Thursday, April 23, 2009

Nu är Antikmässan över för i år

Tänk vad fort tiden går när man har roligt. Antikmässan var över på ett kick. Vi stängde söndagen den 5 april kl 17.00 och på bara några timmar var många av årets 250 utställare redan på väg från mässområdet med sina bilar packade med det som var sålt på mässan och skulle levereras eller blivit osålt och tas med hem. Det är med sorg i hjärtat jag lämnar "mässgolvet". Jag tycker att arbetet med att idea, planera och se till att allt kommer på plats är jättekul, men när vi väl börjar bygga mässan och utställarna flyttar in - då går jag verkligen igång. Och för att inte tala om när vi väl slår upp portarna och släpper in våra första besökare. Då vimlar det av människor i alla montrar och gångar. Fullt av folk står förväntansfulla och väntar på att nästa föredragshållare ska äntra vår scen. Digitalkameran har gjort att det fotograferas flitigt av besökarna i våra inspirationsutställningar och det roligaste av allt - det shoppas för fullt av besökarna, men också av utställarna som hittar spännande saker i andra utställares montrar. Alltid är det någon utställare som har en köpare som är intresserade av något i kollegornas/konkurrenternas montrar. Antikmässan är verkligen en härlig plats att vara på!
Jag hade trott att jag skulle hinna fota en hel del under mässan, men ack vad jag bedrog mig. Här kommer ett litet axplock av vad jag lyckades få ihop. Jag är oerhört tacksam för att våra gästbloggare var flitiga på det området.


Lotta Ahlvar och Svenska Moderådet hade i år fått uppdraget att blanda vintagemode och inredning. Jag tycker att dom lyckades kanon bra!

Här är en annan del av Moderådets utställning (mer om inspirationsutställningarna kan du se i 1 av våra 3 filmer från mässan som ligger på vår hemsida www.stockholmsmassan.se/antik . Där berättar också kreatörerna själva om utställningarna)

En utställare som alltid gör fantastiskt fina och genomtänkta montrar varje år är Christina Sundqvist på A la Carte. Hon finns till vardags i sin butik på Riddargatan i Stockholm.


Ännu en bild på A la Cartes monter

I år hade vi för första gången utställare med Vintagekläder med på mässan. Vi känner att de har kommit för att stanna. Här är en bild på Herr Judit som fokuserar på herrkläder. Herr Judits butik ligger på Hornsgatan i Stockholm och öppnar nu till helgen den 25 april en ny butik som även kommer att ha inredning. Brandstationen kallas det och ligger på Krukmakargatan 22 i Stockholm.

Som besökare kan det vara skönt att ta en paus. Vi har flera fasta restauranger, men vi bygger ofta upp extra kafeer för att täcka det stora behovet av att få sitta och fika. I det här kafeet bakas det färska kakor hela dagarna. Det doftar gott och smakar härligt!

Vi har inte målat över någon gammal tapet på väggen. Det är en helt nydesignad tapet.


Under vernissagekvällen hade vi en DJ i avdelningen Vintage/Modern design - Ulmox kallar han sig och honom kan man ibland se spela på nyrenoverade Scandic hotell Malmen vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Det här är Elisabeth Debong. Hon är vår kreatör som ser till att Antikmässans helhet ser bra ut. Elisabeth arbetar även med IKEA, Sköna hem m fl.


Här har vi en sommelier som precis ska till och sabrera en flaska champagne. Det var Sanna Gebeyehu och Aia Jüdes, kreatörerna bakom vår utställning À table - en historisk kostcirkel, som tyckte att deras utställning skulle kryddas med en riktig sabrering.


Och här får jag en snabbkurs i denna ädla konst innan jag själv skulle utföra tricket. Med en personlig coach precis bredvid kan jag säja att det var ganska enkelt, men jag vet inte om jag skulle klara det själv. Det handlade om att flaskan måste vara välkyld, hitta flaskans svaga punkt, greppa flskan i botten och föra sabeln/kniven bestämt, men inte för hårt utmed flaskan osv


Det blev tyvärr inget bildbevis på själva utförandet, men här är flaskan och korken från min första sabrering.

