Välkommen hit!

Jag heter Jessica Winberg och är personlig tränare, verksam på Lidingö. Utöver min pt-utbildning har jag även en idrottslärarutbildning ifrån GIH i Stockholm.

Det här är en plattform främst för mina klienter, men även andra intresserade. Här kan du följa hälsa och träning utifrån min synvinkel, men också utifrån ämnen som kommit upp under pass.

Min syn på hälsa kommer ur ett pedagogiskt och funktionellt perspektiv. Träning skall vara lättilgängligt, tidseffektivt och roligt. Hälsa kräver reflektion och ett aktivt ställningstagande.

Vill du komma i kontakt med mig, fråga något eller ha hjälp med din träning, så skicka iväg ett mail aktivtvalmaende@gmail.com

onsdag 31 mars 2010

Stressbrytande kost

Kroppen blir påverkad av det mesta omkring oss, stress kommer både utifrån och inifrån. Du kan använda dig av stressreglerande metoder i form av fysisk aktivitet såsom träning, yoga, avslappning mm. Det finns också mat som påverkar kroppen i positiv respektive negativ riktning när vi talar om stress. Har du brist av något stressar det kroppen eftersom de enzymprocesser som är beroende av just det näringsämnet påfrestas. Överbelstar man kroppen med fel saker tex levern, så leder det också till en inre stress av systemet.
B-vitamin, C-vitamin och magnesium är viktiga näringsämnen för binjurarna. Eftersom kroppen inte kan lagra C-vitamin så det är viktigt att få i sig tillräckligt varje dag.
Stora mängder socker och raffinerade kolhydrater kan tömma kroppens förråd på viktiga näringsämnen, särskilt magnesium. Snabba kolhydrater gör också att bukspotskörtelm på grund av blodsockerhöjningen måste utsöndra stora mängder insulin, vilket ökar stressen. Även levern blir påverkad av socker då den behöver jobba på högvarv, sockret gör att den inte orkar göra ett effektivt jobb i avgiftningen av kroppen. Kaffe, te och alkohol dränerar också kroppen på näringsämnen och stimulerar utsöndringen av adrenalin.
Färdigmat och halvfabrikat innehåller en mängd artificiella ämnen (se tidigare inlägg om E-ämnen), salt, socker och dessa produkter har ofta även lågt näringsvärde.

Att börja dagen med uppkokt varmt vatten ev med smak av citron eller ingefära sägs rena levern och rensa gallgångarna. Utöver detta kan du försöka dricka flera frukt/grönsaksjoser per dag, helst egenpressade.

Småmål som är stressbrytande

- Rökt makrillpaté på knäckebröd
- Rågbröd med mandelsmör
- Spenatsallad med solroskärnor
- Sojamilkshake med färska bär
- Potatissallad med inlaggd sill
Jordgubbs och kiwisallad med sojamjölk
- Mangodryck med sojamjölk och solroskärnor

tisdag 30 mars 2010

Tips för mellanmål som håller blodsockret i schack

- Mandel, hackade dadlar och ett äpple
- Torkad frukt med en handfull blandade nötter (ät inte detta mellanmål mer än två gånger i veckan)
- Osötad yoghurt med stötta pumpakärnor och vetegroddar
- Havregryn och vetegroddar med torkad frukt
knäckebröd med kalkon och avokado
- Avokadom på riskakor eller rågbröd
- Råa grönsaker med dip på yoghurt eller gräddfil
- Sockerfria flingor med nötter och torkad frukt
- Hummus och knäckebröd
- Frukt överströdd med sesamfrön

söndag 28 mars 2010

Kost för bättre minne och koncentration

För att fungera optimalt behöver hjärnan bla kolin som är ett b-vitamin. I hjärnan omvandlas detta till acetylkolin som är en överföringssubstans som skickar information mellan hjärncellerna. Det behövs även för att myelinskidan som skyddar nervceller skall bildas och underhållas. Brist på detta gör att minnet inte fungerar på bästa sätt och detta påverkar även koncentrationen. Dopamin är en annan överföringssubstans som kräver B3 och järn för att bildas. Utöver detta behöver hjärnan resten av B-vitaminkomplexet (B-1,2,3,5,6,9,12, biotin samt folsyra) för att minnet och fokus skall fungera .

