Auxiliator                Bengt Jacobsson                Gestaltterapi
Start
Gestaltterapi Galleriet Om mig

 

Gestaltterapi »

 

 

 

 

Vad är gestaltterapi?

Bli den du är
Du är den du är och kan inte bli eller vara någon annan. En ros är en ros och försöker aldrig att vara  en petunia… Rosen är klok så! För oss människor har livets alla upplevelser format oss, på gott och ont, men ofta styrt oss bort ifrån den vi verkligen är. Olika erfarenheter har gjort att vi har behövt skydda sårade sidor genom att dölja delar av oss och försöka bli någon annan som vi inte är. Kanske det är så när vi ibland känner oss ospecifikt obekväma i oss själva att vi inte riktigt tillåter oss att vara oss själva? Gestaltterapi hjälper oss när vi inser att det är dags att försöka hitta tillbaka till det unika och genuina i oss själva. Släppa gamla livsmönster, som var viktiga, kanske livsviktiga, men som i dag hindrar oss från att leva våra liv som vi verkligen vill.

Här och nu
I mötet med klienten riktas uppmärksamheten på hur tidigare traumatiska upplevelser och händelser påverkar klienten i nuet. Upplevelser som inte har bearbetats färdigt känslomässigt, t ex avbrutet eller förnekat sorgearbete, kränkande situationer och övergrepp av alla slag, hindrar oss från att leva fullt ut i nuet. Detta blir en så kallad ”oavslutad gestalt” som behöver avslutas på ett riktigt sätt.

Medvetenhet och ansvar
Först när vi är medvetna om vad vi känner och tänker kan vi välja hur vi vill leva våra liv och ta ansvar för våra handlingar och dess konsekvenser. Ansvar innebär inte ett krav, utan en möjlighet, att verkligen svara an mot både oss själva och andra. Ansvar i den är betydelsen betyder genuin frihet i livet!

Hur?
Grunden i gestaltterapi är dialogen, mötet. Både mötet mellan klienten och terapeuten, mötet mellan olika sidor i klienten, mötet mellan intellekt och kropp... Vi arbetar också med drömmar, guidade meditationer, målning/teckning, psykodrama, rörelse, kroppsmedvetenhet, röst m.m. Vi utgår hela tiden från nuet med respekt för vad klienten behöver.

 

Vem går i gestaltterapi?
Det finns t.ex. de som upplever stress, har sömnproblem eller ätstörningar, känner sig deprimerade eller har ångest. Skälet till att söka terapi kan också vara en längtan att utvecklas som människa, att få bolla sitt liv med någon som lyssnar, få ett bättre förhållande till sin omgivning, käresta eller sig själv. Man kan behöva handledning i ett tufft arbete, få ”tömma sig” inför någon som kan hantera det.

Man behöver inte vara ”sjuk” för att gå i gestaltterapi. Det kan istället vara ett sätt att undvika att bli sjuk. En mental friskvård! Jag tror att alla människor mår bra av friskvård…

 

Ett annat område är par-terapi och gruppterapi. I parterapi kommer du tillsammans med din respektive eller för dig annan viktig människa. Ni ökar då kunskapen om både er själva och varandra. Är inte alla förhållanden värda det egentligen?

Gestaltterapeuten
En gestaltterapeut har fokus på hur kontakten är i mötet med klienten. Terapeuten finns där som både yrkesperson och medmänniska. Det innebär bl.a. att terapeuten kan dela med sig av egna erfarenheter och känslor som kommer upp i mötet om det bedöms vara av värde för klienten. En gestaltterapeut följer dock hela tiden sin klients process i nuet utan att döma, tolka eller försöka övertyga.

 

 

Utbildning till gestaltterapeut

Att utbilda sig till gestaltterapeut tar minst fyra år (oftast längre och ofta med en god grundutbildning innan). Utbildningen innehåller både teori och praktik. Det är obligatoriskt med egenterapi under utbildningen och det krävs klinisk erfarenhet för att bli diplomerad. En elev som godkänts för att ta emot egna klienter har alltid bedömts kompetent och redo för det och har dessutom handledning av en terapeut med lång erfarenhet.

Bakgrund
Gestaltterapi är en humanistisk psykoterapi som utvecklats av Fritz Perls, Laura Perls och Paul Goodman med start under senare delen av 40-talet. Psykoanalysen finns i botten även inom gestaltterapin då det var där Perls började. Det fanns dock mycket som Perls inte gillade i den terapeutiska behandlingen och han bröt därför med psykoanalysen ganska tidigt. Den teoretiska vetenskapliga grunden för gestaltterapi kommer från gestaltpsykologin som är en perceptionspsykologi. Perceptionspsykologi handlar om hur vi tolkar och uppfattar vår omvärld. Den filosofiska grunden är existentialismen vilket bl.a. innebär att vi själva måste ta ansvar för våra liv. Perls inspirerades även starkt av den österländsk filosofin. Ett nyckelbegrep inom gestaltterapi som kommer ur den österländska filosofin är ”awareness” – medvetenhet – och att det är ”här och nu” som vi lever.  Det innebär också att gestaltterapin har ett fenomenologisk tillvägagångssätt – vad sker just nu? Andra viktiga delar av gestaltterapin är fältteorin (vad sker runt omkring klienten? Familjen? Arbetet? Grannar och natur..?) Kroppen tar man stor hänsyn till och kan arbeta med. Drömmar är ett område där man inspirerats bl.a. av C.G Jung.