Sunday, April 5, 2009

Gästbloggare Lotta Ahlvar; Moderådet


Glad besökare hittar klänning från femtiotalet som sitter som en smäck hos Lisa Larsson. Bara att gratulera.

Sista dagen.
Lite sorgligt känns det att det är ett år till nästa gång.
Antikmässan är i mitt tycke en av de roligaste mässor man kan besöka.
Här lär man sig hela tiden nya saker, träffar udda och roliga människor, man kan hitta knasiga grejer och titta på underbart vackra saker.

Här är några av de sakerna som jag fastande för och fotade.


Formskön eller hur? Jag trodde det var ett skrivbord men på insidan vårdar man det yttre.

Även denna lilla barnmöbel hade ett oväntat innehåll och dubbelfunktion.

Endast själva pottan saknades.

Knallröda Luxuslampor i ett set om 3 stycken.

Sextiotalsaffischen blev min efter lite prutande...

Jag hade spanat in denna snygga dam i olja..men någon annan hann före.

Alla goda ting är två eller kommer i par. Höga lampor med glasfot..dekorativa och personliga.

Svart högblank byrå! oj så häftig. Kanske skulle man lacka moster Marys gamla nyrokoko variant från femtiotalet. Min dotter tycker att den ser mallig ut som den är nu.

Glad påsk! Denna tupp är den stiligaste på mässan i mitt tycke, skulle vara snygg på påskbordet..bara prislappen är fel - över 30 000 kronor efter värdering.

Saturday, April 4, 2009

Check it out!





Längst ner i hallen, i monter C15:41 hittar ni Rekostylisternas stora cirkelformade utställning "Á table!"
Här har vi fantiserat ihop situationer och historier kring dygnets alla måltider och satt ihop 6 olika rum.

Alltifrån en superclean, dandyaktig soldatfrukost i empire-stil med sabrerad champagne, ett futuristiskt 70-tals mellis till fjälls med korvgrillning och samisk glödkaka, till en galen barock middag med blänkade hårdrockstema och svulstig modern design i högblankt guld och svart av aktuella Åsa Jungnelius mfl.

Förutom att ge rundvandringar i vår utställning för besökare har vi faktiskt hunnit gå runt lite själva inne på mässan.

För det första känns vintage- och modeavdelningen som en väldigt lyckad nyhet! Hoppas detta bara är början och att det kan bli en avdelning som vidareutvecklas framöver.
Sanna köpte en snygg scarf från Hermés och Aia en somrig 30-tals klänning i ljuvligt silkigt tyg med brett virkat ok. Garanterat ingen annan som har just en sån!

Vi kastade även längtansfulla blickar på den stora Chanel-väskan inne hos Lisa Larsson, men ingen av oss hade spargrisen med sig ;)

Till vår stora förtjusning noterade vi även att årets mässa tycks ha dragit till sig fler unga människor!
Unga, hippa barnfamiljer och par glider runt i gångarna och spanar antikviteter och klassiska designprylar till sina hem. Och det trots ett fantastiskt vårväder ute som konkurrerade ut det mesta. Grattis Antikmässan, er satsning på bredd verkar funka!!

// aia & sanna aka Rekostylisterna

Lördagkväll

På eftermiddagen blev det som väntat lugnt på Antikmässan, och utställarna kunde gå runt och prata med varandra. Jag hade inte väntat mig så mycket folk till mitt föredrag. För att få besökarna att stanna kvar under hela föredraget, mutade jag publiken med att alla som stannade tills det var slut skulle få en Antikvärlden. Så Andreas som jobbar i tidningens monter kom över med en nästan full kartong.

Men det räckte inte! Alla satt snällt kvar och jag hade travat upp högar med tidningar på scenen och när trenderna och föredraget var slut, så hade det blivit alldeles fullt av åhörare. Applåderna hade knappt slutat förrän publiken rusade fram och tog ett exemplar av senaste Antikvärlden. Underbart att få möta så många nya läsare på en gång! Sedan kom en vänlig herre till tidningens monter och ville fotografera mig vid montern!

Det verkar som om de flesta utställare är ganska nöjda ändå, även om förväntningarna inte var så stora. Jag tror att det är jätteviktigt att hålla igång affären, även om man räknar med en svacka. Business as usual måste vara mottot under lågkonjunkturen.