Kolin finns bla i: Kalvlever, vitkål, blomkål, kaviar, ägg, linser och sojaprodukter.
B3 finns bla i: kalkon, hälleflundra, pumpakärnor och jordnötter.
Järn finns bla i: kalvlever, aprikoser, russin, pumpakärnor, valnötter och blodpudding.
B-vitamin generellt finns i bryggerijäst, kyckling, kruskål, havremjöl, sojabönor, fisk, avokado och potatis.

fredag 26 mars 2010

A, B och C-klass

För att kroppen skall må bra behöver vi tänka på vad vi stoppar i oss. Vissa livsmedel är helt enkelt bättre än andra. Oavsett om du följer en diet eller inte så finns det vissa tankar som återkommer, vissa livsmedel går igen på olika ställen. Man skulle kunna dela in livsmedel i klass A, B och C. Där A är den mat som håller blodsocker i balans och ger "högoktanig" energi, den innehåller även bra vitaminer och mineraler. C är således det som ger en snabb energikick, men har inte den högsta kvalitén av energi. Här är en liten sammanställning:

A-klass
Kolhydrater: Havre, korn, råris, hirs, fullkornsbröd, rågbröd, majsbröd, surdeg
Grönsaker och rotfrukter: Broccoli, blomkål, brysselkål, svamp, spenat, kålrot, morot, sparris, kronärtskocka.
Frukt: Avokado, äpple, päron, ananas, bär.
Protein: Lax, tonfisk, sill, makrill, sjögräs, ägg, tofu, viltkött, kalkon, valnötter, paranötter, solroskärnor, pumpakärnor, sesamfö, linfrö, groddar, haricots verts, limabönor, kikärtor, linser och sojabönor.

B-klass

Kolhydrater: Bovete, rött ris, vildris, havregryn.
Grönsaker och rotfrukter: Potatis, majs, squash, rödbeta, paprika, jamsrot, vattenkatanj, sallad.
Frukt: Persika, aprikots, mango, papaya, banan.
Protein: Kidneybönor, svarta bönor, ärtor, mandel, kyckling, vildfågel, nötsmör, yoghurt, keso, fisk (som inte nämts ovan).

C-klass
Kolhydrater: Vit pasta, vitt bröd, ris, nudlar.
Grönskaer: Tomat, zucchini, gurka.
Frukt: Katrinplommon, torkad frukt, vindruvor, fikon.
Protein: Mejeriprodukter, rött kött, anka, kalv.

torsdag 25 mars 2010

ISO-dieten

En diet framtagen av bla Fredrik Paulun. Isodieten är en idé där man har jämn fördelning på kolhydrater, fett och protein, dvs % av energi kommer från vardera. Det betyder att du behöver omsätta matens vikt till energi. 1 g fett är 9 kcal och 1 g protein eller kolhydrat är 4 kcal. Vikten fett skall alltså vara drygt hälften av kolhydrater och proteins för att få en tredjedels fördelning av energiprocenten. Utöver detta skall dagsintaget inte överstiga kcal.

Fördelarna med denna diet är att du håller dig ganska mätt och slipper sötsug (detta för att kolhydraterna är långsamma).

Exempel på mat som ingår i kosten är ägg, bär, avaokado, kyckling räkor, linser och frukt. Bröd är inte tillåtet, inte heller hel- och halvfabrikat.
Du bör äta fem mål om dagen med mellanmålen inräknade.

En frukost kan se ut såhär:
• 250 g lättyoghurt
• 120 g lättkesella
• 150 g bär
• 20 g nötter

Är du intresserad kan du hitta fler isorecept här: http://www.isodieten.nu/kategori/recept

måndag 22 mars 2010

Fit for life - en diet bland många

Det finns en uppsjö av olika teorier och dieter med olika syften. Har man mycket matsmältningsproblem kan man testa detta synsätt. Kom ihåg att det inte är vetenskapligt, men den har bra tankar kring vikten av utrensning.

