Fakta om korv

Olika typer av korv

Korv har funnits sedan urminnes tider och var från början ett sätt att konservera mat. Att stoppa kött och andra matvaror i tarmar eller magar från djur är ett sätt att hindra syre och bakterier från att göra maten dålig. Med hjälp av olika konserveringsmetoder, till exempel rökning, torkning eller inläggning kan korvens hållbarhet ökas ytterligare.

När vi hör ordet korv idag tänker vi främst på avlånga korvar stoppade i djurtarmar, eller syntetiskt korvskinn, men även djurmagar har använts och används fortfarande för korvtillverkning. Korv behöver alltså inte vara speciellt avlång, utan kan mycket väl vara närmast klotformig.

Modern korvtillverkning är en del av en rationell köttproduktion. Energirika och fullt ätliga delar av djur, som inte kan säljas på grund av sitt oaptitliga utseende kan istället malas ned och användas i korv.

Korv finns även i helt köttfria varianter, anpassade för den som inte vill äta kött. Köttfria korvar tillverkas på liknande sätt som traditionell korv, men med korvsmet baserad på till exempel soja- eller svamp-protein.

2 svar på ”Fakta om korv”

Det är inte tarmen i sig som konserverar den är bara en förpackning till smeten det som gör korven hållbar är rökningen eller torkningen som är en nogran procedur i sig, det var det gammla sättet att få varan att hålla längre idag har vi kylskåp o frysar så rökningen är mest för att få en smak på varan som många gillar.