Tack för denna gång. Vill du fortsätta att fälja min blogg på antikvarlden.se som jag skriver var och varannan dag, så är länken http://www.antikvarlden.se/winstonsblogg/index.aspx?category=1045

Winston Håkanson
chefred
Antikvärlden

Trender i antikvärlden

Idag lördag ska det bli den stora köpfesten på antikmässan. Om inte vädret blir för fint...! Jag gick runt i flera timmar igår och letade roliga föremål och spanade inför mitt föredrag idag. Klockan 15.00 ska jag tala om Trender i antikvärlden. Det kommer att handla om den strukturella förändring som är på gång på konst- och antikmarknaden. Vad som är på väg att stiga i pris och vad som inte är hett så idag.

Det är inte alltid det som ska säljas på auktion och som av auktionsfirmorna höjs till skyarna, som är det som publiken vill ha. Därför är det så roligt att gå runt på en så stor och viktig mässa som Antikmässan här i Stockholm. Här kommer ingen undan. Sätter en handlare fel pris, så får han inte någonting sålt. Har man fel varor med sig till mässan, så får man ta dem med sig hem också.

Mitt problem när jag går runt i montrarna är att jag ser så många fina, vackra, roliga och oemotståndliga saker som jag vill ha. För det finns verkligen otroligt mycket fina målningar och tuffa grejor att köpa på mässan. En Karel Appel till exempel hos Nordic Fine Art. Eller en sykorg hos Gullaboden. Kom till scenen kl 15.00, så ska jag berätta mer.

Winston Håkanson

Friday, April 3, 2009

Optimism i korridorerna

Medan rubrikerna på dagstidningarna i morse gick i närmast overkliga toner - "ekonomipaketet som ska rädda VÄRLDEN" - frodas en stilla optimism i korridorerna på antikmässan. Jo, faktiskt, visst säljs det grejor, och nog är det glatt vimmel i korridorerna, även om det fortfarande är en aning svårt att hitta bland montrarna. Antikhandlare och tillika ordförande i Sveriges Konst- och antikhandlarförening, Erik Edelstam, påpekade att nog är det så att kunderna tänker "ett varv till" före köp, och någon annan nämnde att de allra största möblerna inte gått - än. Men något chocktillstånd råder inte bland publiken. "Nu vänder det", utropade en känd finansman på mässans vernissage och menade att skattelättnader gör att det ändå blir så att människor spenderar. Och kanske siktar vi in oss på det praktiska och vardagliga: föremål till det dukade bordet, en målning till köket, en sommarklänning? På den helt nya vintageavdelningen menade flera att mässan blir ett sätt att träffa framtida kunder: ett skyltfönster utåt. "Och så behöver vi ju träffa nya INLÄMNARE" också, sa någon. "Det är ju dem vi lever av." Själv har jag samlat - och burit - vintage sedan jag var tonåring. Redan för sådär tio år sedan fick jag höra att "de riktigt fina" vintagekläderna helt enkelt är - slut. Det har jag inte märkt, än i alla fall. På Judit såg jag genast flera söta sommarklänningar, med getingmidjor, så klart. Var man verkligen så snörd och smal på 50-talet? Man kan ju alltid hänga upp den på väggen. I kväll samlas ett gäng utställare på Café Opera. Själv ska jag till Bakfickan och träffa två läsare, Fredrik och Theodor, som jag träffade på en läsarresa i Kina, och hållit kontakten med sedan dess. Tillbaka till mässan i morgon, så klart. Då ska Antik & Auktions Charlotte Breimer Törnqvist bland annat intervjua Janne Ribbhagen på Antikrundans scen. Får ej missas!

Carin Stentorp

Gästbloggare Lotta Ahlvar; Moderådet



Härligt, härligt med den stora Antikmässan med stort A!
Men förfärligt, förfärligt för plånboken...
(Jag shoppade redan under inflyttningen)
Mina kollegor puffar upp turnyren på Anna Katrenina skyltdockan i Moderådets utställning, monter C02:61.


