Sy nya fönster i kapellet 2007-03-09



Brukar det kännas mörkt i sittbrunnen när du fäller över kapellet? En gör det själv-artikel till tidningen Båtliv januari 2007.

 
Till tidningen Båtliv
 
Gör det själv:
Sy nya fönster i kapellet
 
Brukar det kännas mörkt i sittbrunnen när du fäller över kapellet? Skulle du vilja få in mer ljus, eller ha bättre utsikt? Båtliv ger här tips till dig som funderar på att sätta in nya ”fönster” i kapellet.
 
Plastglas, syntetglas, siktrutor, kapellfönster – den genomskinliga plasten som vi har i kapellets ljusinsläpp har många namn. Materialet är tillverkat av vinylplast och kan bland annat köpas hos kapellhandlare. Det tycks finnas många olika fabrikat och kvaliteter på marknaden men det är svårt att få fram namn och varumärken. Dock svarar man att kvaliteterna har blivit bättre över lag. Men priserna varierar kraftigt. Det lönar sig att göra en rundringning.
Plastglas säljs på metervara, ofta 1,30 meters bredd. Grovleken för fritidsbåtar ligger på 0,4 och 0,5 millimeter. Plasten har UV-skydd för att stå emot solens nedbrytande ultravioletta strålning. När man bedömer kvaliteten bör man framför allt titta på plastens klarhet. Enklare kvaliteter blir ganska snart mjölkiga. Ett annat kriterium för god kvalitet är att plasten inte ska kännas klibbig. Den bör också vara antistatisk när man rullar upp den.
Frågan är om man kan använda sin hemmasymaskin när man syr plastglas? Tommy Näslund, kapellmakare och säljansvarig på Östersjökompaniet, säger till Båtliv att det brukar gå bra om man väljer rätt nål. Han rekommenderar 100-nål eller 110-nål, så kallad jeansnål. Problemet vid all kapellsömnad är att nålen gör hål i materialet, vilket kan orsaka läckage. För att undvika detta finns en speciell kapelltråd på marknaden. Tommy Näslund:
- Det är en bomullsöverspunnen tråd som har en kärna av syntetfibrer och bomull utanpå. Man kan känna att den är lite luddig på utsidan. Bomullens funktion är att svälla och täppa till hålet. Till en 100-nål används tvåkardelig ”36-tråd”. Till den kraftigare 110-nålen används trekardelig ”25-tråd”.
Tomma Näslund rekommenderar att man impregnerar sömmarna efter några säsonger eftersom bomullen bryts ned och tätningen försvinner.
 


Knepet med fönstersömnad
Nu ska vi steg för steg följa båtbyggaren Anders Jernelius i Strömstad, som sätter in rutor i ett sittbrunnskapell. Han har själv lärt sig knepet med fönstersömnad av en kapellmakare i Varberg som frikostigt delade med sig en regning sommar för några år sedan. Kruxet är att inte klippa i duken förrän plastglasen är fastsydda.
1.          Börja med att rita ut rutan på duken när kapellet är uppfällt. Anpassa placeringen till vilket ljusinfall du önskar och till vilken utsikt du vill ha när du sitter. 
2.          Lägg ut duken på ett bord. Mät och klipp ut plastglaset.
3.          Tejpa fast plastglaset med dubbelhäftande tejp på kapellets insida. 
4.          Sy fast rutan i dess yttre kant. För att få plasten att glida lättare under pressarfoten lägger Anders på diskmedel som sedan torkas bort.
5.          Klipp försiktigt bort kapellduken. Lämna en sömsmån på 2 cm. Klipp snitt i hörn och böjar. 
6.          Vik in dukens fåll och sy en söm till.
 
KARIN ASKBERGER, frilansskribent


Bildtexter
 
Mät 180137
Mät och klipp ut plastglaset. Det levereras med skyddspapp på metervara.
 
Tejpa ruta 180536
Tejpa fast rutan med dubbelsidig tejp. Här tas skyddsremsan bort.
 
Sy 180936
Sy en söm i rutans yttre kant. Kärvar det under pressarfoten kan du tillfälligt lägga något glidmedel på plasten, till exempel diskmedel.
 
Klipp 182115
Klipp bort duken och lämna 2 centimeter kvar till sömsmån. Akta plastglaset! Det bästa är att klippa ett hål i duken för saxen redan innan man tejpar fast plastglaset. 
 
Dubbelsöm182928
Vik in fållen och sy en söm till.
 
Färdigt kapell 203050
Resultatet. Om ett par år behöver sömmarna ses över och eventuellt impregneras.
 




<<< Tillbaka till rubrikerna

 

aktuellt Mitt livs historia reportage Skrivaretjänster