Fit for life är en idé som lanserats av Harvey och Marilyn Diamond. Den utgår ifrån kroppens tre cykler: att ta upp föda, tillgodgöra oss föda samt att utsöndra avfallsprodukter. Utifrån detta anpassar man det man äter och vilken tid.

från kl 12.00 – 20.00 Upptagning (ätande och matsmältning)
från kl 20.00 – 04.00 Tillgodogörande (Absorption och användning)
från kl 04.00 – 12.00 Utsöndring (av avfallsprodukter från kroppen och födan).

Ju sämre kvalitet på maten du åt igår hade, desto mer avfallsprodukter kommer under denna fas. Här menar man att den som vill gå ner i vikt måste se till att underlätta denna fas för kroppen. Det effektivaste sättet är att inte äta någonting annat än frukt under utsöndringsfasen. Skulle du bli törstig är vatten det enda som är okej.

Enligt denna teori bör man inte kombinera kolhydrater och protein i samma måltid. Dessutom äter man inte heller mer än en sort (koncentrerad) per gång, allt som inte är frukt eller grönsaker räknas som koncentrerad mat. Mejeriprodukter är inte att rekommendera då många av dessa är syrabildande och p.g.a detta fettbildande. Skulle man vilja ha mejeriprodukter så skall det förtäras med sallad som tex fetaost i grekisk sallad.

Frukt bör ätas på fastande mage för att förhindra jäsning eller förruttnelse. Detta förlänger tiden i kroppen och förhindrar näringsupptag.
Tankarna har sitt ursprung i det gamla Egypten, där man ansåg att sjukdom beror på förruttnelse i tarmen och de gaser som därav spreds i kroppen. Vidare är vikten av balans stor när det gäller människans förmåga att hålla sig hel. Även inspiration från Indien och yoga-kulturen finns, kroppens olika cykler och behov behöver bemötas på rätt.

Lunchen är dagens viktigaste mål och det är härifrån du hämtar din energi. Här får du välja om du äter kolhydrater eller protein, du bör inte kombinera dessa två för den bästa effekten. Dessutom behöver du ta hänsyn till hur länge denna mat finns kvar i systemet för att veta när du kan äta någonting nytt.

Så här lång tid tar det för magen att smälta maten:
Sallad och råa grönsaker 2 timmar
Rätt sammansatt måltid utan kött 3 timmar
Rätt sammansatt måltid med kött 4 timmar
Varje slag av orätt sammansatt måltid 8 timmar

söndag 21 mars 2010

Positivit kontra negativt humör, en bra balans är det bästa

En australiensisk studie av Joe Forgas på University of New South Wales i Sydney visar att glatt humör ger mer egoism. Som förklaring tror man att människor med positivt humör är mer målmedvetna och litar mer på sina egna känslor samt prioriterar sina egna behov. Vidare gör glädje oss mer kreativa, flexibla och bättre på att samarbeta. Studien gick ut på att låta 45 studenter utföra en uppgift, efteråt fick de positiv eller negativ feedback. Steg två var att dela ut 10 st lotter till var och en, men frågan om de ville ge bort några lotter till någon. De studenter som mottagit positiv feedback valde att behålla fler lotter själva än de som fick negativ feedback. I nästa moment fick 72 studenter titta på tio minuter av en glad eller sorglig film. Efter det fick även dessa 10 lotter var med frågan att dela med sig, samma sak hände här. De som hade tittat på den glada filmsekvensen behöll fler lotter själv.

En annan studie från samma universitet visar att ett negativt humör förbättrar bedömningsförmågan, stärker minnet och blir mindre lättlurade. Vidare skulle de negativa humöret orsaka mer skepsis och mindre mottaglighet för rasistiska och religiösa fördomar. I studien visar man på att ett negativt beteende stör bedömningsförmågan.

