skogen så minskar risken för skador vid tex. feltramp om hästen har smidig muskulatur.

Hårt arbetande hästar som tex. sporthästar bör även underhållsmasseras regelbundet. Detta för att hålla koll på deras form och förebygga skador men också för att hjälpa dom att bli av med slaggprodukter, så kroppens återhämtning och uppbyggnad sker snabbare. Tänk på att bakom varje framgångsrik elitidrottare finns en bra massör.

En spänd och nervös häst kanske beter sig just så för den har ont någonstans. Har den inte redan ont, så kommer den med största sannolikhet få det av att gå och spänna sig.

En häst som börjar bete sig annorlunda mot vad den gjort förut försöker säga dig något. Lyssna på vad den har att säga!

Om hästen protesterar när du ber den utföra något kan det bero på att:

  • Hästen inte förstår vad du menar.

  • Hästen respekterar och litar inte på dig så pass för att göra det som du ber den. Om detta är orsaken, är det något man ofta innerst inne vet om!

  • Hästen kan inte utföra det du ber den göra pga. fysiska begränsningar tex. smärta, låsning eller utrustning som hindrar den.

Misstänker man att hästen har ont någonstans, bör man först låta veterinärundersöka den och sedan kan det bli aktuellt med massage.

Några exempel på vad massage kan lösa är

  • Skakande bakknän
  • Hängande carpaler
  • Huvudvärk
  • Dålig hovkvalitet
  • Aktionsproblem
  • Behandla skador och överbelastningar
  • Förebyggande av samtliga punkter

Hur går behandlingen till?

Förbered hästen på att massören kommer genom att den ska vara torr och ren. Hästen ska inte nyligen arbetat utan den ska vara kall för att uppnå bästa resultat. Hästen bör inte nyligen ätit en stor mängd kraftfoder.

När jag kommer ut till Er så börjar jag med att besiktiga hästen, för att ta reda på hur den mår. Jag tittar på allmäntillstånd, känner igenom hästen, tittar på hur han/hon står och rör sig. Tillsammans med ägare/tränare försöker vi ta reda på vad som kan vara orsaken till det eventuella problemet. Detta är en viktig del av behandlingen för att uppnå bästa och bestående resultat.

Utifrån all information jag får så sker behandlingen därefter. Man försöker koncentrera sig på problemområdet och eftersom det är olika, så är det svårt att säga hur lång tid behandlingen tar, det kan vara mellan 45min - nästan 2timmar.

Behandlingen avslutas med stretching för ökad smidighet och rörelseomfång. Jag visar även enklare stretchövningar som ägare/tränare kan utföra själv mellan behandlingarna.

Efter massagen måste hästen få promenera minst15min för att bli av med slaggprodukterna och undvika träningsvärk.
Den måste ha obegränsat med friskt dricksvatten. Låt hästen gärna ha en vilodag ute i hagen!

Man bör vara medveten om att ge massören 3-5 behandlingar innan man avbryter, eftersom resultatet alla gånger inte kommer omedelbart. Har hästen gått länge med problemet kan man behöva ge det lite tid. Sker absolut ingen förbättring på 5 gånger, så är det troligtvis inget som jag som massör kan behandla.

Kontraindikationer på massage

  • Medicinering med antibiotika, cortison, psykofarmaka eller smärtlindrare
  • Feber med pågående infektion
  • Akut fång (under de första två dygnen)
  • Dräktiga ston
  • Inflammation i led, muskel eller övriga mjukdelar som kan påverkas av massage
  • Häst som behandlas för fraktur, luxation eller ruptur av större omfattning
  • Häst med muskulär krosskada under blödning eller risk för blödning

Det finns fler kontraindikationer men det viktigaste av allt är att anpassa behandlingen för varje häst och från gång till gång.

© Animalia 2005-2010