Christian från Herr Judith visar snygga slipsar

Mitt fynd från igår - en tjugotalssjal. Lång, smal och tung. Den är i tyll med silverplattor på.
Dekorativ inredningsdetalj. Stort buddhahuvud med snygg patina.

Alla goda ting är två. Denna snygga urna i bly har en kompis.

Det är ditt hem gör det personligt, är mässtemat i år. Denna lampa bör man få vara ganska ensam om. Guldpalm och belysning i ett!




Missa inte

Mässan har vunnit på de bredare gångarna och helhetsintrycket är att årets Antikmässa ser mycket snygg ut. Kanske hade jag inte valt de lila gångmattorna. Det är inte lätt för utställarna att matcha den färgen!

Missa inte ett besök i Galleri Donners monter. Arthur Aminoff, som är innehavaren och bosatt i Helsingfors har en enastående fin samling av klassiska antikviteter och fint silver. I montern hänger bland annat en rysk bronsampel från 1820. Den har gnistrande kvalitet och såldes snabbt. Arthur berättade med ett muntert leende att det var en av hans kunder från Finland, som reste över till Stockholm för att köpa den! Priset 750 000 kronor är mycket pengar, men allting ska ju ses i relation till sitt sammanhang. Hade denna ampel funnits hos en av de internationella handlarna i Maastricht, så hade priset varit väsentligt högre.

Igår var drottningen på antikmässan och ägnade mycket tid åt just Galleri Donners monter.

Med en helt annan inriktning har Jan-Erik Öhgren många charmiga saker som en stor fattigmanskrona, ett vargspjut och en helt underbar gråmålad fotpall i rokoko med läderklädsel. Knutssons från Vänersborg har en mycket fin samling ljusstakar och konstföremål med spännnade brytning mellan 1500-tal och nutid. Åmells kassaskåpsliknande monter ska man inte avskräckas av. Den är värd ett besök. Och så måste man promenera hela vägen ned till de bästa fiskevattnena med Stephan Olssons osannoloika samling av bra-att-ha-grejor.

Thursday, April 2, 2009

Gästbloggare Winston Håkansson - Idag börjar antikmässan på riktigt


Idag börjar Stockholms Antikmässa på riktigt. På torsdagen är det alltid de riktiga entusiasterna och sakletarna som stormar in när portarna öppnar kl 12.00.

För mig började mässan kl halv sex imorse, när Sveriges Radio ringde och gjorde en intervju om vilka trender som gäller på mässan! Det ska jag hålla föredrag om på lördag kl 15.00 här på antikmässan. Men jag kan väl säga redan nu att det är blandat som gäller. Det är slut med barockhall och gustavianskt i salongen.

Idag satsar man hellre på några väl utvalda föremål, som en vacker ljuskrona i köket, en målning av en samtida konstnär, tuffa textilier och lampor. Vad jag tror är väldigt undervärderat är möbler från 1800-talet. De betraktas som torrsopor av en del antikhandlare, som nu hellre ägnar sig åt modern design, dansk teak och Swedish Grace. Men nu stundar lågkonjunktur. De glättiga nissarna kommer att få svårare att sälja högpolerade nytillverkade möbler.

När konjunkturen vänder ned, börjar människor tänka återanvändning. Då brukar allmoge få en nytändning. Till slut kommer de där brunmurriga, men charmiga, björkstolarna fram ur logen. De visar sig ju vara riktigt bra, efter en putsning!

I övrigt är det väldigt roligt att gå runt på mässan och leta efter sina favoriter. Kinesiskt porslin kan bli ett nytt köptillfälle, nu när Kina har en paus i tillväxten. Priserna har dalat kraftigt. Få se om det märks på mässan. För det gör det på auktionerna!

Vi hörs.

Winston

Wednesday, April 1, 2009

Gästbloggare Carin Stentorp - Mässa med fördröjning

Mina första timmar på antikmässan tillbringades på en landsväg i Skåne. En olycka någonstans längre fram satte bokstavliga käppar i hjulet för min bil, och planet från Ängelholm flög utan mig. I stället fick jag sköta allt per telefon: svara på frågor från en trevlig man från Svenska Dagbladet, försöka dubbelchecka så att Waldemarsuddes excellenta chef och tillika vår kära medarbetare Elsebeth Welander-Bergren fått fram sin Waldemarsuddekruka till vår monterdisk på mässan, kolla så att samtliga - och de är 12 stycken, de! - fältreportrar och fotografer kommit igång med alla de jobb som i febril takt ska göras innan mässportarna öppnar för allmänheten klockan fem i eftermiddag, kolla, kolla, kolla. Allt verkar funka. Ingen verkar bekymrad. Jag kan sätta mig och blogga lite, och se fram emot att om några timmar ha Åmells Bruegel i blickfånget. Fantastiskt!