Huruvida det finns ett samband mellan munterhet och egoism tycker jag ändå är svårt att se på denna studie. Jag tolkar det som att högpresterande kanske har tendens att vara mer egoistiska. Kanske delvis på grund av en streberaktig personlighet som hänger samman med prestationen. Vidare kan den sorgliga filmen ha satt igång en mer reflekterande process som triggade givmildhet. Jag upplever att ett positivt humör gör en mer målmedveten och fokuserad, men det skapar också en vilja att smitta av sig och å igång andra. Självklart är detta helt individuellt hur man reagerar, men det är minst sagt tänkvärt. En sund balans är nog det som gynnar oss mest...

fredag 19 mars 2010

Natrium/kalium-balansen

Kalium är ett mineralämne som är viktigt för kroppens celler. Den behövs för att kroppen skall kunna hålla rätt vatten/syra-balans. Tillsammans med natrium är det även avgörande för blodtrycket. Kalium finns inuti cellerna och natrium i vätskan utanför. Äter vi mycket salt (Na + Cl) lagras mer vätska och trycket på cellväggarna och blodbanorna ökar, då blir det trögare för blodet att ta sig fram och blodtrycket stiger. Kaliumrik kost sänker istället blodtrycket. Dessutom är det viktig för att musklerna, njuren och nerverna skall fungera bra.
Har du brist på kalium kan du bli orkeslös och få kramper. Får du i dig för mycket kalium (mer än 20mg) ökar risken för hjärtarytmi. Kalium finns bla i mjölk, fil, potatis, frukt och fågel. Rekommenderat dagligt intag: Barn 0,8-2 g, kvinnor 3,1 g, män 3,1-3,5 g

Natrium är viktigt för kroppens funktioner. Tillsammans med Kaliumet sköter den om vätska/syrabalansen. Vid brist förlorar vi mycket vätska och kan få diarée, kräkningar och värmeslag. Vi behöver minst 0,5 gram per dag men bör inte överskrida 5-6 gram. Natrium finns bla i kött, fågel, bröd och fisk

tisdag 16 mars 2010

Kakao minskar risken för hjärtinfarkt

Att kakao är bra för hjärtat är sedan länge känt, men ny svensk forskning har grävt lite djupare. Rekommenderat veckointag är 2-3 gånger för att få optimal effekt på hjärtat. Det är Karolinska institutet tillsammans med Uppsala universitet som står bakom denna studie där 1169 personer deltog. Samtliga deltagande hade drabbats av hjärtinfarkt mellan 1992-1994. De fick bla svara på frågor kring just sin chokladkonsumtion. Åtta år senare kartlades deltagarna igen och då tittade man återigen på hur mycket choklad de ätit. Av dem som överlevt sin infarkt var det hos dem som inte åt choklad väsentligt större risk att återinsjukna, till skillnad från dem som gjorde det. Det är troligen kakaons antioxidanter som har välgörande effekter på hjärtat, detta gör att den mörka chokladen som har högre kakaohalt är bättre än vanlig mjölkchoklad (den innehåller också onyttiga fetter som inte är bra för hjärt- kärl). Dessutom är choklad bra vid depressioner då den innehåller seratonin. Vidare påverkar även kroppens utsöndring av endorfiner, det skänker en njutningskänsla att jämföra med tex löpares ”runners high”

måndag 15 mars 2010

Golfsäsong?

De vanligaste skadorna som golfare får är ryggskador och axelskador, detta är ofta för att bröstmuskeln är för kort. Konsekvensen blir en stelhet i bröstet samt svaghet i bröstrygg som förhindrar fullt utslag. Detta ökar belastningen på axlar och rygg. Generellt kan man säga att rotationsövningar och laterala övningar (sidböjningar). Styrketräningen bör vara uthållighetsbaserad i kombination med rörlighet.

