Glimtar från
Kullings-Skövde gästgivaregård
på 1700-talet

 

Av Sten-Åke Björklund

 

Gästgivaregården vid Kullings-Skövde kyrka besöktes inte bara av vägfarande, utan var också ett kärt tillhåll för traktens manfolk, som där kunde få ”en tår på tand” milt uttryckt.

 

Det var fritt fram för brännvinstillverkning, men servering fick inte ske hur som helst. Sålunda fick starka drycker ej serveras eller på annat sätt tillhandahållas på sön- och helgdagar. Skedde detta åtalades vederbörande syndare. Gästgivare Hodell blev därför instämd till tinget i Eklanda 1736 på grund av att han söndagen den 25 juli samma år serverat och sålt öl. Hodell nekade, och i brist på bevis frikändes han.

 

Hodell var vid samma ting instämd för att han ”med trenne och Erik i Källaregården, Hoberg, med en häst skjutsat den 22 augusti sedan till gudstjänsten andra gången ringt varit”. Till detta nekade ej Hodell men framhöll, att Comersierådet Camell sagt sig ha en så angelägen resa, att han utan uppehåll ville fara fort. Detta hjälpte dock inte, utan Hodell och Erik fick plikta vardera 5 daler smt. Slagsmål var tydligen ganska vanliga, vilket framgår av domböckerna från tingen i Eklanda.

 

Till vintertinget 1737 blev ordinarie soldaten Nils Östberg instämd, enär han efter avslutad gudstjänst i Kullings-Skövde kyrka i gästgivare Hodells hus slagit ordinarie soldaten Peter Örn till golvet. Östberg blev dock frikänd.

 

Vid samma ting anförde länsman Arenberg, att Anders Jonsson i Lilla Åby och Olof Olofsson i Gallstad, Asklanda socken, förövat slagsmål i gästgivaregården måndag afton. Olofsson var dagen därpå vid tingsplatsen och lät nämndemannen Anders Andersson i Stenatorp och Anders Pährsson i Bänatorp syna sina skador, och att det få befunnits vara 21 st. blodrevor i ansiktet. Anders Jonsson vidgick omsider skadorna. Båda parter framhåll, att någon ordväxling eller tvist ej varit dem emellan. Domen blev, att Anders dömdes att plikta för 21 åkommor 2 daler smt för varje. Enl. längderna betalade Anders denna dryga bötessumma kontant.

 

Som framgår av ovanstående gick det ganska hett till i och vid Skövde gästgiveri förr, fast det skildrade blott är en bråkdel av det som förekom. De flesta konflikter blev ej anmälda, ”enär de skett under rusets inflytande”, vilket räknades som en förmildrande omständighet.

Källa: C. M. Bergstrand ”Från Alingsås och Kullings härad”.

 

Gästgivaregården. Huset är från 1904 och ersatte tidigare byggnad.

 

En bit av vägen från 1300-talet mellan Västkusten och Skara, som gick fram till Gästgivaregården. Vi vet att vägen på 1600-talet var farbar för karosser.

 

Tillbaka