TV4 morgon direktsänder reportage fr Antikmässan

Nu i morse direksände TV4 två reportage från Antikmässan. Reporter var Ritva Rönnberg och det var Stefan Nilsson, Trendgruppen, som berättade om trenderna.


Här fotade jag mitt i sändning nr 1

Här ser man lite mer av Stefan Nilsson

En liten installation som Stefan satte ihop. Så här tycker han att vi ska blanda stilar och tidsepoker.


Så här glada blev Stefan och Ritva när första sändningen var klar

Den årliga kvalitetsrundans åtta experter

Antikmässan anlitar åtta av Sveriges mest kvalificerade antikexperter för att, kvällen innan vi öppnar, gå igenom våra utställares montrar för att försäkra sig om att det inte smugit sig in några produkter som inte borde vara med eller som har blivit felaktigt redovisade. I år kan vi konstatera att kvalitetsgruppen (som vi kallar dom) var mycket nöjda med årets kvalitet på antikviteterna som ställdes ut på Antikmässan.

Åtta mycket nöjda, men mycket trötta antikexperter och gruppens ständige sekreterare, tillika Antikmässans projektkoordinator, Gunilla Eriksson
Fr v Johan Nordén,allmän, Sören Fingal, konst, Paul Jackson, 1900-tal, Lars-Yngve Johansson, smycken, silver och ljuskronor, Anette Granlund, mattor, textilier och orientaliskt, Jörgen Alfort, allmän, Gunilla Eriksson, sekreterare, Johan Ekström, finsnickare spec. antikviteter, Lars Broberg, svensk allmoge

Nu har utställarna kommit till Antikmässan

Nu har äntligen våra utställare anlänt och det är alltid lika roligt.

Johan Thelin har kört från Skåne.
Hos Jon antik känns det här antalet bananlådor helt överkommligt

Det här ska bli vårt café & The

Ibland undrar man hur våra utställare trollar in allt som finns i bananlådorna på montrarnas hyllor och bord?! Bakom alla lådor finns Rågers antikhandels monter.

SEB äger flyttbara Bankomater. Tack och lov för det. Alla utställare har tyvärr inte möjlighet att ta kort.

Hedenstedt gör i ordning sin monter som är placerad på avdelningen Byggnadsvård


Tv har vi en av två snickare som alltid har uppdraget att snickra ihop våra specialutställningar, i mitten har vi Sanna Gebeyehu och t h har vi Martin Olsson med titeln PTS (projekt teknisksamordnare). Det är han som ser till att budgeten för byggnationen går ihop.


Sköna hems inspirationsutställning. här håller ett sovrum att skapas.

Lite längre har Sköna hem kommit med sitt Dressingroom

Old Touch som säljer vintagekläder är redan nästan klara med sin monter


Ingen Antikmässa utan en Vinbar


Här står Jan Ribbhagen och målar ett staket till sin helt omstylade monter. Det ska bli spännande att se det färdiga resultatet.


Härliga färger på Svenska Moderådets frigolithuvuden. Dom kommer att få tuffa vintage solglasögon på sig, berättade Lotta Ahlvar, VD Svenska Moderådet.


Vissa utställare lägger ner otroligt mycket på att göra fantastiska montrar. Här sätter Erik Edelstam och Mikale Berglöf in ett av två fönster i sin monter.


Lasse Månsson har en hel del konstglas kvar att packa upp.

Claes Moser väljer målningar till sin monter

Allt ska vara perfekt


Ibland undrar jag - Kommer det verkligen att bli bra? Eller kommer vi verkligen bli klara i tid? Jag vet inte riktigt hur, men klart blir det alltid och oftast blir det riktigt bra.