Här är förslag på ett träningsprogram:
- Utfallssteg på balansplatta 4x20
- Armhävning på boll med sneda knäindrag 3x12
- Ryggresningar på boll med snedvridningar 3x15
- Drag i sidled 4x20 (i dragmaskin, hantaget på låg nivå, börja med handtaget vid fötterna och dra snett uppåt, avsluta i motstående ”hörn”. Tänk på att få med höften och spänn magen.
- Stjärnan 3x8
- Magövning med pinne 3x20 (ligg på rygg utsträckt, ha en pinne i händerna axelbredd mellan händerna, kryp ihop till en boll så du kan ”trä” pinnen över fötterna och gå samma väg tillbaka.
- Axelserie 3x10 (ha hantlar i händerna och låt händerna hänga utmed sidorna, lyft rakt ut, böj armbågarna till rät vinkel, vrid upp, pressa ihop hantlarna ovanför huvudet och samma väg tillbaka)

Stretch:
- MAQ-serie med pinne (sträck upp, böj ner, sätt dig på huk, sträck upp armarna med pinnen över huvudet, res dig)
- Rotation runt kroppen med pinne
- Korkskruven

söndag 14 mars 2010

Vad gör vi 2

Selen är ett oerhört aktivt spårämne som i högre koncentrationer öcer 400 mg faktiskt är giftigt. En överdos kan ge vitlökslukt från andedräkten, orolig mage, tappat hår, trasiga naglar och trötthet. Den är antoxidantisk och skyddar mot tungmetaller såsom kvicksilver och kadmium, detta i samverkan med E-vitamin. Den förhindrar jäsningsprocesser i kroppen som i sin tur jäsning försämrar syretillförseln i kroppen, den gynna rvrespirationsprocesserna i cellen. I övrigt är det bra för immunförsvaret och levern. Har du brist på selen kan det göra kroppen mer "mottaglig" för problem med hjärt-kärlsjukdomar som tex åderförkalkning och högt blodtryck. Andra problem kan vara hudproblem, grå starr och muskel- och ledbesvär. Rekomenderat dagligt intag är för kvinnor 40 μg (gravida/ammande 55 μg), män 40-50 μg.

Mangan är ett mineralämne, ett spårämne som vi behöver för att överleva dvs essensiellt. Det behövs för att kunna ta upp andra vitaminer och mineraler. Mangan behövs även för att aktivera enzymer för tillverkning av bla benvävnad, ett av de viktigaste enzymerna är MnSOD. MnSOD är antioxidantiskt och skyddar emot fria radikaler, utan dessa skulle våra mitokondrier förstöras av allt syre som omsätts i dem. Människor kan bara ta upp tvåvärt mangan som är vattenlösligt och kan oxideras. För höga doser är även här giftiga och kan ge Parkinsonliknande symptom, detta har man bla sett på svetsare som andats in stora mängder mangan. För låga mangannivåerkan ge insomnia, depression och som en möjlig faktor i insjuknandet av anorexia.
Rekomenderat dagligt intag är för män är 2,3 mg/dag och kvinnor 1,8 mg/dag

fredag 12 mars 2010

K-vitamin kan minska åderförkalkning

I en studie gjord av forskare från Maastricht University i Nederländerna, kan man se att på råttor med åderförkalkning minskade förkalkningen med 37% av en K-vitaminrik kost. Studien startade med att råttorna fick den blodförtunnande medicinen Warfarin tillsammans med en liten dis K1-vitamin. Här kunde man se att mängden kalcium ökade signifikant i artärerna pga att Warfarin hämmar det protein som bidrar till kalciumets ackumulering. Den stora gruppen delades sedan in i fyra små grupper där bara en fortsatte med Wafarin. De andra grupperna fick en normal nivå av K1-vitamin (ca 5µg) , en grupp fick en betydligt högre nivå av K1-vitamin (ca 100µg) och den sista fick en hög dos av K2-vitamin. Detta fortsatte under sex veckor. För de två grupper som fick en hög dos av K-vitamin (oavsett sort) avtog ackumuleringen av kalcium i artärerna. Detta visade sig minska inlagringarna av kalcium med 37%. För den grupp där dosen K-vitamin var normal hände ingenting med ackumuleringen.
Nu återstår det att testa på människor och fastställa hur stor dosen skall vara för att ev ge samma effekt.

