Aktuellt Om föreningen Bli medlem Byaloftet Om bygden Bilder Anslagstavlan

VÄLKOMMEN TILL ASKERÖD

Askeröd är en av Mellanskånes mest välbevarade och mest typiska småbyar. Husen i bykärnan är alla olika och utgör idag en provkarta på byggnadsstilar från 1870- till 1920-talet. Byn är omgiven av fungerande lantbruk som underhåller det typiska mellanskånska kulturlandskapet, småkuperat och med en blandning av åker, äng och skogsdungar, oftast bok.

För de som inte redan känner till Askeröd ligger byn 16 km sydsydväst om Hörby, 1 km från vägen mellan Löberöd och Västerstad, ungefär mittemellan Vombsjön och Ringsjön och nästan precis mittemellan Östersjön och Öresund, lika nära Malmö som Österlen. Med bil kör man på 25 minuter till Lund, på 40 minuter till Malmö och på 50 minuter till Kastrup.

 

Vi askerödsbor är färsingar, inte frostingar som de flesta i Hörby kommun

Askeröd ochVästerstads socken liksom Östraby och Långaröd tillhör Färs härad men sen kommunsammanslagningen 1974 tillhör vi Hörby kommun som ingår i Frosta härad. Hörby kommuns museum har kontakt med Frosta hembygdsförening men tyvärr ingen kontakt med Färs härads hembygdsförening för att bevaka våra socknars historia.

Ortens historia finns till stora delar samlad på Färs Hembygdsgård som tidigare låg i Öved nu i Heinge vid Lövestad. Museét innehåller bl.a.ett av landets största lantbruksmuseum. Askeröd hade sin tingsrätt i Sjöbo så man kan säga att man förr var orienterade åt sydost men nu är vi orienterade mot Lund i sydväst men kommunen i övrigt vänder sig mot nordost. Vi bör återknyta kontakten med vår historia och besöka museét i Heinge. Museét förvaltar även Hallsbergs stenar som i sig är värt ett besök

 

Vad kan Askeröd bjuda på?

Askeröd av idag är en sympatisk blandning av invånare födda i trakten och mer eller mindre nyinflyttade, ofta från Malmö/Lund regionen. Naturligtvis arbetspendlar många till större orter, men byn har långtifrån karaktären av en sovstad eller förort. Förutom de aktiva lantbruken finns här en framgångsrik mindre verkstadsindustri; Anderssons Plåt, Löfqvists mekaniska verkstad samt en bilverkstad. Många av invånarna driver egna verksamheter och/eller arbetar hemifrån. Askeröd kan också skryta med en egen deltids brand- och räddningskår som garanterar säkerheten om olyckan är framme samt ett rikt föreningsliv med aktiviteter som inte lockar bara invånarna. Som exempel kan nämnas Askeröds Idrottsförenings årliga anordnande av

Sommarfesten som infaller sista helgen i juli. Den inleds på fredagskvällen med disko och fortsätter på lördagen med Loppmarknaden, som är en av Skånes absolut största i sitt slag. Senare på kvällen följs den av grisfest med dans till något av de etablerade dansbanden även denna med besökare från hela Mellanskåne.

 

Föreningsliv i Askeröd

Askeröd har ett rikt föreningsliv som lockar folk även från kringliggande byar. Som exempel kan nämnas:

 

Fotbollsföreningen Askeröds IF

Många av dem som känner till Askeröd gör det via byns livaktiga fotbollsklubb, Askeröds IF, med anor från 1940-talet, som genom hela sin historia lyckats dra till sig unga talanger från hela Mellanskåne, och alltid kämpat bland de mest framgångsrika genuina byalagen, som högst i Division I. Föreningen har en omfattande ungdomsverksamhet på både pojk- och flicksidan alltifrån de yngsta åldrarna och uppåt. Det är också Askeröds IF som anordnar årets stora begivenhet i byn,

 

Askeröds Ridhus och Ryttarförening

Byn har också ett ridhus med internationella mått samt utomhusridbana med hinder sommartid.

Ryttarförening anordnar förutom tävlingar i dressyr och hoppning några gånger per år även löshoppning, tömkörningskurser mm. Det ökande intresset för ridsporten visar sig även i de allt fler hästgårdarna i omgivningarna.

 

Askerödsbygdens byförening

Det finns också en aktiv Byförening, som förutom att vara en förmedlande länk med kommunen i aktuella frågor, också anordnar många sociala aktiviteter, alltifrån vinprovningar ock bokaftnar till grillkvällar, byapub och utflykter med olika teman.

 

För övrigt finns även två skytteföreningar, en kyrklig syförening.