Skillnaden mellan typer av K-vitamin är att K1 finns i bladgrönsaker tex spenat men också i lever. K2 bildas i vår mage av nyttiga bakterier. Dessutom finns det en syntetisk variant som kallas K3-vitamin. K-Vitaminrik mat är bla surkål 1,57 µg/100 g,, hönslever 0,59 µg/100 g,, brysselkål 0,57 µg/100 g, och spenat 0.34 µg/100 g, men för att nå de högre nivåerna behövs tillskott. Rekommenderad nivå per dag år 80µg för män och 65µg för kvinnor.

K-vitamin påverkar blodets koagulationsförmåga, vilket gör att patienter som äter Waran eller Warfarin brukar rekommenderas att minska på sitt intag av just K-vitamin.

Fler bra livsmedel...

Hirs innehåller A-vitamin, kalium, fosfor och B-3 vitamin. Det är glutenfritt, lättsmält och starkt alkaliskt. Dessutom är det fiberrikt och kan inte framkalla allergier.

Potatis innehåller kalium, B-3 vitamin och C-vitamin. Vätskan från en rå, riven potatis resar tarmen, därav populariteten i avgiftningskurer. Dessutom är den bra för lever och muskler samt ger bra energi.

Ägg innehåller kalium, mangan, zink, B-vitamin och förstaklassigt protein. Ägget är bra för skelettet, leder och stärker immunförsvaret. Dessutom energirikt.

Bovete innehåller fosfor, betakaroten, C-vitamin, kalcium, magnesium, kalium, zink, mangan, folsyra, essentiella aminosyror samt bra vegetabiliskt protein. Bovete stärker kapilärerna, kan avgifta kroppen och är en mycket bra källa för vegetabiliskt protein. Den innehåller den åtta olika essensiella aminosyror, dvs protein som kroppen behöver för att överleva. Dock skall personer med cancer eller hudallergier inte äta bovete.

Oliver innehåller kalcium, järn och betakaroten. Oliven är lättsmält pga att den stimulerar dessutom muskelsammandragningarna i tarmen. Den är bra för lever samt gallblåsa pga att den ökar gallutsöndringen.

Peppar innehåller kalcium, magnesium, kalium, mangan och fosfor. Peppar är bakteriedödande, bra vid förkylningar. Den stimulerar matsmältningen och innehåller antioxidanter.

tisdag 9 mars 2010

Märkning av mat blir skev

I SVD kan läsa om livsmedelsindustrins nya märkning av mat. Här kan läsk bli nyttigare än mjölk och jämförelserna är inte rättvisande. Ursprunget är Storbritanniens krafttag emot fetman och skulle vara en varningssignal emot fett, salt och socker. Potentiellt farliga produkter skall markeras med ett rött ljus. En studie som gjorts på denna märkning visar att 6 av 10 missförstod märkningen och 2 av 10 missförstod färgmärkningen. Utöver detta visade det sig att procentsiffrorna var för svåra för hälften av deltagarna.

Ett annat problem med märkningen är att man tagit upp så liten mängd på portionerna hos skräpmat. Man utgår ifrån att 12 personer delar på en chipspåse och att folk bara dricker upp en halv flaska 5 dl:s Cola. Dessutom utgår man också ifrån energiförbrukningen hos vuxna, så riktvärdena på tex kalaspuffar är inte alls relaterade till barn. Summan av detta blir att onyttig mat kanske inte får något rött ljus för att portionen man räknat på tex 13 chips i sig inte är så farlig. Verklighet och teori går långt isär och konsumenten behöver sätta sig in i vad den stoppar i sig. Det blir lite som med gröna nyckelhålet. Den märkningen visar att livsmedlet är nyttigt i sin livsmedelsklass, men inte att det är nyttigt i sig.

Mitt tips är att: Sätt dig in i näringsinnehållet och bilda dig en egen uppfattning. Kategorisera maten för sig själv så det vet när du handlar eller lägg upp på tallriken och använd sunt förnuft.

söndag 7 mars 2010

Mina favoritövningar 5

Stjärnan
Denna övning är en stabilitetsövning som jobbar med att sammanlänka bäcken, bålen och skuldrorna. Den jobbar även med axelstyrka samt bröstmuskler och de inre bukmusklerna.
Du utgår ifrån en sidposition där hand och utsidan av foten är i golvet. Armen och benet är rakt. Du är så att säga ett X stående på golvet. Ifrån detta läge går du över till armhävningsposition, gör en armhävning och ställer dig sedan som ett X åt motstående sida från den du började på. Tänk på¨att hålla en rak linje från huvudet via nacken, ryggraden och ut i benet. Gör ca 5 "byten" i 3 set.

Lycka till

fredag 5 mars 2010

Nypon och GOPO

Nypon är ett superbär som är otroligt rikt på c-vitamin. Dessutom innehåller det galactolipid (GOPO) som är antiinflammatoriskt med positiv effekt på ledvärk efter som det skyddar brosket genom sin produktion av kollagen. GOPO består av fettsyror och sockerarter och hämmar de gener som producerar de proteiner och enzymer som i sin tur skapar inflammationer och bryter ner brosket. Dessutom minskar hastigheten på de vita blodkropparnas rörelser (dessa skyndar till inflammerade områden) så svullnader inte blir lika stora. Svullnaden bidrar till smärtan vid inflammationer i lederna och vid tex artros och reumatoid artrit spelar ansamlingen vita blodkroppar roll.

Studier vid Sveriges lantbruksuniversitet visar att nypon specifikt hämmar delningen av tjocktarms- och bröstcancerceller och ju starkare koncentrat fler celler hämmades. Exakt vilka ämnen i bäret som ger denna effekt vet man inte, men man tror att det är c-vitamin i kombination (c-vitaminet ensamt gav inte den positiva effekten). Nypon innehåller flera viktiga antioxidanter som flavonoider, karotenoider och antocyanider som i sig kan motverka cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Nypon är även effektiv mot urinvägsinfektion och stärker immunförsvaret (bra mot förkylningar), dessutom är det rikt på folsyra som behövs för att röda blodkroppar skall bildas.
Nypon kan ätas tex som soppa, torkade eller drickas som te.

måndag 1 mars 2010

Alla har inte samma förutsättningar för konditionsträning

Forskare på Karolinska institutet har kommit fram till att det finns 11 olika genvarianter som påverkar om kroppen svarar på konditionsträning och ca ett 30-tal som påverkar kroppens syreupptagning till en optimal nivå. I dag är de flesta medvetna om konditionsträningens positiva effekter på kroppen och vilken hjälp det ger i skydd emot tex hjärt-kärlsjukdomar och för tidig död. Det påverkar även koncentrationen, uthållighet, tålamod, immunförsvaret och det allmänna välbefinnandet positivt. Det man märkt är att vi människor har olika förmåga att ”fastna” för konditionsträning och bibehålla en regelbundenhet (jag har nämnt detta tidigare i bloggen).
En jämförelse har gjorts mellan tre olika studier, en Amerikansk och två Europeiska där deltagarna fick genomföra cykelprogram under 6-20 veckor. I snitt ökade deltagarnas kondition med 15%, det intressanta är dock vad varje enskild individ ökade och de lägsta värdena låg på 5%. De hade alltså en dålig förmåga att tillgodogöra sig konditionsträningen. Genom muskelprover före och efter konditionsperioden såg man att det är totalt ca 30 gener involverade i kroppens förmåga att svara på konditionsträning därav 11 genvarianter som tillgodogjorde sig eller inte. Studien är gjord riktad till sjukvården och hur de skriver FaR (fysisk aktivitet på recept). Detta är då intressant ur perspektivet huruvida alla skall rekommenderas konditionsträning eller om det skall individanpassas till antingen konditionsträning eller styrketräning.
I ett ytterligare vidare perspektiv är detta också intressant för gemene man, huruvida man tränar rätt eller behöver fokusera på ett annat sätt att träna.